PorodicaPraktična Lola

Koliko je zdravo sisanje palca?

Sisanje palca i grickanje noktiju jedna su od omiljenih aktivnosti vašeg djeteta. Međutim, vjerujemo da vam to prouzrokuje milione sitnih briga o tome hoće li oštetiti zube, dobiti neku alergiju, kao i povrijediti se.

Sara Velaga

Studija pedijatara američke Akademije pedijatara navodi kako postoje benefiti sisanja palca, vjerovale ili ne. Sprovodli su istraživanje na Novom Zelandu gdje su ljude rođene 1972. i 1973. godine pratili kroz nekoliko razvojnih faza, kada su imali pet, sedam, devet i jedanaest godina. Prethodno su sa njihovim roditeljima došli do podataka jesu li sisali palac ili grickali nokte.

Kada su ih testirali na trinaest različitih vrsta alergija, kao što su na prašinu, mačke i pse, otkrili su da je 38% osoba sa ovom navikom sisanja palca bilo pozitivno, odnosno alergično, dok je 49% ostalih, bez ove navike, imalo isti rezultat. Ta vrsta “zaštite” se odrazila na ljude do njihovih tridesetih, jer su postali otporniji na razne bakterije. Njihov imunološki sistem je ojačan u ranoj dobi. Zbog toga savjetuju da se djeci dozvoli igranje na različitim površinama, sisanje palca i grickanje noktiju, jer će na taj način doći u dodir sa alergenima i naviknuti svoj organizam kako da se odbrani.

suck thumb

Međutim, priča ima i drugu stranu. Sisanje palca može voditi ka tome da se potisnu zubi, ali s obzirom da se radi o mliječnim zubima, stručnjaci smatraju da to i nije tako strašno. Većina djece će prestati sa sisanjem palca prije polaska u školu, a tada će im već početi rasti i novi zubi. Američka Asocijacija zubara roditeljima savjetuje da ohrabruju djecu da prestanu sisati palac već sa četiri godine, kako ne bi zadržali tu naviku do polaska u školu. Djeci ovaj oblik razonode pomaže da bi se smirili, našli zanimaciju i uživali.

bite nails

Što se grickanja noktiju tiče, ono takođe ne može mnogo naštetiti. Ako vaše dijete grize nokte do tačke krvarenja ili dobija infekcije po koži kada grize, onda se trebate obratiti pedijatru. Međutim, većina ih gricka samo malo i povremeno, a često samo to i mogu, s obzirom na to da su im nokti kratki. Barem se preporučuje da budu, kako bi im se što manje “sviđali” za grickanje. Za obje navike stručnjaci savjetuju da se duboko udahne i pokuša prestati brinuti. Ne samo da će te navike s vremenom nestati već će pomoći vašem djetetu da ojača svoj imunološki sistem. Ako vam ipak previše smeta i brinete se, zaštitite im prste i pokušajte ih uvijek zanimati s nečim novim, drugačijim i praktičnim, ali i jestivim. Na kraju im samo treba malo razonode.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije