PorodicaPraktična Lola

Da li biste vi svoje dijete prodali preko onlajn šopa?

“Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara”, stara je dobra izreka koja je zaista primjenjiva u životu. Međutim, koliko često pomenutu izreku primjenjujete kada pokušavate da disciplinujete svoje dijete? U takvim situacijama, prilično je teško izbjeći trenutke u kojima će i…

Priredila Sara Velaga

“Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara”, stara je dobra izreka koja je zaista primjenjiva u životu. Međutim, koliko često pomenutu izreku primjenjujete kada pokušavate da disciplinujete svoje dijete? U takvim situacijama, prilično je teško izbjeći trenutke u kojima će i dijete odgovoriti vama, a samim tim može doći i do izgovaranja “teških” riječi. I vi i dijete možete reći stvari koje ne mislite.

Slična situacija dogodila se devetogodišnjakinji Eli, a koja pokazuje da djeca uzimaju sve k srcu i da ih vaše riječi bole. Eli je odbila da spremi svoju sobu, posvađale se sa svojom mamom, a onda su pale teške riječi.

Pazite sad: Eli je rekla svojoj mami da želi biti prodana na e-Bayu, jer se nije osjećala dijelom porodice. Mama joj je odgovorila kako je niko ne bi kupio.

Nakon toga, Eli je napisala pismo mami. Nakon izvinjavanja, ovih nekoliko rečenica slomilo je srca roditelja širom svijeta. “To što si mi rekla da me nikada niko ne bi kupio slomilo mi je srce. Sada barem znam koliko me se stidiš.”

unmumsy

Djeca zaista znaju probuditi osjećaj grižnje savjesti, zar ne?

Nakon ovog pisma one su se naravno pomirile, ali je njihov primjer, sigurne smo, poslužio drugim roditeljima da shvate u čemu griješe.

Nakon što je ovo pismo izašlo u javnost, javili su se i drugi roditelji. Jedna od majki, Liza Smit podijelila je svoje iskustvo: “Moja ćerka je nacrtala crtež i zatražila od mene i supruga da se potpišemo na poleđini. Nakon što smo to uradili, okrenula je stranicu i pokazala nastavak teksta u kojem je pisalo kako smo se muž i ja upravo složili da njenu sestru damo na usvajanje. Izgledalo je da smo potpisali to.” Je li ovo bila poruka njihove ćerke da je vrijeme da malo više pažnje obrate na nju?

Druga mama, Ema Benet, podijelila je fotografiju to do liste koju je otkrila u sobi svog devetogodišnjeg sina, koji je planirao pobjeći od kuće. Sve su to samo primjeri, koji su pokazatelj kako roditelji nekad ne obraćaju dovoljno pažnje na svoju djecu ili ih nenamjerno povrijede svojim riječima.

Djeca shvataju sve ozbiljno, zato trebate paziti šta im i na koji način govorite. Izgovorena riječ se ne može vratiti, a može ozbiljno naštetiti djetetu i trajno uništiti vaš odnos.

I možda vama sve ovo djeluje kao “simpatično” i “zabavno”, ali riječi imaju veliki uticaj ne samo na djecu već i na ljude oko vas. Pažljivo s tim oruđem.

Svakako da i vi i djeca često izgovorite mnogo toga što ne mislite, jer vas ponese trenutak. Ali u njihovim razvojnim fazama, svaka riječ ostavlja neki trag. Kakve tragove vi želite da ostavite?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije