Praktična LolaŽivot

Prirodni načini da se riješite bubuljica na licu

Pojava bubuljica na licu najčešće je uzrokovana pretjeranim lučenjem lojnih žlijezda, začepljenih pora i razvojem bakterija. Nedavna istraživanja Američke dermatološke akademije pokazuju povezanost bubuljica na licu sa hranom koju unosite u organizam, a naročito kada je u pitanju pretjerano konzumiranje namirnica…

Priredila Redakcija

Pojava bubuljica na licu najčešće je uzrokovana pretjeranim lučenjem lojnih žlijezda, začepljenih pora i razvojem bakterija. Nedavna istraživanja Američke dermatološke akademije pokazuju povezanost bubuljica na licu sa hranom koju unosite u organizam, a naročito kada je u pitanju pretjerano konzumiranje namirnica sa visokim glikemijskim indeksom, a kao što su bijeli hljeb, grickalice i krompir. Krajnji rezultati su pokazali da je hrana, ipak, najvećim dijelom zaslužna za izgled lica, više nego majka priroda, jer ne postoji “sklonost” bubuljicama. U zavisnosti od stanja u kojem se koža nalazi, dermatolozi bubuljice često tretiraju agresivnim terapijama, pilinzima i laserima. Prije nego popijete antibiotik, namažete se skupom kremom ili odete na tretman koji obećava rješavanje svih problema, pokušajte primijeniti neki od Lolinih savjeta.


Ulje čajevca

Ulje čajevca je moćan antiseptik koji se pravi od australskog drveta Melaleuca alternifolia. Istraživanja pomenute Akademije za dermatologiju pokazala su da je to oporo i napadno mirisno ulje, u stvari, pravo čudo koje nam priroda daje – djeluje antibakterijski, protivupalno i sprečava razvoj gljivica. Upravo zbog tih karakteristika može biti dobar saveznik u borbi protiv bubuljica.

ulje čajevca

Ulje možete kupiti u skoro svakoj apoteci, ali oprez – ne nanosite ga na cijelo lice već samo na problematično područje koje je zahvaćeno bubuljicama i to, po mogućnosti, uz korištenje higijenskih štapića od vate. Ukoliko se odlučite da tretirate cijelo lice, obavezno ga morate razblažiti sa drugim uljima ili miješati sa postojećim proizvodom koji koristite za toniranje lica, jer može dovesti do pretjeranog isušivanja kože.

Smanjite unos mliječnih proizvoda

Istraživanje ADA (Američke dermatološke akademije) iz 2005. godine pokazalo je i povezanost nastanka bubuljica sa prekomjernim unošenjem mlijeka i mliječnih proizvoda. Naime, nakon mogobrojnih testiranja, doktori su došli do zaključka da bioaktivna molekula iz mlijeka i mliječnih proizvoda utiče na rad hormona u tijelu, a koji često dovode do poremećenog rada žlijezda lojnica, izazivaju lučenje sebuma pa, usljed toga, dolazi do stvaranja bubuljica. Sljedeći put kada vam padne na pamet da za doručak pojedete mliječni puding ili sladoled, razmislite dobro šta vam je važnije?

mlijeko

Hidriraj, ne isušuj

Kozmetička industrija, naučno neutemeljni tekstovi i blogovi doveli su do toga kad neko spomene riječ “ulje” i “lice” u istoj rečenici automatski vam se upali alarm u glavi. Zašto mislite da je ulje loše za kožu? Ne, ne mislimo da ćete se mazati suncokretovim uljem za kuvanje. A ni maslinovim. Govorimo vam o drugim, hladno prešanim i zlata vrijednim uljima, ali i odžavanju bilansa i kontrolisanju masnoće koju koža sama proizvodi. Nije svaki proizvod sa oznakom “bez ulja” dobar i nije svako sredstvo za umivanje koje obećava smanjeno lučenje sebuma na licu ono što vam treba – stvarno stanje je drugačije.

bubuljice

Što se više umivate u pokušaju da “isperete” ulje vi samo isušujete gornje slojeve kože koja se pokušava braniti od napada na način da će dodatno da luči sebum i lice će biti masnije. Čak i djevojke koje imaju potpuno masnu kožu lica treba da se okrenu hidrataciji i matiranju, nikako isušivanju, jer isušena koža je podložna stvaranju i širenju bakterija, a samim tim i nastanku novih bubuljica.

Voda, voda, voda

Hidratacija kože spolja je bitna, ali dovoljan unos tečnosti, naročito vode, presudan je faktor hidratacije organizma i kože. Povećanim unosom vode pomažete tijelu da se riješi toksina koji se skupljaju tokom vremena. Ako je organizam hidriran, onda je i koža, a hidrirana koža luči manje sebuma te se, samim tim, smanjuje mogućnost nastanka bubuljica.

voda

Kurkuma

Kurkuma je začin poznat po svojim ljekovitim karakteristikama, bilo da se unosi kroz hranu ili koristi u razne kozmetičke svrhe. Istražvanje Nacionalnog zdravstvenog instituta pokazalo je da kurkuma u sastavu ima čak i molekule koje bi potencijalno mogle da se koriste kao prevencija nastanka ćelija raka. Kada su u pitanju bubuljice, kurkuma djeluje antibakterijski – napravite pastu od praha kurkume kojom ćete tretirati područje zahvaćeno bubuljicama te tako ubrzati proces isušivanja. Uzmite kašiku kurkume i dodajte samo malo vode da napravite gustu pastu koju nanosite samo direktno na bubuljice. Vodite računa da to bude precizno, jer kurkuma ima jaku žutu boja koja može da oboji kožu zato budite pažljive.

kurkuma

Lola je probala pastu od kurkume i provjereno pomaže – probajte!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije