Praktična LolaŽivot

Istine i laži o stidnim dlačicama – jer nema čega da vas bude stid!

Da li ste se ikad zapitale – otkud trend glatkog međunožja? Zašto su dlake tu gdje jesu, čemu služe i zašto ih većina žena potpuno uklanja? Lola vam donosi nekoliko zanimljivih mitova koje (pre)često slušamo i čitamo o stidnim dlačicama….

Redakcija

Da li ste se ikad zapitale – otkud trend glatkog međunožja? Zašto su dlake tu gdje jesu, čemu služe i zašto ih većina žena potpuno uklanja? Lola vam donosi nekoliko zanimljivih mitova koje (pre)često slušamo i čitamo o stidnim dlačicama. Istraživanje časopisa Urology je pokazalo da žene u prosjeku provedu šezdeset dana uklanjajući stidne dlačice, pri čemu se skoro pa 30% njih povrijedi i zatraži medicinsku pomoć. Koji su to mitovi vezani za stidne dlačice i zašto se žene boje dlaka?


Stidne dlačice štite od polno prenosivih bolesti?

U stvari, ako prekrivaju čitavu stidnu kost, savršeno su mjesto za razvoj bakterija. Dlačice zadržavaju određenu količinu vlage i tako stvaraju plodno tlo za razmnožavanje i zadržavanje mikroorganizama.

stidne dlake3

Dlačice smanjuju seksualni užitak?

Stvar izbora – neke žene se kunu da je glatkoća genitalija najbolja stvar na svijetu dok neke kažu da je njihov prirodni “žbun” odgovoran za višestruke orgazme. Gledano sa naučne strane, sebacealne žlijezde su smještene ispod kože i proizvode bezmirisnu supstancu koja, u kombinaciji sa prirodnim bakterijama koje se nalaze na stidnim dlačicama, stvara pojačano lučenje feromona – hormona zaduženog za seks i strast, a za koji naučnici tvrde da privlači muškarce.
 

Zavjese nisu uvijek iste boje kao tepih

Odnosno, boja kose nema nikakve veze sa stidnim dlačicama. Ne moraju biti iste, čak ni slične boje, jer stidne dlačice i kosa imaju potpuno drugačiju strukturu.
stidne dlake1

Stidne dlačice rastu kao i kosa

Iako ih uklanjate, one i dalje rastu? Da, to je istina, ali da li ste znale da stidne dlačice ne rastu kao kosa u nedogled već će postići određenu dužinu i zatim stati.
 

Stidne dlačice uzrokuju neugodne mirise

Ne, neugodne mirise uzrokuje loša higijena intimnog područja, a često i bakterijska ili gljivična infekcija, nikako stidne dlačice. Stidne dlačice neće biti izvor neugodnog mirisa sve dok vodite računa o redovnom pranju i održavanju balansa vaginalne flore.

stidne dlake


A sada da vidimo, da li ste znale da:

  • Časopis Playboy je bio prvi koji je objavio fotografije golog, neizdepiliranog ženskog međunožja, 1971. godine.
  • U saveznoj američkoj državi Mizuri postoji zakon po kojem maloljetna lica ne mogu dobiti tretman depilacije intimnog područja ako imaju manje od osamnaest godina – osim ako ne donesu pismenu dozvolu i odobrenje roditelja, odnosno staratelja.
  • Viktorijansko doba je osim po perikama na glavi bilo poznato i po perikama u međunožju.
  • Širom Evrope postoje saloni specijalizovani za uređenje intimnih frizura, kako kod muškaraca tako i kod žena pa je moguće birati boju, oblik i dužinu stidnih dlačica, a postoje i posebni proizvodi za njegu i stilizovanje koji su svojom pH vrijednošću prilagođeni upravo osjetljivom genitalnog području.

Glatka nektarina ili dlakava breskva, žbun ili pustinja, stvar je ličnog izbora. Imajte na umu da čak ni partner ne može odlučiti umjesto vas da li dlake treba ili ne da budu dio vašeg međunožja. To je vaš venerin brijeg. I tačka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije