PorodicaPraktična Lola

Kreativne i jednostavne igre za vas i vaše dijete

Marija Montesori, slavna italijanska doktorica i pedagogica, razvila je poseban pristup dječijem vaspitanju i obrazovanju. Malo ko je sa takvim žarom, duhom i posvećenošću izučavao dječiji um i tražio najbolji način da se ispolji sav potencijal skriven u njemu. Godine…

Maja Mihajlović

Marija Montesori, slavna italijanska doktorica i pedagogica, razvila je poseban pristup dječijem vaspitanju i obrazovanju. Malo ko je sa takvim žarom, duhom i posvećenošću izučavao dječiji um i tražio najbolji način da se ispolji sav potencijal skriven u njemu.

Godine rada donijele su rezultate kojih se i danas, cijeli vijek od začetka Montesori metode, drže stručnjaci u vrtićima i školama. Ali možete je se držati i vi, u svom domu, prateći i podržavajući svoje dijete već od prvih koraka.

Budući da je ova metoda usmjerena na djetetov samorazvoj, sticanje nezavisnosti i samostalnosti, razvoj motorike jednako kao i kreativnosti, tu su različite igre, jer – zapamtite – to nikada nije SAMO IGRA.

Dijete kroz igru uči, saznaje, otkriva, vježba svoje tijelo i mozak podjednako.

A pošto Lola voli djecu, igru i osmijehe, danas vam donosi prijedloge kako da sve to iskombinujete i krenete na put učenja sa svojim djetetom.

 

Motorika, kreativnost i logika

motorika

Vezanje pertli izgleda kao jednostavna stvar, ali zapravo je kompleksno pa učenje uvlačenja i vezivanja pertli jedna je od aktivnosti koju možete raditi sa svojim mališanom, kako bi se poboljšala njegova motorika.

novčići

A onda dolaze aktivnosti poput presipanja zrna graha iz zdjelice u zdjelicu, uz pomoć lopatice, što doprinosi osjećaju koordinacije, orijentacije i kontrole pokreta ili igra sa novčićima, u kojoj dijete uz pomoć pincete ili hvataljke prebacuje novčić po novčić iz jedne posude u drugu, čime razvija preciznoct i stisak, baš kao i igra u kojoj iz čaše u čašu presipa vodu.

grah

Pustite da svaki predmet opipa, osjeti u svojim rukama svaki oblik, ispupčenje, udubljenje, hrapavost ili glatkoću, mekoću ili tvrdoću. Pustite da se raspu zrna graha, novčići ili da se prospe voda. Važno je da u procesu učenja dijete samo ispravlja greške, da samo pokupi zrnevlje ili pokupi krpom vodu sa stola. To utiče na njegovo osamostaljivanje, kao i na osjećaj odgovornosti.

voda

Isto takvo dejstvo imaće i kućni poslovi. Da, zaista, ono što vama djeluje da su zamorni svakodnevni zadaci, ne samo da će biti zabavno vašem djetetu, već će uticati da od malena uči kako svijet funkcioniše i da se ne oslanja na druge u onome što su njegove buduće obaveze. Zato mu dopustite da uzme metlu i lopaticu, da čisti s vama, dajte mu malu krpu da briše prozore ili prašinu sa stolića. Makar i morali da prebrišete poslije njega, dajte mu do znanja da radi dobar posao. I nemojte da dijelite poslove na muške i ženske.

logika2

Kuhinja stvarno može biti izvor frustracija za vas, ali za vaše dijete to je izvor sreće i mogućnosti za učenje i razvoj motoričkih, ali i logičkih sposobnosti. Igra u kojoj zadate vašem mališanu da složi viljuške sa viljuškama, kašike sa kašikama (noževe, ipak, izbacite iz igre) pomaže u razumijevanju sličnosti i razlika predmeta. S istim ciljem, možete istresti kutiju pahuljica ili grickalica različitog oblika i igrati se razvrstavanja i grupisanja istih na gomilice.

cereal

Još jedna odlična vježba, koja podstiče logiku i uči razaznavanju boja i oblika, jeste sortiranje čarapa. Razdvojite sve čarape, stavite na veliku gomilu i neka traženje dvije iste počne.

čarape

Kada smo stigli do boja, za vježbanje motorike, ali i ispoljavanje kreativnosti, tu je nezaobilazan i plastelin. Uz plastelin, uvijek imajte blokove i tempere. Pustite dijete da istišće boje, da ih miješa, da ih nanosi četkicom i rukama, jer svaki pokret je važan, sloboda svakog pokreta je važna.

fingerpaint

 

Matematika, logika i činjenice

Već od druge godine, možete svoje dijete polako uvoditi u svijet matematike i logike. Idite postepeno i imajte u vidu da dijete ipak tek sa sedam godina počinje da razumije princip konzervacije to jest da je, na primjer, količina novčića jednaka i kada se promijeni oblik figure sastavljene od njih ili da jasno shvata uzročno-posljedične veze.

brojevi

Zato možete postepeno da krenete od učenja osnovnih brojeva, dajući djetetu da slaže napravljenje figure cifara od jedan do deset, a zatim da, u skladu sa odabranim brojem, složi jednak broj novčića ili figurica.

brojevi i tačke

Za razvijanje apstraktnog mišljenja, tu su igre poput slaganja krugova od najvećeg ka najmanjem i obrnuto, koje treba da podstaknu učenje odnosa kao što su veće, manje i jednako na konkretnim predmetima. Čista apstrakcija, ipak, dolazi kasnije na razvojnom putu djeteta.

logika

A kako bi dijete učilo i da razaznaje oblike, razvija logiku i istovremeno uči činjenice o svijetu – šta je to lopta ili ko je mačka – tu su jednostavne slagalice s kojima se kreće i prije druge godine, a onda se priča usložnjava, slagalice komplikuju, sve u skladu sa djetetovim uzrastom, interesovanjima i brzinom napretka. Slažite s njim, pričajte mu šta je šta, zbog čega je taj dio baš tu i kako da postavi sljedeći. Dajte mu jasne instrukcije, objasnite i pustite da shvati kako da riješi problem pred sobom. I zabavite se i vi. Dijete će to znati da cijeni.

slagalice

I još jedna važna stvar: dozvolite djetetu da bira da li želi da se igra za stolom ili na podu. A kada odabere pod, tu je odlična igra koja doprinosi razvoju mišića i koncentraciji, a to je odmotavanje i zamotavanje ili rolanje posebne prostirke za igru. Prostirka je zabavna, ali će naučiti dijete da odredi svoj prostor za igru, gdje da donosi igračke i odakle da ih vraća na njihovo mjesto.

prostirka

Uz sve predložene igre, probajte da imate u vidu da Montesori pristup podrazumijeva okolinu po mjeri djeteta. Potrudite se da za njega imate stolice uz pomoć kojih može da dohvati stvari na stolu, metlice ili četkice pogodne za njegove male šake i igračke na dohvat ruke, tako da može slobodno da bira i uzme šta poželi, kada to poželi, a ne da mora vas vući za rukav kada mu nešto treba.

I ako želi lutku, dajte mu lutku. Ako želi kamion, dajte mu kamion. Nebitno je da li je djevojčica ili dječak, dijete treba da osjeti samo šta voli, da dodirne svaku stvar svojim rukama. A ako neka stvar dodirne njegovo srce – ne uskraćujte mu je.

Nadamo se da smo vas inspirisali kako da sopstvenu kuću pretvorite u malu igraonicu i učionicu i kako da pomoću igara, zasnovanih na Montesori principima, dijete naučite da uči iz sopstvenih grešaka, da razvija čula, jača mišiće i kroz sve to spoznaje svijet oko sebe, svoje sklonosti i interesovanja.

Zato, pustite ga da pogriješi. Ukažite mu na grešku da bi je samo ispravilo. Ne namećite mu igru, neka je samo odabere i pustite ga se zadrži na njoj dok god ga zanima – ne požurujte ga i ne završavajte umjesto njega, jer ste nestrpljivi, jer vam se žuri nekuda. Kud vam se žuri? Igrajte se i uživajte sa svojim djetetom, učite polako o njemu, dok ono uči o svijetu koji ga čeka.

 

Izvor fotografija: Dana’s Pink Ribbon

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije