Praktična LolaŽivot

Vitamini: Koji su najvažniji, gdje ih pronaći i kako da znate koji vam fali?

Svima su nam poznate koristi unošenja vitamina u organizam, ali nerijetko se desi da zaboravimo na njih. Užurbani tempo života, režimi ishrane, obaveze… Sve to je nedovoljno kao izgovor za izbjegavanje vitamina. Zato su Lole odlučile da vam ispričaju priču o…

Sara Velaga

Svima su nam poznate koristi unošenja vitamina u organizam, ali nerijetko se desi da zaboravimo na njih. Užurbani tempo života, režimi ishrane, obaveze… Sve to je nedovoljno kao izgovor za izbjegavanje vitamina. Zato su Lole odlučile da vam ispričaju priču o pet vitamina koje trebate unositi u organizam svakodnevno. Bez izgovora, jer imamo i razloge, kao i smjernice u kojim namirnicama ćete ih naći. Vitaminiziranje počinje: SAD! Prije svega, trebate znati da vitamini omogućuju vašem organizmu razvoj i rast. Učestvuju u metabolizmu i imunološkom sistemu te jačaju krvnu sliku. Želite znati više? Pripremili smo u nastavku.

 

Vitamin A

vitamin a

Zašto je važan?

Ovaj vitamin može se pronaći svuda. Od mesa, mliječnih proizvoda, sve do voća i povrća. Najčešće se povezuje sa beta-karotenom, kada postaje provitamin A, kao i u drugim oblicima i dodacima prehrani. Jaja, meso, mliječni proizvodi, ulje i riba. Sve su to namirnice u kojima možete pronaći ovaj vitamin. Ako volite doručkovati pahuljice, evo dodatne prednosti za vas, jer se i tu nalazi ovaj vitamin.

Gdje ga pronaći?

Pomaže u očuvanju zdravlja zuba, kože i kostiju i mišića. Poznat je i pod nazivom retinol, jer proizvodi pigment retine u oku. Upravo on omogućuje dobar vid, naročito noću. Takođe, ovaj vitamin pomaže i kod stvaranja majčinog mlijeka.

Simptomi manjka vitamina A

Nedostatak ovog vitamina najčešće može ostaviti traga na koži, vidu i na imunitetu. Prvi znak da ga ne unosite u dovoljnim količinama može biti oslabljen vid pri slabijoj svjetlosti – takozvano “kokošije sljepilo”. Zatim, promjene na koži (gruba i perutava koža). Kasnije može doći do hroničnih upala (grla, sinusa…) ili promjena na sluzokoži.

Kod djece, nedostatak vitamina A dovodi do zaostatka u rastu i loše formiranja kostiju i zuba. U trudnoći, manjak vitamina A može prouzrokovati deformaciju fetusa.

 

Vitamin B

vitamin b12

Zašto je važan?

Spomenućemo najpoznatiji, B12, kao primjer vitamina koji često i koristimo, ne znajući za sve koristi koje on pruža. Prvenstveno, ovaj vitamin učestvuje u izgradnji DNK, a najviše izgrađuje crvena krvna zrnca. S obzirom na to da naše tijelo ne proizvodi ovaj vitamin, trebamo ga tražiti u suplementima i u hrani. Ovaj vitamin radi na izgradnji i jačanju vaših nervnih ćelija, a odličan je i za rast i razvoj djece.

Gdje ga pronaći?

Losos, dagnje i morski plodovi bogati su vitaminom B, a savršen su odabir za sve vas, koji ne volite meso. Ljudi koji unose vitamin B12 imaju i više energije, a najvažniji vitamini B–kompleksa su: B1, niacin, B2, B6, folna kiselina, B12, biotin i pantotenska kiselina.

Simptomi manjka vitamina B

Osobe koje se strogo pridržavaju vegeterijanske ishrane, mogu zbog nedostatka ovog vitamina da pate od malokrvnosti koja je slična pernicioznoj amneziji. Upravo iz tog razloga preporučuje im se da uzimaju dodatne količine ovog vitamina. Nedostatak folne kiseline dovodi do poremećaja u ćelijskoj diobi pa je, zbog toga, ona od izuzetnog značaja u periodu rasta i trudnoći.
 

Vitamin C

Citrus fresh fruit isolated on a white background

Zašto je važan?

Najpopularniji vitamin od svih. Najviše smo ga spominjali, unosili i predstavljali kao neizostavan dio naše ishrane. Ovaj vitamin jača imunološki sistem, a najbolji je u borbi protiv prehlade i gripe. Takođe, on je dobar prijatelj i vašeg srca.

Gdje ga pronaći?

Najbolji izvori ovog vitamina su voće i povrće. Konkretnije govoreći, radi se o paradajzu, narandži i krompiru. U njima se krije najviše C vitamina. Drugi izvori ovog vitamina su: kivi, brokula, jagode kao i određeni oblici žitarica.

Predlaže se konzumiranje sirovih namirnica, bez termičke obrade, jer se na taj način zadržava maksimalna količina ovog vitamina u hrani.

 

Simptomi manjka vitamina C

Skorbut ili bolest vilice te krvarenje desni najčešći su pokazatelji da vam nedostaje vitamin C. Ujedno dolazi i do avitaminoze, koja označava vidljiv nedostatak unošenja vitamina u organizam, najčešće na jeziku i desnima.

 

Vitamin D

vitamin d

Zašto je važan?

Ovo je prirodni akumulator energije pa, u kombinaciji sa vitaminom C može učiniti da se osjećate raspoloženo i energično. Izgrađuje ćelije u organizmu, smanjuje upale i pojačava imunološki sistem tijela. Povoljno utiče i na nervne ćelije, zbog čega ga je potrebno unositi svakodnevno.

Gdje ga pronaći?

Vitamin D se ne nalazi tako često u namirnicama, ali ipak možemo ga pronaći prvenstveno u ribi (tunjevina, losos) kao i u ribljim uljima. Manji udio ovog vitamina se nalazi u siru, jajima, kao i u govedini. Vitamin D2 nalazi se u gljivama, koje mogu poslužiti i kao odlična zamjena za meso i mesne proizvode.

Glavni izvor D vitamina je sunce. Zato je ovo savršen period da, osim boje, “uhvatite” i D vitamin. Mali udio D vitamina možete pronaći i u jogurtu, margarinu i žitaricama, a koji mogu biti savršeni spoj za doručak.

Simptomi manjka vitamina D

Ako osjećate povremenu bol u leđima, slabost u mišićima i teško vam je hodati, najvjerovatnije vam nedostaje vitamina D. Potrebno je uvesti redovnije, svakodnevne, šetnje makar to značilo dvadeset minuta laganog hoda. Nedostatak ovog vitamina ujedno utiče i na povećan rizik od dijabetesa.

 

Vitamin E

e vit

Zašto je važan?

Ovaj vitamin djeluje na krvotok i prokrvljenost tkiva pa se negdje čak smatra da je i prirodni afrodizijak. Snažan je antioksidan koji poboljšava pamćenje, razvija inteligenciju i sprečava sužavanje arterija, a čime direktno utiče i na smanjenje rizika srčanih oboljenja.

Gdje ga pronaći?

Ako vam treba nešto za grickanje, onda se nalazite na pravom mjestu. Bolje rečeno na pravom vitaminu, jer svi orašasti plodovi i ulja sadrže vitamin E. Bademi, orasi, a i veliki broj povrtnih kultura, sadrži ovaj vitamin. On se nalazi i u kukuruzu i soji, a zadužen je za čuvanje vašeg organizma od bolesti. Tačnije, ovaj vitamin pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara.

Simptomi manjka vitamina E

Veoma rijetko se dešava da vam ovog vitamina nedostaje, a može se pojaviti jedino nakon iscrpljenosti i neadekvatne ishrane koja traje mjesecima. Ako ipak dođe do nedostatka ovog vitamina, simptomi su: slabost mišića, gubitak mišićne mase, problemi sa vidom. Hronični nedostatak može dovesti do problema sa bubrezima i jetrom.

 

Kako ne biste zaboravili na vitamine i njihov svakodnevni unos, za kraj vam donosimo tri ključne komponente svih vitamina. Prva od njih je da su prirodne komponente u hrani koje, iako su u malim količinama, doprinose mnogo. Zatim su esencijalni za normalno psihofizičko funkcionisanje, a na posljetku odlični su saveznici i u dijetama. Igraju ključnu ulogu u vašoj ishrani pa je vrijeme da ih uvrstite: SADA!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije