PorodicaPraktična Lola

Čokoladni oblak zadovoljstva – Lolin čoko mus

Čokoladno, lagano, pahuljasto – tako bismo opisale čokoladni mus, jer to zaista jeste. Brz i jednostavan recept, a koji će vaše nepce oduševiti baš svaki put. Potrebni sastojci: 170 grama tamne čokolade 80 mililitara mlijeka jedno žumance četiri bjelanca 80…

Redakcija

Čokoladno, lagano, pahuljasto – tako bismo opisale čokoladni mus, jer to zaista jeste. Brz i jednostavan recept, a koji će vaše nepce oduševiti baš svaki put.


Potrebni sastojci:

  • 170 grama tamne čokolade
  • 80 mililitara mlijeka
  • jedno žumance
  • četiri bjelanca
  • 80 grama šećera.

Na pari otopite čokoladu i dodajte joj mlijeko te pričekajte nekoliko minuta da se sjedini i ostavite da se ohladi. U hladnu smjesu dodajte razmućeno žumance. Bjelanca izmiksajte posebno i kada počnu sa stvaranjem čvrste pjene, dodajte šećer pa sve zajedno nastavite mutiti dok ne dobijete čvršću smjesu, a onda sjedinite sa prethodno otopljenom čokoladom i mlijekom. Miješajte plastičnom kašikom ili metlicom, lagano, da se što bolje sjedini, a zadrži svoju pjenastu strukturu. Ohladite i dodajte malo čili papričice – zaigrajte se s okusima. Tokom pripreme čokolade i mlijeka možete dodati i nekoliko kapi ruma ili viskija i imati slatko i alkoholno zadovoljstvo. Uživajte!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije