PorodicaPraktična Lola

Sinovi i majke: Savjeti za majke tinejdžera

U toku iduće sedmice, moja dva sina će da proslave svoje tinejdžerske rođendane. Džona puni trinaest, a Džošua će da zagazi u petnaestu. Kako će to izgledati? Ipak su to moji mali dječaci. Međutim, kada sagledam širu sliku, bude mi…

priredila Sara Velaga

U toku iduće sedmice, moja dva sina će da proslave svoje tinejdžerske rođendane. Džona puni trinaest, a Džošua će da zagazi u petnaestu. Kako će to izgledati? Ipak su to moji mali dječaci.

Međutim, kada sagledam širu sliku, bude mi jasno zašto sam sve one noći bila budna i podnosila bolove. Da bih danas mogla prisustvovati njihovom formiranju u odrasle ljude. To je neopisiv osjećaj. Mnogo sam razmišljala o tome kakva sam majka bila i kakva od sad trebam biti. Samo Bog zna da sam sebe maksimalno uložila u majčinstvo i da sam na svim drugim poljima često griješila. Zato želim da nastavim davati maksimum u majčinstvu.

Iduće sedmice tinejdžeri, a onda u treptaju oka, pakuju se za fakultet. Neće nikada zaboraviti tinejdžerske godine, a neću ni ja. Kako onda da doprinesem? Šta je moja uloga u ovom razdoblju? Između razgovora sa drugim mamama, hiljadu pročitanih knjiga i razgovora sa mojim dječacima direktno, došla sam do zaključka da postoje najvažnije stvari na koje treba obratiti pažnju.

Mother and son hugging

Siguran prostor za prihvatanje njih kakvi jesu

Dešava se gotovo svakodnevno, a ponekad čak i više puta u toku dana. Tinejdžeri se konstantno mijenjaju. Promijeniće svoj stil oblačenja, svoje raspoloženje, način hoda ili interesovanja. Biće trenutaka kada neće znati ko su uopšte. Biti tinejdžer nije lako. Zato im treba siguran prostor u kojem ćete prihvatiti sve što rade. Nekada je najveća majčinska vrlina praviti se da se ništa nije desilo. Smanjite dramu.

Granice

Sva djeca trebaju znati šta je ok, a šta apsolutno nije. Možda će odbijati pravila, ali će ipak cijeniti njihovo postojanje. Jasno im razgraničite šta je prihvatljivo, šta nije, a u skladu s tim odredite i kazne. Vjerujte, važno je imati granice i postaviti autoritet, jer granice znače sigurnost.

 

Sloboda

Shodno prethodnom pravilu, napravite prostor i za drugu krajnost, odnosno, dajte im slobodu. Oni trebaju priliku da rašire svoja krila. Trebate ih podsticati da probaju nove stvari, rizikuju, upuste se u nešto zabavno, drugačije, avanturističko. Ako im date dovoljno opcija, izbjeći ćete probleme, jer djeca obično pokušavaju ono što ne smiju. Sa slobodom dolazi i odgovornost pa, ako prekrše pravila, vratite se na prethodnu stavku.

teenage boy

Slušanje i savjetovanje

Dječacima treba razgovor. Čak iako su stidljivi, introvertni, oni žele da razgovaraju o svojim problemima. Dajte im do znanja da vas zanima šta se dešava kod njih, interesujte se za njihove hobije, društvo, školu. Nemojte požurivati i stvarati pritisak, ako vidite da im neka tema ne odgovara. Važno je samo da znaju da ste tu ako im trebate i da vam je stalo. Sve drugo prepustite njima, jer će tražiti pomoć kada im bude trebala. Zato, nemojte zaključivati na prečac, kritikovati i biti autoritativni konstantno. Nekada je najvažnije znati ih saslušati.

 

Smisao za humor

Ovo je odlična stavka. Tinejdžeri su urnebesni i zato vam se najviše zabave s njima može desiti upravo u tom periodu. Nema više neprikladnih viceva koje neće shvatiti, jer sazrijevaju, što znači da i oni počinju vas zezati. To je težak zadatak, ali jednom kada pronađete zajednički smisao za humor sa njima, vidjećete koliko vas zabave čeka.

 

Dodir

Uskoro dolazi vrijeme kada će vaš dječak postati momak i kada je normalno, ali i bolno za vas nestajanje mogućnosti da ga dodirnete. Ipak, svima ponekad dobro dođe majčin zagrljaj utjehe. Nemojte postati distancirane i hladne, ali nemojte ni pretjerivati. Iako im je stalo, oni sada dolaze u fazu kada ne pokazuju emocije otvoreno. Zbog toga naučite kako da dozirate nježnosti.

Mother kissing teenage boy (14-16) on cheek, close-up

Interesovanja

Šta oni vole? Naučite i vi da to volite. Saznajte barem osnovne informacije o tome šta su njihove strasti u smislu interesovanja i vidjećete kako uspostavljate dobru komunikaciju. Na taj način ćete pokazati da vam je stalo i da poštujete ono čime se bave ili čime se žele baviti u budućnosti.

 

Opraštanje

Tinejdžeri prave greške. Mnogo njih. Ponašaće se sebično, distancirati i praviti ogromne gluposti. Ali hajde, sjetite se sebe u njihovim godinama. Mislili ste da ste najpametniji i svađali se sa roditeljima. Znate šta se sprema. Međutim, naučite opraštati. Prvenstveno, jer znate da su to sitne greške, a drugo, jer ćete ih naučiti kako da oni jednog dana takođe oproste.

 

Usmjeravanje

Oni žele da ih usmjerite. Naravno, ponašaće se kao da ne žele, da im to ne treba, ali vjerujte – žele. Nastojte biti po strani i ne nametati svoje mišljenje, ali i kroz razgovor dolaziti do zaključka šta je dobro za njih. Vi ste najvažnija osoba u njihovom životu pa im vaše mišljenje znači. Biće vam zahvalni, makar to rekli tek za dvadeset godina.

Mother saving for her boy's education in a piggybank - home finances concepts

Ohrabrivanje

Teško je biti tinejdžer, sjećate se i same? Svi će osuđivati, tražiti greške, ali vi budite najveći obožavalac svog sina, njegov vjerni navijač. Vjerujte u njega svim svojim srcem i recite mu to. Svakog dana. Ne mislim na isprazne fore poput: “Svako je pobjednik”, nego na istinske, emotivne, vaše autentične poruke ohrabrivanja.

 

Budite primjer

Djeca nas gledaju. Uče od nas i dobijaju mnogo ideja upravo na našim primjerima. Sve loše, dobro, zabavno i glupo potiče od toga što su negdje vidjeli. Ne trebate biti savršene, ali nemojte biti ni loše mame. Ako ne želite da psuju, nemojte psovati. Ako želite da se odnose kulturno prema drugima, počnite i vi. Najbolja stvar koju možete uraditi za svog sina je da budete osoba kakva želite da i on postane.

 

Biti mama tinejdžera nije nimalo jednostavan zadatak. Zbog toga sam pokušala da obuhvatim sve važne aspekte u njihovom vaspitanju. Pronalazite kreativna rješenja svakodnevno, radite na izgradnji vašeg odnosa. Uradite ono što možete, oslonite se na druge kad ne možete, ali stavite svoj posao roditelja prije svakog drugog. Bez obzira koliko imali vremena, kojim poslom se inače bavili, uloga majke je najvažnija. Kako vama tako i vašem sinu, jer od nje zavisi kompletan život vas i njega. A u konačnici i svih ljudi s kojima ste povezani. Radite na sebi i na vašem odnosu, svakodnevno, konstantno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije