KarijeraPraktična Lola

Muškarci, da li vas na razgovorima za posao pitaju planirate li djecu?

Sjećate li se šarenih slikovnica i bojanki gdje ste trebali spojiti tačke, kako biste dobili kompletnu sliku? Voljeli smo to kao djeca, slagali puzzle, gradili kule od karata, a sve to kako bismo napravili nešto kompletno. Danas, vjerujemo da se…

Priredila Sara Velaga

Sjećate li se šarenih slikovnica i bojanki gdje ste trebali spojiti tačke, kako biste dobili kompletnu sliku? Voljeli smo to kao djeca, slagali puzzle, gradili kule od karata, a sve to kako bismo napravili nešto kompletno. Danas, vjerujemo da se stvari same poslože, a zapravo ih trebamo nastaviti slagati. Spajanje tačkica možda više nije u bojankama, sada je u našim karijerima i našem životu. Spajanje tih tačaka može trajati puno radno vrijeme, ali u konačnici znači spajanje muškaraca i žena u biznis svijetu. Odnosno njihovu uzajamnu podršku.

Određena istraživanja pokazuju da jednostavno trebamo povećati broj žena koje će biti mentorke muškarcima. Međutim, to je tek jedna tačka spojena sa drugom. Za kompletan crtež potrebno je mnogo više. Kada je muškarac muškarcu mentor, to je simbol međusobnog poštovanja. Međutim, kada je muškarac nadređen ženi, on je automatski na višoj poziciji i podrazumijeva se da će se ona manje uvažavati. Zato spajanje tačaka već tu gubi smisao.

Muškarci i žene ne gledaju na mentorstvo i nadređenost na isti način. Zapravo, svaki oblik nadređenosti stavlja žene u nezavidan položaj. Svaka žena već u samom startu treba da radi više i dokaže se više, iz prostog razloga, jer je žena. Zbog toga borba za ravnopravnost uključuje prije svega muškarce, ma koliko žene mislile da su one te koje odlučuju. Mi možda jesmo one koje trebaju da se bore za ravnopravnost, ali na kraju od suprotne strane zavisi koliko će ona biti vidljiva. Zbog toga je neophodno imati muške kolege koje vas gledaju jednako, daju vam prilike kao i ostalima, a poštuju vas bez obzira na kojoj poziciji bile.

Businessman and businesswoman reviewing paperwork on urban balcony

Uključivanje muškaraca u razvoj kolektivne svijesti nije jednostavno, ali je poželjno. Kako za muškarce, tako i za žene. Radeći zajedno, vodeći projekte zajedno i jedni i drugi uče kako se najbolji rezultati postižu saradnjom koja znači jednakost. Postoji mnogo uspješnih žena koje pokazuju da mogu biti liderke, ali društvo i dalje ima određeni otpor prema takvim idejama. Postoji određena doza sumnjičavosti kako će one to da rade, mogu li se posvetiti dovoljno, znaju li? Zanimljivo, ali bez obzira na kompetencije muškaraca na istim pozicijama, postavljamo znatno manje pitanja.

Decenijama se vuče misao da žene jednostavno ne mogu toliko. Zbog toga su više pod pritiskom, a manje priznate. Misli se da su emotivnije pa da se lakše uvrijede, prihvate teže kritiku i pogrešno percipiraju stvari. Međutim, malo ko se osvrće na njihove inovativne ideje, kompanije koje vode i ideje koje pokreću i realizuju. Ženama se ne daje prostor, jer ga prvenstveno same nedovoljno traže, a drugo, zato što se muškarci nedovoljno time bave. Jednostavno, to izgleda kao neka uzaludna ženska borba, puki feminizam koji može, ali ne mora, doći do realizacije.

woman-man

Sasvim je normalno, očekivano i prihvaćeno da vas na razgovoru za posao, ako ste žena, pitaju planirate li zasnivanje porodice. Ako je odgovor potvrdan, vi ste već u problemu, jer predviđaju da ćete u jednom trenutku morati na porodiljsko. Ako pak kažete: “Ne”, onda opet nije u redu, jer niste vi kompletne ako niste i mame i biznis žene. Muškarac dođe, obavi razgovor i prođe. Bio solo, oženjen, ljubavnik, otac ili ne. On je muškarac, to je preduslov za biznis svijet. Potrebne kvalifikacije bi onda, prije svega, trebale uključivati rod, kako ne bi imali dileme.

A onda dobijete, recimo, priliku i počnete raditi. Vaš put do napretka nerijetko je duži od muških kolega, a vaša plata manja ili jednaka, čak iako ste na istoj ili višoj poziciji. To funkcioniše kada se dozvoli. Kada obje strane smatraju da je to prihvatljivo. Međutim, u trenutku kada pokažete konkretne rezultate, kada uspijete voditi tim ili jednostavno dominirati idejama, vi postajete vidljive. U tom trenutku muškarci treba da priznaju, evidentiraju i nagrade vaš trud. Na taj način kreirate sliku sa početka priče, jer vaš uspjeh i pokazivanje stava su ključne tačke u spajanju vaše karijere.

Kako bi se omogućila vidljivost žena, potreban je angažman muškaraca. Neophodno je da se razbiju predrasude i stereotipi o ženama i njihovim sposobnostima, ali isto tako i o muškarcima. Rod i pol ne određuju nečiji angažman, trud i poslovne prilike koje treba dobiti. Zaista vjerujemo da bi rodna neutralnost bila jedinstveno rješenje, kako po pitanju korištenja rodno osjetljivog jezika tako i po pitanju realnog djelovanja u svijetu. Trudite se u svemu što radite, jer to je ono što vas čini (ne)uspješnim. Svi bismo trebali imati jednaka prava i mogućnosti. Bez obzira na to šta nam je u gaćama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije