Praktična LolaŽivot

Šta trebate znati prije nego što uzmete tabletu za dan poslije?

Desilo se. Iz ko zna kojeg razloga ste prinuđene da popijete takozvanu “tabletu za dan poslije” da biste barem pokušale spriječiti neželjenu trudnoću, ali znate li šta pijete? Kakva je to tableta, da li i kako djeluje, koje su prednosti,…

Redakcija

Desilo se. Iz ko zna kojeg razloga ste prinuđene da popijete takozvanu “tabletu za dan poslije” da biste barem pokušale spriječiti neželjenu trudnoću, ali znate li šta pijete? Kakva je to tableta, da li i kako djeluje, koje su prednosti, a koje mane, oštećuje li organizam i u kojoj mjeri? Da bismo dobili odgovore na ova, ali i mnoga druga, pitanja razgovarali smo sa mladom ginekologinjom u jednoj privatnoj klinici koja nam je pokušala što jednostavnije sve objasniti.


Tableta za “dan poslije” je hitan kontraceptiv koji se koristi u situacijama kada preventivno želite djelovati protiv neželjene trudnoće, jer je druga metoda kontracepcije zakazala. To se može desiti u slučajevima pucanja kondoma, prekinutog odnosa, zaboravljenih tableta za kontracepciju ili, jednostavno, u slučaju nezaštićenog seksa. Naša sagovornica napominje koliko je bitno ozbiljno pristupiti pitanju nezaštićenog seksualnog odnosa i zbog slučajeva neželjene trudnoće, ali i zbog polno prenosivih bolesti koje su postale sve češće i češće među mladim ljudima.

Ova vrsta hitnog kontraceptivnog sredstva, u većini slučajeva, kod mladih djevojaka služi kao “spas u zadnji čas” i dosta njih uopšte ne zna po kom principu djeluje ova tableta pa se često dešavaju i slučajevi kada ipak dođe do začeća i trudnoće, bez obzira na korištenje tablete. Tableta ne djeluje kao abrazivno i abortivno sredstvo već u organizmu dovodi do blagog hormonskog disbalansa, jer svojim sastavom i djelovanjem sprečava ili odgađa porast hormona koji je zadužen za ovulaciju. Odgađanjem, odnosno pomijeranjem početka ovulacije dolazi do odumiranja zaostalih spermatozoida što, u konačnici, znači nemogućnost začeća.

Tableta je pouzdan način sprečavanja trudnoće u 95% slučajeva, ali uvijek postoji rizik da neće doći do odgađanja ovulacije i to najčešće u situacijama kada se ne uzme pravilno i u pravo vrijeme ili jednostavno, što je jako rijetko, ali dešava se da organizam ne djeluje ni na jaku dozu hormona ove tablete te nastavlja sa procesom ovulacije i dovodi do začeća. Hitna kontracepcija ne djeluje neposredno pred ovulaciju i nakon nje i najbolje djelovanje ima ako se uzme najkasnije dva dana nakon “problematičnog” odnosa. Iako postoje tablete koje mogu da se uzmu i do 120 sati nakon odnosa, pomijeranjem roka uzimanja i njena djelotvornost se smanjuje.

tableta2

Uzimanje ove vrste kontraceptiva kao pozitivnu stranu ima smanjenu šansu da dođe do neželjenje trudnoće, ali ne smijete dozvoliti da vam postane navika, jer prečesto korištenje stvara hormonski disbalans kod žena. “Što jača tableta, to veća šteta”, kaže ginekologinja Zinajda Dević i dodaje da djevojke nisu svjesne opasnosti koju hitan kontraceptiv može da izazove, toliko da ne bi trebalo da je uzimate češće od jednom u šest mjeseci.

Što se češće koristi to se i njena efektivnost smanjuje pa, ukoliko se koristi na mjesečnoj osnovi, djelotvornost se svaki put smanjuje za pet do sedam posto.

Većina žena ne osjeti nikakve loše posljedice nakon uzimanja, ali na 100 žena, dvadeset njih osjeti glavobolju i blagu mučninu nekoliko sati nakon uzimanja.

Ne dešava se često, ali može doći do pomijeranja ciklusa – ukoliko se tableta koristi u prvih deset do dvanaest dana ciklusa, može doći do njegovog skraćivanja što će uzrokovati pojavu krvarenja ranije. Ako se tableta uzme u drugom dijelu ciklusa, do kašnjenja menstruacije ne bi trebalo doći. Ako je to slučaj, potrebno je javiti se ginekologu da se isključi mogućnost trudnoće. Ako ginekolog utvrdi trudnoću i uz korištenje tablete za dan poslije, ona na bilo koji način neće štetno uticati na razvijanje ploda i zdravlje bebe.


Nema potrebe da vam naglašavamo koliko je bitna kontracepcija. Bilo da ste u dugoj vezi, braku ili iz nekog trećeg razloga ne želite koristiti oralne kontraceptive, a ne želite ni trudnoću, onda se što prije obratite ginekologu i posavjetujte oko drugih vidova kontracepcije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije