MjestaRadoznala Lola

Na Filipinima roditelji seksualno iskorištavaju svoju djecu

Roditelji bi vam trebali biti najbolji prijatelji, saveznici i podrška. Trebali bi vas štititi od različitih uticaja i boriti se za vaša prava. Međutim, na Filipinima, roditelji seksualno iskorištavaju svoju djecu, tako što puštaju njihove video zapise na internetu u zamjenu…

Sara Velaga

Roditelji bi vam trebali biti najbolji prijatelji, saveznici i podrška. Trebali bi vas štititi od različitih uticaja i boriti se za vaša prava. Međutim, na Filipinima, roditelji seksualno iskorištavaju svoju djecu, tako što puštaju njihove video zapise na internetu u zamjenu za novac. Problem je mnogo dublji od onoga što su vlasti prvobitno mislile da će biti. Jedan od prvih slučajeva je bio 2011. godine. Radilo se majci, koja je zajedno sa trinaestogodišnjom ćerkom snimala svoju djecu i rođaku, u uzrastu od tri do jedanaest godina, gole na krevetu, a u zamjenu za online plaćanje.

Iako seksualna eksploatacija djece nije novost na Filipinima, prije ovog slučaja vlasti nisu znale da roditelji snimaju svoju vlastitu djecu i objavljuju te sadržaje. Međutim, otkriveno je da je sve veći broj onih koji će iskoristiti svoju djecu kao dodatni način zarade, što je zapanjujuće.

Problem je takođe taj što pojedine mreže, kao Tor dozvoljavaju korisnicima da surfaju internetom, bez registracije i ikakvih tragova. To pogoduje i pedofilima, koji su rasprostranjeni širom svijeta i na taj način lakše dolaze do sadržaja. Ranije je bilo jednostavnije otkriti pedofile na internetu, jer su postojale veće mjere opreza prilikom kreiranja online sadržaja. Danas je mnogo drugačije.

Parents in the Philippines Are Live Streaming the Sexual Exploitation of Their Children

Međunarodne zajednice ulažu napore kako bi riješile ovaj problem. Virtual Global Taskforce i #WeProtect, kao i inicijativa britanske vlade, uključuju različite eksperte, kako iz vladinog tako i iz nevladinog sektora, kako bi pristupili problemu sa svih strana i pokušali pronaći rješenje.

Komplikacije nastaju činjenicom da su i sama djeca umiješana u čitav proces. Primjer je pomenuti slučaj iz 2011. godine, gdje je ćerka pomagala svojoj majci da iskoristi njihova tijela. Ideja nastane u trenutku kada djeca vide da drugi zarađuju na taj način i sama predlože takvo nešto.

Glavno pitanje, čak i kada se otkrije slučaj, jeste kome suditi? Teško je prikupiti sve dokaze, jer postaje potpuno nejasno ko je i na koji način odlučio ili prisilio osobu da to radi. S obzirom da se u većini slučajeva radi o maloljetnicima, veoma je jednostavno vršiti pritisak na njih, što otežava samu istragu. Ova tema dobija i svjetski epilog, ako se zapitamo kakve primjere dajemo svojoj djeci? Veoma je diskutabilno gdje su granice, kada je u pitanju stvaranje idola i dozvola djeci.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije