LjudiRadoznala Lola

OI žene na putu do vrha: Njihov nakit su medalje!

Red, rad, disciplina! Zvuči pomalo grubo, ali to je jedini pravi put do uspjeha. Jednako i za žene i muškarce. Koliko se znoja prolije dok se stigne do vrha, znaju samo oni koji su na taj put krenuli sami, ne…

Žana Gauk

Red, rad, disciplina! Zvuči pomalo grubo, ali to je jedini pravi put do uspjeha. Jednako i za žene i muškarce. Koliko se znoja prolije dok se stigne do vrha, znaju samo oni koji su na taj put krenuli sami, ne odustajući na preprekama, nego ih prelazeći bez osvrtanja. Put do vrha je trnovit, ali vrijedan svake kapi znoja. Ženama je, slušajući njihove životne priče, mnogo teže da uspiju. Ipak, postoje one čija su imena zablistala i koje su nam danas kao putkazi, kao zvijezde vodilje.

U ovim danima, kada se slavi sport, danima Olimpijade, Lola donosi priču posvećenu njima – ženama koje vam na ovoj Olimpijadi mogu poslužiti kao inspiracija.

 

Ana Marsela Kunja (24), plivanje – Brazil

image
Osvojila je više svjetskih prvenstava od bilo kojeg drugog južnoameričkog plivača i od bilo kojeg drugog brazilskog sportiste. Ona je bila jedna od prvoplasiranih sportistkinja na kvalifikacijama za Rio. Zlato joj je oko vrata zasjalo kada je preplivala dvadeset i pet kilometara na FINA Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Olimpijski komitet Brazila 2015. godine proglasio je sportistom godine.

 

Louri Hernandez (16), gimnastika – SAD

3456
Hernandez je prva američka (rođena Latino) sportistkinja koje je unazad trideset i dvije godine prva Latinoamerikanka koja nastupa za američki tim u gimnastici. Sa šesnaest godina, ona je ujedno i jedna od najmlađih SAD sportistkinja u Riu. Komentatori kažu da će njeno mjesto u samoj gimnastičkoj eliti biti sigurno i naredne četiri godine.

 

Bizi Maden (52), konjički sport – SAD

1003296_601954846505878_937748012_n1
Maden je tri puta okićena olimpijskom medaljom, a Rio 2016. godine su joj četvrte Igre zaredom. Ona je ujedno i prva žena koja je u konjičkom sportu zaradila više od milion dolara. Najstarija je sportistkinja SAD tima na OI.

 

Malori Vegeman (27), plivanje – SAD

0cce2bc62b4f40ac8395296a1b9816f2

Nakon što nije uspjela operacija koju je imala kao osamnaestogodišnjakinja, ostala je paralizovana. Ali, to je nije zaustavilo. U vodu se vratila samo dva i po mjeseca nakon toga, a četiri godine kasnije osvojila je zlatnu medalju u Londonu 2012. godine na Paraolimpijskim igrama. Ovog ljeta u Rio je došla po svoje drugo zlato.

 

Jusra Mardini (18), plivanje – Sirija

Screen Shot 2016-08-07 at 12.26.04 PM
Mardini i njena mlađa sestra iskočile su iz broda koji je tonuo i uspjele da doplivaju do obale Lezbosa u Grčkoj. Sa majkom su pobjegle u Liban, a zatim Tursku, prije nego što su krenule u Njemačku. Ona je uspjela da izbori kvalifikaciju i nastupaće kao sportista u timu izbjeglica – olimpijskih sportista.

 

Serena Vilijams (35), tenis – SAD

serena-vilijams-rolan-garos-pariz-foto-reuters-1433604910-674523
Ova lista svakako ne bi bila potpuna bez Serene. Ona je broj jedan na WTA listi najboljih svjetskih igračica tenisa. Takođe je i bivša prva igračica svijeta u konkurenciji parova. Olimpijska je pobjednica iz Sidneja 2000., Pekinga 2008. te Londona 2012. godine (pojedinačno i u konkurenciji ženskih parova). U dosadašnjoj karijeri Serena je osvojila osamdeset i tri WTA naslova, od toga šezdeset i jedan u pojedinačnoj konkurenciji i dvadeset i dva u igri parova. Na prvo mjesto WTA liste prvi put je došla 2002. godine, zahvaljujući impresivnim nastupima na turnirima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije