DogađajiRadoznala Lola

Kapljice, Sanchi, EoT i bend koji je odsvirao najkraću pjesmu u istoriji Demofesta

Deveti Demofest je po mnogim stvarima bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji. To je mišljenje većine, koja je zapazila ogromnu posjećenost i atmosferu za pamćenje ove godine. Ono što je Lolama posebno zanimljivo bilo jesu žene. Bilo da…

Sara Velaga

Deveti Demofest je po mnogim stvarima bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji. To je mišljenje većine, koja je zapazila ogromnu posjećenost i atmosferu za pamćenje ove godine. Ono što je Lolama posebno zanimljivo bilo jesu žene. Bilo da se radilo o ženskim bendovima, članicama nekog od njih ili nagrađenim izvođačicama, one su sve redom sjajne i oduševljavale su svojom energijom, stavom i glasom, odnosno instrumentima. Zanimalo nas je šta misle o rok sceni, ko su im uzori, kako gledaju na žene u svijetu muzike i gdje sebe vide u budućnosti. Zato vam predstavljamo nekoliko njih, koje su na nas ostavile najveći utisak.

I znamo da će biti i komentara poput: “Je l’ se tako radi na ravnopravnosti, tako što pišete samo o ženama?”, ali ako uzmete u obzir da je od trideset i tri benda bio samo jedan ženski i da je od ukupno 148 muzičara u ovih trideset i tri benda bilo šesnaest žena, eto povoda za priču.

 

Tri kapljice, Novi Sad

tri kapljice

Iako vam naziv benda može zvučati milo, ublaženo i relaksirajuće, ove žene su žestoko prašile na Demofestu. Plasirale su se u finale, a svojom energijom su ostavile snažan utisak. Aleksandraa, Mina i Vesna, svojim entuzijazmom uspješno su zarazile mene, a i ostale koji su imali priliku, ali rekla bih i čast, da ih upoznaju. Njihova priča je počela 2006. godine kada su se spontano okupile sa željom da oforme ženski bend. Ideja je bila pronaći žene koje sviraju bas, pjevaju i bave se rok muzikom pa su, bez veće ambicije i planova, njih tri postale Tri kapljice.

Ono što im smeta jeste što se nekada zna desiti da se umjesto njihove muzike, komentariše njihov stajling. Na to, sa osmijehom, Nina poručuje: “Mi bismo voljele da i našim muškim kolegama kažu kako su bili lepo obučeni i da se komentariše njihova muška energija.” Međutim, bez obzira na to, publika Demofesta ih je sa oduševljenjem prihvatila. Iako su imale žestoke nastupe, u svojim odgovorima su bile blaže pa nismo do kraja shvatili zašto baš Tri kapljice.

Tri žene, tri različite energije, ali sjajna sinhronizacija, koja Tri kapljice čini upravo gradivnim elementima za dobar uspjeh. Zanimalo me kako se Tri kapljice ističu u moru ostalih izvođača, na šta su oduševljene metaforom odgovorile: “Svojom energijom, muzikom, nečim autentičnim, što svaki bend ima za sebe.” Njihova poruka, ne samo ženama, nego svim ljudima jeste: “Trudite se, radite i biće rezultata. Ne stidite i ne bojte se, samo iskreno i dajte svoje srce.”

S obzirom da je jedna od njih i aktivistički angažovana, zanimalo nas je kako gledaju na položaj žena u društvu, na šta odgovaraju: “Mislimo da ide ka boljem, potrebno je što više žena implementirati i pojačati njihovu vidljivost u društvu. Međutim to sve zaivisi od osobe do osobe, potrebno je znati reći NE!”

Svaki čovjek bi, prema njihovim riječima, trebalo sam da se zauzme za sebe i ostvari maksimum. Njihovi partneri su im ogormna podrška pa ljubomora i sumnjičavost kod njih ne postoje. Uostalom, kako bi i bile kada su ovo tri samouvjerene, samosvjesne i snažne žene. Bez obzira na njihov cjelokupni plasman, Tri kapljice su ipak nešto što možete i trebate primijetiti čak i u okeanu drugih izvođača.

 

Šlagvort na kraju, Zagreb

Šlagvort na kraju

Ovo je bend koji je uradio neočekivanu stvar i podijelio publiku na dvije strane. Jednima se svidjela ideja bunta, dok su drugi prokomentarisali kako je neko drugi mogao iskoristiti priliku bolje. Činjenica je, međutim, da su ostali zapaženi, jer su odsvirali svega deset sekundi, kako bi izrazili svoj bunt prema predstavljanju benda kroz jednu pjesmu. Iako se nisu plasirali, zanimalo me šta njihova pjevačica Anamaria misli o svemu i šta poručuje.

Odlučili smo svirati svoju najkraću pjesmu, zbog toga što smatramo kako jedna pjesma nije najbolji pokazatelj kvalitete benda, a ujedno smo željeli i iznenaditi ljude te izazvati neku reakciju, biti drugačiji i svoji. Nismo ciljali na pobjedu ili nešto slično, ali ovako smo barem postali bend koji je u povijesti Demofesta zasvirao najkraće te smo vrlo zadovoljni svojim nastupom i mislimo da smo uspješno ostvarili svoj naum.

Govoreći iz ličnog iskustva, Anamaria naglašava kako nije upoznala previše drugih djevojaka u bendovima i misli da bi ih na prste jedne ruke mogla nabrojati. Kako navodi, većinom je, kada dođu negdje, ona jedino žensko. Tako da bi, barem na nekoj ovoj underground, alternativnoj sceni na kojoj se kreću, prema njenim riječima moglo biti više žena. Dodaje kako muzici uvijek treba novih kreativnih i odvažnih ljudi, bile to žene, bili muškarci, bitno je da je nešto novo i zanimljivo. Hrabrost prati talenat, njihova je poruka.

 

Sanchi, Novi Sad

sanchi

Djevojke koje su, takođe, osvojile srca publike, ali nažalost ne i finale, bile su prve koje sam intervjuisala. Razgovor je započet na veoma zanimljiv način. U trenutku kada sam vidjela Sanu, zaustavila sam je kako bih je uspjela intervjuisati. Istovremeno je i ona rekla da mene treba nešto pitati. I tako ja čujem sve o bendu, pjesmama, očekivanjima. Tek na kraju razgovora sjetim se da je i ona htjela nešto, da bi se na kraju ispostavilo da žena traži toalet. Tako je to kad mene sretnete. Nema ni do toaleta otići dok ne ispitam. Bilo kako bilo, evo njihovog predstavljanja.

Njihova priča počela je nedavno, tačnije prošle godine. Bend čine tri žene i jedan muškarac, ali prema riječima Sane, koja je vokalistica i klavijaturistica, ne postoji disbalans između njega i njih. Svoju energiju prenijeli su već prve večeri kombinacijom elektronske muzike, rocka, drum & synth žanrova.

Žene na muzičkoj sceni, prema mišljenju Sane, jesu zastupljene te upravo iz takvih i sličnih bendova crpe energiju i inspiraciju. Njihov cilj je bila saradnja i predstavljanje pjesama: “Dim nosi laž” i “Mantra”, zbog čega nisu ni razmišljali o plasmanu. U konačnici svaki bend, a pogotovo žene u njemu dobile su svoju priliku za predstavljanjem, što je, na kraju, ono što su i željeli.

 

EoT bend, Karlovac

eot

Ako vam ovaj bend nije bio favorit, onda ste sigurno pomislili: “Ovo je totalno drugačiji zvuk, koji vrijedi slušati.” Zaista, ovaj tročlani bend iz Karlovca svojom energijom osvojio je srca publike. Iako su se plasirali u finale, nisu osvojili nijedno od prva tri mjesta, što je iznenadilo mnoge. Maja Kolarić, dobila je nagradu “Plavi bas” za najbolju basistkinju, čime se koliko toliko nagradio rad ovih sjajnih ljudi. Bend je osnovan 2008. godine, a kako Maja navodi, bilo je mnogo promjena u postavi, dok se nije došlo do sadašnje, nakon čega su shvatili da najbolje funkcionišu tako.

“Priča o početku benda je slična kao i većini, našla se skupina ljudi koja gaji ogromnu ljubav prema glazbi i želi to raditi do kraja života. Boris je moj brat i zajedno smo krenuli svirati, pošto on ubija gitaru, bilo je vrlo logično da krenem na bass iako sviram gitaru isto (pošto on ubija gitaru )”

U međuvremenu, ona je počela svirati sa svojim prvim bendom Me As Well pa ih je put rastavio, ali su se prošle godine opet našli tako da, kako navodi, ima sreće što ima dva različita benda i s tim su mogućnosti neopisive u muzici. Gorana zna čitav život, jer su svirali u istim prostorijama sa svojim bendovima tako da je sve vodilo ka tome da sviraju zajedno.

“Čitav zivot sam u muškom društvu, tako da je to uticalo na moje držanje i sviranje u velikoj mjeri. Što se tiče žena u rok glazbi, ne obraćam pozornost, jer u glazbi ne vidim potrebu za isticanjem spola ili bilo čega sličnog – ili se naježiš kad slušaš izvedbu i želiš kupiti cd ili ne želiš”, navodi Maja i dodaje:

Inspiracija su mi svi koji tjeraju sami sebe da testiraju svoje mogućnosti i tjeraju ih iznad svojeg poimanja mogućeg.

Bez obzira na pol, plasman ili nastavak karijere, ovi bendovi (ali i ostali koji su se izdvojili svojim nastupima) ostaju u pamćenju publike, koja je tri noći doživjela nevjerovatnu energiju, zabavu i kvalitet, koji je punio redove već prije pola deset i tako pokazao da demo bendovi imaju potencijala.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije