KarijeraPraktična Lola

Kako da zaradiš 3000 maraka? Blogovanjem!

Koliko ste puta poželjeli saznati nešto o kozmetičkom proizvodu, a da to nije riječ proizvođača? Pronaći jeftin, a provjeren smještaj kad krenete na godišnji odmor? Pročitati ličnu priču ili iskustvo o stresu i kako se nositi sa tim ili jednostavno…

Redakcija

Koliko ste puta poželjeli saznati nešto o kozmetičkom proizvodu, a da to nije riječ proizvođača? Pronaći jeftin, a provjeren smještaj kad krenete na godišnji odmor? Pročitati ličnu priču ili iskustvo o stresu i kako se nositi sa tim ili jednostavno iznijeti svoje mišljenje na neku temu i prodisktovati sa nekim ko misli slično ili možda skroz drugačije?

Vjerujemo da vam se to desilo barem jednom u životu. I naišli ste na blog. Jedan, drugi, treći… Neki su bili više, neki manje dobri, ali često ste došli do tražene informacije upravo tako. Blog i blogovanje su doživjeli ekspanziju posljednjih nekoliko godina i sve više ljudi se bavi bloganjem ne više kao hobijem već im je to posao.

Biti bloger je u jednu ruku lako, a u drugu nije baš tako jednostavno kao što se čini te kao svaki posao ima svoje prednosti i mane. Ako pitate koje su to mane, one su individualne, a zavisno od toga o kakvom je blogu riječ. Da li je modni, kozmetički ili se bavi pitanjem tehnologije…

Blogeri koji zarađuju od pisanja bloga često navode rokove kao najveći problem, jer se često očekuje kvalitet i kvantitet, a nerealno malo vremena im se ostavlja da završe posao. Većina blogera sami rade na fotografijama, obrađuju ih i vode računa o domenu, hostingu i sadržaju. Da, kad malo bolje razmislite biti bloger nije lako.

Ali, ako pitate koja je to prednost, većina će da vam priča o slobodi koju taj posao nosi, mogućnost dobre zarade dok radite iz udobnosti vlastitog kreveta i širini koju pruža pisanje i ono glavno – ljudi. Da, ljudi. Blogujući imate priliku upoznati različite ljude, steći virtuelne, ali i prave drugare. Imate priliku svakodnevno upoznavati nove, različite ljude, razgovarati i razmjeniti mišljenje sa nekim na drugom kraju svijeta. Možete pisati, razgovarati, putovati i upoznavati drugo i drugačije i iz dana u dan obogaćivati svoj život novim informacija. Širite krug ljudi, stvarate svoju mrežu poznanika, dijelite emocije i znanje da bi dobili isto, a onda vas na kraju mjeseca neko plati. Dajte nam samo jedan dobar razlog – zašto još uvijek ne pišete blog?

m bloger lola

Evo, Lola za vas ima još jedan veliki plus zašto bi trebalo da se otisnete u svijet blogovanja – zbog zarade. Naime, od 01.jula pa sve do ponoći 31.avgusta 2016. godine možete da se prijavite na konkurs koji je raspisala kompanija Mtel pod nazivom “m:bloger“. Na kompanijskom blogu možete saznati više detalja, ali ukoliko želite da se prijavite potrebno je da imate svoj vlastiti blog sa najmanje pet napisanih tekstova, odgovarajuću Fejsbuk fan pejdž stranicu ili profil, da ste državljanin/ka Bosne i Hercegovine i imate više od osamnaest godina. Tematski okvir tekstova kojim autori i autorke mogu da se prijave su:

  • Tehnologija – tekst na temu modernih tehnologija i telekomunikacija,
  • Heroji iz komšiluka koji treba da se tiče humanitarnih incijativa i
  • Promocija pravih vrijednosti –  gdje se mogu obraditi teme iz kulture, umjetnosti, obrazovanja, sporta i ekologije.

Najbolji će imati priliku da ostvare saradnju sa kompanijom Mtel i to na period od godinu dana, a što podrazumijeva novčane nagrade u iznosima od 3.000 BAM za osvojeno prvo mjesto, 2000 za drugo i 1000 za treće mjesto. Pored tri glavne nagrade, svi autori koji pošalju tekstove na konkurs, imaće priliku da učestvuju na predavanju u organizaciji Mtela, a gdje će moći da saznaju više o blogovanju od uspješnih ličnosti iz regonalne blogosfere.

I, blogujemo li?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije