DogađajiRadoznala Lola

Tražite slobodne muškarce u Banjaluci? Igrajte bridž!

I dok je Engleska kolijevka bridža, a naš Branislav Nušić pričao o bridžu kao neizostavnom elementu kojim treba da se bave pokondirene tikve i novonastale gospođe ministarke, da bi što prije ušle u krug “elitnih”, za to vrijeme su Francuzi shvatili…

Redakcija

I dok je Engleska kolijevka bridža, a naš Branislav Nušić pričao o bridžu kao neizostavnom elementu kojim treba da se bave pokondirene tikve i novonastale gospođe ministarke, da bi što prije ušle u krug “elitnih”, za to vrijeme su Francuzi shvatili kompleksnost i važnost ove kartaške igre te su je proglasili sportom od nacionalnog interesa.

U predivnom ambijentu slastičarne Ciambella i uz preukusni sladoled, dobila sam besplatnu prezentaciju i priču o tome šta je to bridž i zašto je jedna kartaška igra toliko značajna na svjetskoj sceni misaonih igara. U društvu predsjednika bridž kluba Banjaluke, Peđe Milosavića i aktuelne prvakinje međunarodnog bridž turnira koji je nedavno održan u Banjaluci, Jasmine Vignjević, saznala sam da je bridž dio obrazovnog sistema kao izborni predmet širom svijeta. Neki fakulteti ovu igru imaju čak i kao obavezan predmet i predavanje, a Francuska je i tu otišla korak dalje – imaju Univerzitet!

bridz

Pravila bridža su jednostavna, svako može da nauči da igra, ali su ipak potrebne godine redovne igre i prakse da bi neko mogao da kaže da je dobar igrač. To je kartaška, misaona igra koja razvija logičko razmišljanje i rasuđivanje i razvija stepen tolerancije, a može da potraje i do osam sati. Igra koristi pedeset i dvije karte, sastoji se od licitacije i dijela u kojem se igra aktivno i u parovima koji sjede jedno nasuprot drugog, a označavaju se prema stranama svijeta.


Jasmina Vignjević kaže da je za bridž saznala prije nekoliko godina i koncept igre joj se odmah dopao te je odlučila da se raspita da li postoji mjesto gdje bi mogla da nauči nešto više o samoj igri. Tako je saznala i za Bridž klub Banja Luka i već više od tri godine aktivna je članica. Bridž je njen izduvni ventil, kad je umorna i okupirana problemima jednostavno se opusti igrajući i aktivira mozak radeći nešto drugo – igra bridž. “Različiti su motivi kod ljudi koji se pridruže našem klubu – neki to rade baš iz ljubavi prema kartaškim igrama i žele da nauče nešto novo, a neki jednostavno žele da se druže pa im se bridž čini kao dobra prilika za upoznavanje novih ljudi. U takvim situacijama se dešava da zavole čak i igru, jer jednom kad daš šansu bridžu, on će da te kupi za sva vremena”, i dodaje kako se dešava da i uveče, kad legne u krevet, razmišlja o pojedinim potezima koje je odigrala u toku neke partije, a možda je mogla drugačije. Iako postoje i aplikacije za telefone, ništa ne može da zamijeni osjećaj karata u rukama i napetosti koja se osjeća na svakom pa i najmanjem turniru.

“Igrači bridža se druže i izvan kluba. Mi, u Banjaluci, više smo porodica nego klub koji se bavi igranjem. Redovno se sastajemo u prostorijama kluba, ali i privatno na našim bridž žurkama”, dodaje uz smijeh Jasmina, napominjući kako žene treba da razmisle o igranju bridža u klubu, ako ništa onda zbog slobodnih muškaraca koji redovno dolaze.

bridz klub

Bridž klub Banja Luka trenutno ima oko četrdeset članova, od kojih je dvadeset i pet aktivno i skoro da ne propuštaju nijedan termin druženja. Jasmina mi je otkrila i zašto misli da su žene manje zastupljene u ovoj igri: “Bridž zahtijeva veliku koncentraciju tokom igranja, potrebno je promišljeno napraviti svaki potez i, iako sam žena, mislim da smo na tom polju ipak više rasijane od muškaraca. To se naročito vidi na turnirima kada je ta koncentracija u stvari presudan faktor za pobjedu”.

Svaka pa i najmanja pobjeda u društvu je bitna i djeluje kao motivacija za nastavak.

Bridž je igra koja se voli.

Kroz besplatne škole bridža koje se organizuju u Banjaluci, za pet godina prošlo je više od 250 polaznika i polaznica, ali Jasmina naglašava kako je i svjetska bridž scena takva da ima manje žena i da je trenutno cilj kluba da ih barem u Banjaluci zainteresuje da probaju.

“Možete vi uzeti priručnike, ali najpouzdaniji način učenja je kroz škole. Sve je lakše kad vam neko objasni”. Jasmina je aktivna članica koja kaže da ne može zamisliti sedmicu u kojoj ne odvoji vrijeme da odigra partiju u klubu. Samo za Lolu je otkrila i da su se kroz sastanke bridžista Banjaluke rodile i neke ljubavi, a koje još uvijek traju.

“Mi se družimo i van prostorija kluba, čak posjećujemo i neke bivše članice koje su se odselile iz Banjaluke. Bridž je puno više od igre kartama, postane način života i pruža vam priliku da upoznate divne ljude širom regiona”.

housewives-playing-bridge

Nedostatak slobodnog vremena nikako ne smije da bude i vaš izgovor već, ako vas privlači bridž ili jednostavno želite da naučite nešto novo, obavezno se javite ekipi banjalučkog kluba – sigurna sam da će vas fino ugostiti i nagovoriti da se krenete baviti bridžom, baš kao što su i mene. Za dodatne informacije o klubu i tome kako se pridružiti, potražite bridž klub i na Fejzbuku i vidimo se na školi bridža u septembru!

Bridž klub Banja Luka

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije