Rekli su

SANDA MEŠINOVIĆ: GDJE SU NESTALI DOBRI FRAJERI?

Sjedim prije neko veče sa svojim drugaricama i slavimo rođendan.

Jedna od meni dražih žena u životu puni tridest i tri godine i cijelo veče je prozivam kako je ušla u Isusovske godine.

MOJE JE DA PIŠEM. TVOJE JE DA ČITAŠ. NAŠE JE DA SE PREPOZNAMO Sanda Mešinović

Mislim, Isusa su u tim godinama razapeli na krst i te se godine označavaju kao godine transformacije, promjene, prelaska iz jedne životne sfere u drugu. Kažu da baš tada prebacujemo fokus na duhovnu spoznaju, malo drugačije gledamo od čega smo satkani, šta nam je potrebno, za čime žudimo. Ili bi bar tako većina trebala.

I tako, koktel po koktel, riječ po riječ, završimo kao i svaki put, u svakom ženskom druženju, na famoznu i vječnu temu muškaraca. Mislim, krene se tu uvijek od cipela, putovanja, ko je najbolja kozmetičarka, ali se uvijek, uvijek, bez izuzetka, završi na pitanju: “Šta bi sa Onim?”

Elem, nakon par šarenih koktelčića, kako to obično biva, priča se nastavila sa glasnim razmišljanjem pet žena o Misteriji Univerzuma – Gdje su nestali dobri frajeri?

Mislim, kada žene pričaju o frajerima, one pričaju u stvari o manirima, lijepom vaspitanju, ponekom cvijetu, osjećanosti, sigurnosti i ono… Da nekako budu dame uz njega. Dobro i da je crn i da ima bradu, nije zgoreg, može 🙂

Mala napomena, mogu nabrojati na prste ruke koliko je žena u okruženju spomenulo da mora biti Bogat. Ili da frajer njenog života mora biti Ministar. Ova pomama sada, to je samo trend, maska, površnost do bola, sve su to pizdarije, sve žene žele frajera sa manirima. Novac je jedna od stavki i često se izjednačava sa OSJEĆAJEM sigurnosti, mada su to potpuno dvije različite stvari. Muškarac prirodno ima sposobnost da obezbijedi ženu i porodicu, ali ta sposobnost se ne ogleda isključivo u novcu. Džaba vam muško koje, kada nešto pođe po zlu, plati parama da ga neko drugi vadi iz sitaucije.

Uglavnom, da ne dužim okolo, jer znam da ste nestrpljive, nastavljajmo raspravu, sada već glasnije, jer su šareni koktelčići pojačali svoje boje, sa dilemom – U čemu je problem, u njima ili nama?

Hm paaa, drage moje, da budemo potpuno iskrene – jedan je u njima, jedan je u nama.

Evo i kako 🙂

Sjećam se jedne situacije iz mog samačkog života. On, zgodan, kulturan, sa šmekom nekoga ko nije sa ovih prostora, taman dovoljno godina više od mene, ono, čiiiiiiista desetka. I okej, dopustim sebi da odemo na kafu, da se upoznam, ispričam, eto, ne moram se udavati odmah. Jedno, dva viđanja, ništa too much, ipak sam bila u post break-up fazi.

I dogovorimo se mi za dejt.

Barry White trešti sa laptopa, ja se spremam u maniru Sex&City, njišem bokovima po stanu, frizura morske mokre lokne, savršeno iscrtani eyeliner-i, “The Haljina”, crvena da sluti na radost, ono… Sama sam sebi TOP 🙂

collage444

Rasplamsavam svoju žensku energiju. Taman sam završila sa stavljanjem, kojeg drugog nego crvenog karmina i taman da navučem na sebe tu savršenu crvenu haljinu, dolazi meni poruka – ON.

Izvini, kasniću.

Hm.

Ok, budimo realni, treba mi još petnaest minuta pa da budem ne TOP, već TOP TOPOVA. Nastavljam bez uznemiravanja sesiju olimpijskih priprema za savršeni scenario – and they lived happily ever after.

Nakon 25 minuta, stiže druga poruka.

Zaglavio sam sa nekim poslovnim partnerima, ne mogu se izvući, možemo li drugi dan?

Gledam.

Ne vjerujem.

Gledam opet.

Of course, uživaj 😉

Naravno da sam stavila smajlija kao da me ne dotiče odgađanje.

Pogledam sebe, TOP.

Pogledam ponovo telefon, da li da njega ili sebe bacim kroz prozor?

Pogledam opet u ogledalo, TOP TOPOVA.

Hahahahha, stvarno sam dobra, šteta da se bacam!

Iz početnog ŠOK momenta: “Čuj, mene neko, ovako dobru, mjesecima čekanu ženu koja će da mu rodi petoro djece” stavlja na odgodu, odlučim da IPAK navučem na sebe tu crvenu haljinu, otvorim frižider, izvadim vino, pojačam tog Barry-a i nastavim da njišem kukovima. Sama sa sobom, red bijesa, red smijanja. Od: “Zašto se meni ovo dešava” do I am the DJ i remiksa Barry-jevih pjesama i žurke kao nikada.

Uglavnom, da ne dužim… To mi je bio BEST DEJT EVER!

Majke mi, THE BEST DEJT EVER, EVER, EVER 🙂

Zašto i kako?

Paaaaaa, u nekom momentu sam, nakon pola flaše vina i meditacije u haljini sve sa crvenim karminom na usnama – skontala nešto. U tom našem viđanju, The On me nije nijednom dopratio do kuće, svaki put sam se dovezla i odvezla svojim autom, od ta dva pića, jedno sam platila ja. Emancipacija, jel te.

ISUSOVO PROVIĐENJE BROJ 1.

Žene drage, mi smo se pretvorile u lovca. 

A oni, muškarci, postali su lovine.

Da se razumijemo, ja sam prva bila lovac sa crvenim karminom i štiklama.

Žena koja je svoju hrabrost i nezavisnost iskazivala tako što je ulazila u ring, u borbu sa svakim mušarcem ikada. Od poslovnih partnera, prijatelja, dečka, sada kada se sjetim bila sam – hard bitch. Žena sa muškom energijom. I nisam samo ja danas takva, unazad generacije i generacije žena su muškarci, definitivno. Potpuno smo zgurale, stucale svoju žensku energiju, a preuzele njihovu. I ulazimo u borbu svih mogućih vrsta – sa sobom, sa njima, sa cijelim svijetom. To je negdje i objašnjivo kroz hiljade godina sputavanja, vijekova spaljivanja na lomači, negiranja seksualnosti, njegovanjem ideje da smo manje vrijedne, potezima kao što su – spašavaj dijete na porodu, sa majkom šta bude.

Pa naravno da smo se povampirile 🙂

I naravno da ću glumiti da me ne dotiče, jer sam tough girl. Aha, kako nisam.

Sa druge strane, kroz ratove smo ostajale bez muških članova, tako da smo morale biti pored majki i očevi, ratnici, hraniteljke, braća svim našim muškim potomcima. I kroz te životne situacije muškarcima smo, u želji da im to nadoknadimo, osnažile mušku energiju u sebi, a zanemarile žensku. Majke odgajaju, to znamo. Majke svojim, svjesnim ili nesvjesnim ponašanjem, formiraju i žensku i mušku djecu u skladu sa svojim programima i svom odgoju.

Baš zbog ovog svega mi žene izigravamo frajerice, sve možemo same, ne trebaju nam, jake smo, sve stižemo, ne treba nam njihova pomoć, a onda u nekom drugom momentu tražimo da nas tretiraju kao ŽENU. Prva je muška energija, a drugi dio je ženska. Koja nam je prirodna? Pa ženska. Zato smo u frustraciji, čas smo muško, čas žensko.

A suština je da ne može malo ovako, malo onako, sestre moje.

Ne može, jer nesvjesno pokazujemo da sve možemo same i da nam, na neki način, ne trebaju.

ISUSOVO PROVIĐENJE BROJ 2.

Sjetih se predavanja i sve moguće literature Prirodno-matematičkog smjera kojeg završih.

Znate, u nekim civlizacijama, da bi dječaka društvo ili njegovo pleme smatralo muškarcem, morao je proći određeni ritual. Neku Inicijaciju iz potpuno dječačkog svijeta u svijet odraslog. Pa su tako plemena u Amazonu ostavljala dijete sedam dana da se snalazi u šumi, današnji zapadniji svijet spremi djecu nakon srednje škole da lutaju svijetom i putuju sa ruksakom na leđima, ostanu sami i snalaze se, a mi smo nekada imali služenje vojnog roka. Ne ulazim u ispravnost i pravilnost METODA za Inicijaciju, ali da je ona postojala – jeste. Da negdje još postoji, postoji. I da je prirodna, prirodna je. Kod nas, mama i tata ne puštaju tako lako djecu da odu od kuće i da se osamostale, a često se desi i obrnuto, kada se vjenčaju, djeca žive skupa sa roditeljima.

Nema Inicijacije danas.

Pričam o momentu odvajanja i samoći. Izmiještanju iz porodičnog okruženja, nema mame da kuva, nema tate da spašava kada se napije, nema drugara da nabace djevojku, već ostaju sami. U vojsci, šumi, na putovanju. I tako sami, u stvari prolaze i doživljavaju svakakva iskušenja, upoznaju sebe, brinu o sebi, spoznaju koliko im znače majka i otac kada nisu tu, koliko nedostaje djevojka, šta je hrabrost, fokus, stabilnost, borbenost i snalažljivost. Muška energija.

Transformišu se na neki način. Iz dječaka u muškarca 🙂 Iz muškarca u frajera.

E sada, kada im mi pustimo da nas konačno ulove, često shvatimo da smo na kraju ipak mi ulovile njih, jer, hej – nisu prošli inicijaciju.

Ima tu još mnogo stvari, uglavnom, komplikovano je do bola, ali … 😉

ISUSOVO PROVIĐENJE BROJ 3.  – R J E Š E NJ E 

SPOZNAJ ŠTA JE U TEBI.

(Opet se vraćam i uvijek ću, jer rješenje je u vama, uvijek i za sve u životu).

Sljedeći put kada se zapitate gdje su pravi frajer, zapitajte se istog trenutka da li ste vi prave frajerice?

Riješite se svih ILIUZIJA da je on Princ na bijelom konju, jer je isto tako ravnopravna iluzija da ste vi vječito nasmijana princeza. Niste, imate PMS, raznorazne faze, isto koliko i on ima pivski stomak i svoje drugare.

Zapitajte se da li ste uradile sve da ZAVOLITE sebe bez obzira ko stoji uz vas.

Zapitajte se da li ZNATE kolika vam je sopstvena hrabrost, bez njegove.

Zapitajte da li tražite od nekoga da vas spasi ili da vas VOLI.

Budite iskrene prema sebi šta su isključivo VAŠI tereti i boli. Ne očekujte da ih on riješi. On može pomoći da se vi lakše SUOČITE s tim, ali ih ne smije rješavati umjesto vas.

Pitajte se frajerice koliko glumite i nosite maski od stahova, očekivanja i odgoja.

I kada, drage moje, predivne frajerice, dobro SPOZNATE SEBE, onda intuitivno i vrlo jednostavno znate koji je od svih tih baš VAŠ Kralj Džungle, kao ona lavica u savani koja je u potrazi za najboljim za sebe i svoje potomke.

Ne trči za paunovima. Ne očekuje od kengura da je tretira kao lavicu. Ne plače za drugom polovinom krokodila, jer zna da je CIJELA, a ne pola lavice.

Ne očekuje od dječaka lava da bude frajer. U stvari, NANJUŠI da ima posla sa dječakom pa se i ne upušta.

1557605_10151953418634983_1199994586_n

Ako vam smijem na sopstvenom iskustvu reći, ja nisam ni znala zašto privlačim uvijek jedan te ISTI TIP frajera, dok se nisam uhvatila u koštac sa samom sobom. Tek kada sam vidjela šta sve ima u meni, tek tada sam mogla odlučiti šta želim mijenjati, koji mi obrasci nisu dobri, koje stvari trebam otpustiti kako bih prvenstveno SEBI bila bolja, a onda i NAPRAVILA PROSTOR i podesila FREKVENCIJU na sve što želim da mi dođe. A nije ni tragedija ako i ne dođe neko vrijeme 🙂 Ti svi paunovi, od kojih sam MISLILA da su Lavovi, prestali su da mi prilaze i život mi je mnogo lakši.

Spustite se frajerice u sebe i saznajte od čega ste satkane, jer vam Univerzum samo tako može dati šta je za vas dobro i tu je ključ za čarobna vrata partnerstava. Univerzum radi po principu privlačenja. Ono što vibriraš, dobijaš. Vibriraj pravu frajericu pa ćeš dobiti pravog frajera. Nema šanse da te zaobiđe.

Prava frajerica zna da frajer nije tu da joj pruži ono što nema.

Ako nisi svjesna svoje snage, tražićeš od njega snagu za dvoje i on je neće moći pružiti. I ne treba, nije pošteno.

Ako ne gotiviš svoje mane, neće ih gotiviti ni on.

Ako samu sebe ne poštuješ, neće ni on.

Ako ne znaš šta je istinski u tebi, kako će on znati sve predjele tvog Univerzuma?

Ako nisi sposobna ostati sama i voljeti sopstveno društvo, nema muškarca koji će uvijek rado biti u tvom.

Ako nisi zavoljela sebe, nema TOG frajera koji će IKADA MOĆI dovoljno voljeti tebe.

Samo tada kada se spoznaš, staneš na svoje dvije noge, probudiš intuiciju koja ti je Bogom dana, osnažiš svoju vjeru u dobro u ljudima i u sebi, podesiš svoju žensku energiju da sija u svaku prostoriju u koju uđeš, kada shvatiš da si cijela, božanstvena, snažna, jaka, sposobna da voliš i da koračaš nogu UZ nogu, NASLANJAJUĆI se na svog LAVA, ne vješajući mu se oko vrata kao kakav ranjenik, tek tada ćeš, DRAGA MOJA, biti istinska FRAJERICA.

I tek tada, dobićeš Frajera o kojem sanjaš.

Jer, taj pravi frajer, on ti je namijenjen samo da uvećaš ono što već imaš u sebi  😉

Taj je dejt bio moj dejt sa najvažnijim frajerom mog života. Mene same.

I da, zaboravih vam reći, The On sa početka priče se nije nikada javio, jer negdje u dubine duše, ja nisam to ni željela. Nije poenta biti po svaku cijenu sa nekim. I ono što je još bitnije, crvena haljina mi je od tog momenta jedna od najomiljenijih 😉

P.S. Radi na sebi, nije na njemu da te spašava. On nije tvoja POLOVINA, jer si ti CIJELA žena.

P.S.S. Svaka propala priča sa frajerom ti je šansa da se spoznaš. Samo je pitanje da li na to gledaš kao na poraz ili lekciju.

P.S.S.S. Ako bar malo poznajete energije, znate da Ženska energija nije slabija energija. Ženska energija je u stanju pomijerati planine, samo ako poželi.

Let the #SMess be with you.

#Sandologija

Mess – engl. nered.

Nered je početak svakog Reda. Ljubi svoj nered. Iz njega će poteći tvoj red.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije