Praktična LolaŽivot

Kako da se obučete za 50 KM?

Koliko puta ste čule da novac ne može da vam kupi stil već da na tome treba da radite i gradite? Da, svaka od vas bi najviše voljela da ima toliko novca pa da svaki mjesec može nos da zaviri…

Redakcija

Koliko puta ste čule da novac ne može da vam kupi stil već da na tome treba da radite i gradite? Da, svaka od vas bi najviše voljela da ima toliko novca pa da svaki mjesec može nos da zaviri u Dior, Šanel ili Pradu. Ali, znate li da to možete imati, a da ne potrošite više od dvadeset ili trideset konvertibilnih maraka?

Ne vjerujete nam? Čitajte dalje…


Second hand radnje, odnosno butici polovne robe, mogu da budu prave male riznice lijepe, očuvane, a često i nove odjeće. Možete pronaći sve, od pantalona i farmerica preko majica, košulja, prsluka i različitih asesoara, a sve u zavisnosti od butika do butika. Pored klasičnih butika koji u svojoj ponudi imaju već nošenu robu i asesoare i ne referišu se na neki poseban dio ili godine iz prošlog vijeka, postoje i oni koji su se fokusirali na određeno vrijeme i nabavljaju odjeću koja je bila popularna u periodu od četrdesetih pa sve do osamdesetih godina. Takva odjeća i detalji se svrstavaju u vintage komade i postoji plejada ljudi koji njeguju upravo takav stil oblačenja.

U posljednjih nekoliko godina, modna scena skoro da ne pruža neke velike, do sada neviđene trendove, nego se obično vrti sve što je već viđeno u malo drugačijoj formi i modernizovanijim krojevima. Moda je doživjela svoj apsolutni vrhunac – skoro pa da ne može da se ponudi nešto što već nije bio trend u proteklih 100 godina.

Iako je zaista lijepo počastiti sebe novim komadom odjeće ili nakita ili jednostavno opustošiti sve radnje po gradu, ima nešto posebno i u tome kad sa malo stvorite puno i kad njegujete neki vlastiti stil, jer najlakše je kupiti ono što vidite na izložbenom modelu i ispratiti sve moguće trendove. Pitanje je – da li želite da s stopite sa masom i izgledate kao i sve ostale žene ili graditi svoj vlastiti stil koji može da prati trendove, ali da se u isto vrijeme osjećate ugodno, udobno i jedinstveno?

Dosta vas će na sam pomen već nošene odjeće da se zgrozi i apsolutno negira kupovinu na takvim mjestima “iz higijenskih razloga”, ali da vam otkrijemo tajnu – taj sat na ruci ima više bakterija i prljavštine koju ste skupili tokom dana nego li haljina iz butika sa polovnom robom. Da, naravno da nije u redu nositi donji veš, bez obzira na sve, to preskočite, ali sva ostala odjeća je oprana nekoliko puta prije nego što je uopšte ugledala svjetlo dana na nekoj od polica. Lola je pristalica njegovanja jedinstvenog stila, a često tu jedinstvenost možete postići kupovinom jedne, jedine svilene bluze koju niko osim vas u gradu nema, jer je samo jedna stigla u second hand i vaš je broj. Zvuči dobro? Još bolje je ako istu tu bluzu platite pet ili deset konvertibilnih maraka.

Osim odjeće, u takvim radnjama možete pronaći cipele, torbe, nakit ili druge asesoare i uopšte ne treba da se čudite ako pronađete i brendiranu odjeću sa potpisima Diora, Šanela ili Prade – da, moguće je! Ukoliko malo zagrebete površinu modnih blogova, naročito onih čije autorke svoju odjeću nabavljaju isključivo u radnjama polovne robe, shvatićete koje se tamo bogatstvo krije. Osim što kupujete jeftinu odjeću i gradite vlastiti stil, vi kupujete i priču – možda je baš tu torbu prije vas nosila neka velika novinarka, političarka ili književnica. Možda je marama koju ste vezali oko vrata bila u vlasništvu žene koja je to dobila na poklon od muškarca njenog života pa i vi na neki način postajete dio ljubavne priče i nastavljate da je čuvate. Svaki komad odjeće u takvim buticima vjerovatno ima svoju priču, a sve i ako nema i da je to bio samo nečiji višak u ormaru, vi ste od tog viška dobili komad za ispisivanje dalje istorije i stvaranje lijepih trenutaka. Nemojte da izbjegavate butike sa polovnom robom – možda kupujete na takvim mjestima, jer volite, a možda zato što nemate dovoljno novca da sebi priuštite neki trendi komad iz skupocjenog butika. I u prvom i drugom slučaju ne treba da osjećate bilo kakvu vrstu stida – ni ako volite ni ako morate. Zapamtite, odijelo ne čini čovjeka, čovjek čini odijelo i nije sramota da nemate novca, sramota bi bila da do istog pokušate doći na nečiju štetu i zato, VIVA LA SECOND HAND!

MM1

MM4

Autorka teksta nosi H&M pamučnu haljinu iz butika polovne robe plaćenu samo deset konvertibilnih maraka.

13988745_10205067856014413_1396664275_n

Suknja 10 KM, majica 5 KM.

Vodoopad

Tunika 10 KM, blejzer 7 KM.

Izdvojili smo i poslovnu kombinaciju, koja može poslužiti i kasnije u kombinaciji sa drugim komadima odjeće.

crop
Hlače 10 KM
Majica 3 KM
Blejzer 12 KM

Ukoliko više volite suknje u poslovnim prilikama, ovdje je još jedna poslovno-ležerna kombinacija.

13324362_10204671136216666_1389583521_o
Majica 3 KM
Sako 14 KM
Suknja 8 KM
Ukoliko taj isti sako obučete preko haljine, (8 KM) dobijate jednostavnu kombinaciju, koju možete obući i naveče.

13321121_10204671136256667_535720370_o

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije