PorodicaPraktična Lola

Šta sve trebate znati prije upisa djeteta u prvi razred?

Došao je taj dan. Koliko važan vašem školarcu, toliko i vama. To je velika tranzicija za vas oboje pa vam se sigurno stotine pitanja mota po glavi. Kako ga pripremiti, šta mu reći, koliko brinuti? Vjerovatno ćete biti uzbuđeni, jer će vaše…

Sara Velaga

Došao je taj dan. Koliko važan vašem školarcu, toliko i vama. To je velika tranzicija za vas oboje pa vam se sigurno stotine pitanja mota po glavi. Kako ga pripremiti, šta mu reći, koliko brinuti? Vjerovatno ćete biti uzbuđeni, jer će vaše dijete imati nove prijatelje i iskustva, ali istovremeno i tužni, jer ga morate pustiti da se snalazi samo. Njemu će biti drago i biće ponosno što je konačno dovoljno veliko da ide u školu, ali istovremeno će brinuti, jer će biti odvojeno od vas i krenuće u nepoznat svijet.

Postoji mnoštvo stvari koje mogu učiniti pripremu za polazak u školu zabavnom. Znamo da želite da date svoj maksimum, ali nemojte pretjerivati u važnim odlukama i savjetima, jer će se dijete prije uplašiti nego ohrabriti. Predlažemo da ga počnete pripremati na rastanke, spremanje knjiga, pjevanje pjesmica i čitanje priča, naizmjenično različitim danima, kako bi vidjelo sve aspekte nastave. Igrajte se napolju, odgovarajte na njegova pitanja sa strpljenjem, pokažite mu da je škola mjesto gdje će mnogo toga naučiti, ali se istovremeno i zabaviti. I vi sami pripremite sebe za polazak u školu, čitajući knjige, razgovarajući sa roditeljima koji su to prošli ili sa partnerom. Osim toga, dosta informacija možete dobiti i od drugih mama koje su prošle istu fazu.

Učite dijete praktičnim vještinama. Male stvari poput otkopčavanja kaputića, kačenja istog na vješalicu, spremanje školske torbe, vezanja pertli, mogu biti veoma korisne za pripremu. Biće mu drago da nauči stvari poput ovih prije početka nastave, kako bi bilo spremno kada dođe u školu. Možete napraviti mini takmičenje u brzini vezanja pertli, gdje ćete se vas dvoje (ili vas troje), zajedno sa tatom, takmičiti. Dodaćete dozu zabave, a ujedno i unaprijediti njegove vještine. Organizujte jedan vikend piknik, gdje ćete spremiti kutije sa ručkom i učiti ga kako da ih otvori i spremi sebi na podlogu. Prvog dana biće spremno da na velikom odmoru vješto pospremi svoju užinu. Ujedno možete imati i mini čas ekologije, gdje ćete mu objasniti gdje bacate otpad.

Odvedite ga na igralište, ohrabrite ga da se igra sa drugom djecom i naučite ga jednostavne igrice, poput dodavanja lopte, trčanja ili žmurke. Tako će dobiti uvid u nastavu fizičkog vaspitanja i shvatiti koliko zabavno može biti. Veoma je važno da mu otklonite sve brige i nedoumice koje ima. Za to će vam najbolje pomoći dvije strategije: slušanje i uočavanje neverbalne komunikacije. Pratite razvoj svog djeteta, njegovo razmišljanje i postupke, kako biste početak učinili radosnim, a ne teškim.

Bez obzira koliko male i bezrazložne bile njegove brige, dijete treba znati da ste tu i da slušate i brinete o njemu. Pitaće vas, možda, hoćete li se sjetiti da dođete po njega nakon nastave ili hoće li njegova učiteljica biti dobra prema njemu? Slušajte i pokažite mu da će sve biti u redu. Sasvim je očekivano da se ono brine, jer ne zna šta ga čeka. Objasnite mu da je normalno da se osjeća srećno, tužno, uplašeno pa i zabrinuto. Recite mu da svaki novi početak donosi različite emocije i dajte mu neki primjer iz svog života, a koji će pokazati kako ste se nosili sa novim početkom. Ako mu je glavna briga kako će bez vas, možete zajedno kreirati vašu knjigu sa fotografijama, porukama i zabavnim stvarima, koju može otvoriti na malom odmoru, kada se bude osjećalo usamljeno.

Iako će neke stvari pitati, dijete je sklonije tome da svojim gestama pokaže kako se osjeća. Naučite pratiti njegovo neverbalno komuniciranje, jer će njegove reakcije mnogo više otkriti od njegovih riječi. Možda će iz straha od razdvajanja od vas početi tražiti pomoć za stvari koje inače može uraditi samo. Primjer toga je prosipanje hrane, problemi u toaletu, potreba da ga vi oblačite. S druge strane, moguće je da svojim ozbiljnijim ponašanjem pokaže potrebu za samostalnošću. Možda će tražiti da izađe napolje samo, igra se više, ostane duže, sve kako bi pokazalo da je spremno. Zapamtite da je sasvim normalno i očekivano da se ponaša na jedan ili drugi način, jer svi doživljavaju početak drugačije.

Odbrojavanje prije početka

Nekoliko sedmica prije početka nastave će proletiti veoma brzo. Zbog toga smo pripremili posebne savjete za određene faze prije samog početka. Tokom posljednje dvije sedmice prije početka počnite birati školsku torbu. Dozvolite djetetu da bira samo, jer će mu to dati dozu samopouzdanja, važnosti i sposobnosti da odlučuje samostalno.

 • Označite sve stvari, naučite ga šta gdje ide. Knjige, torba, cipele, igračke. Neka slaže i preslaže.
 • Ukoliko postoji potreba za određenim medikamentima, posavjetujte se da pedijatrom i obezbijedite sve na vrijeme.
 • Naučite dijete da navija sat kako bi ustalo ranije i razgovarajte s njim kako će to izgledati kada nastava počne.
 • Uvedite “vrijeme spavanja” kako bi dijete shvatilo da nakon ljeta nastupa raniji odlazak na spavanje i ranije ustajanje. Dvije sedmice ranije sasvim je dovoljno da se navikne da će lijegati ranije.

 

Noć prije prvog dana

 • Odgovorite na sva pitanja svog djeteta
 • dozvolite mu da odabere odjeću za prvi dan
 • spremite ga na vrijeme na spavanje
 • recite mu ohrabrujuće stvari ili pričajte o tome kako je vama bilo.

 

Prvi dan

 • Ustanite na vrijeme, kako ne biste stvorili frku i mogućnost kašnjenja
 • napravite doručak i, ako je moguće, jedite zajedno, kako biste imali mogućnost da još popričate
 • podsjetite dijete na dnevnu rutinu koja ga čeka, sa posebnim naglaskom na to kad i ko dolazi po njega
 • spremite mu užinu i dozvolite da i ono učestvuje u odabiru hrane
 • spremite mu njegovu omiljenu igračku ili sitnicu koja ga ohrabruje i koju voli. Možete spremiti i neku zajedničku fotografiju, kako bi znalo da ste uz njega tokom cijelog dana
 • osmislite svoj poseban pozdrav koji ćete koristiti svaki put kada ga ispraćate.

Kada dijete dovedete u školu, pobrinite se da ostanete barem petnaestak minuta zajedno, kako biste sve obišli skupa. Pokažite mu gdje je igralište, toalet, učionica, upoznajte ga se nekom djecom. Kada shvati da je tu ugodna atmosfera, manje će se plašiti. Ako smatrate da se neće snaći samo, zamolite učiteljicu da ga uvede u razred, tako da iz vaših ruku pređe pod nadzor neke odrasle osobe. Nemojte ništa na silu.

S obzirom na to da djeca mnogo upijaju od odraslih, njihove reakcije mogu biti slične vašima. Nastojte ne izgledati zabrinuto, kako bi dijete uvidjelo da nema razloga za brigu. Budite pozitivni i bez obzira na sve, pokušajte da ne plačete, iako znamo da je ovo emotivni trenutak za vas. Najteži dio je rastanak, ali ako čujete da dijete plače u učionici pokušajte se ne vraćati, jer ćete ga dodatno uznemiriti. Ako se vratite, pokazaćete mu da je jedino sigurno i bezbijedno sa vama, a samim tim svaki rastanak će biti težak. Učitelji su tu da ih smire, pomognu im i pripreme ih na sve što ih čeka. Potrebno je vjerovati im.

Srećno. I vama i djetetu 🙂

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije