MjestaRadoznala Lola

Žene koje u ring ulaze i tuku se u haljinama. Stvarno.

Moda i rvanje dvije su oblasti koje ne biste očekivali da se stave u isti koš, ali u Boliviji, one su saveznici u borbi.

Ne vjerujete?

Sara Velaga

Zajednički rad i jedinstvene ideje, poslužile su da žene koje se bave rvanjem, poznate pod imenom asCholitas, izraze i svoju kreativnost tokom borbe. U pitanju su jednostavne odjevne kombinacije koje su autohtona odjeća Anda.

Njihov naziv označava pogrdno ime za siromašne žene, ali su one sada ostvarenje kulturnog ponosa i umjetničkog izražavanja. Možete biti očarani njihovim jedinstvenim modnim izborima, ali i njihovim stilom života.

flyingcholitas3

Daniel Tamani, italijanski fotograf koji je otputovao u Boliviju 2011. godine, kako bi otkrio i dokumentovao novu subkulturu žena rvačica pod imenom “The Flying Cholitas”. Inspirisano meksičkim poznatim lucha libre, jedan od najpoznatijih sportova koji izgleda kao cirkus, mješavina tragedije i komične koreografije.

Prije deset godina, ovaj sport je bio isključivo za muškarce, međutim žene su postale neizostavan dio ovog sporta. Mnoge od njih su žene i ćerke rvača. Tokom sedmice rade uobičajene poslove i prehranjuju porodicu.

 

flyingcholitas6

Ali svake nedjelje, ove supruge, mame i ćerke učestvuju u performansu zabavljajući publiku koja plaća ulaz jedan dolar kako bi gledala najbizarniju borbu ikad. Obučene u tradicionalne haljine, suknje, sa dugim pletenicama i cilindrima na glavi, one postaju mašine za borbu. Leteći kroz arenu, rušeći protivnike koji mogu biti i muškarci i žene.

 

flyingcholitas2

Baza fanova postaje sve veća, a većinom se radi o ženama koje se identifikuju sa njima ili pronalaze inspiraciju i motivaciju. Međutim, djeca uživaju takođe. Ideja o uključenju rvačica se pojavila kada je predsjednik lokalnog tima poželio da privuče više pažnje i publike. Od tada, rvačice su formirale svoja udruženja u okolnim gradovima Bolivije.

 

flyingcholitas7

Korijeni ovog načina oblačenja sežu do perioda španske inkvizije, kada su Indijanci bili primorani da nose evropske haljine i druga evropska obilježja. Ipak, rvačice su napravile svoju ličnu adaptaciju evropskog stila oblačenja prilagođenu njihovim ukusima i klimi.

flyingcholitas

Pollera je izvorno španska seoska suknja koju su kolonijalni autoriteti naređivali ženama da nose. Međutim, umjesto gležnjerica, ove žene nose ravne zaobljene cipele slične baletankama, otkrivajući gležnjeve, što se smatra najatraktivnijim ženskim dijelom tijela u Boliviji. Što se polucilindra tiče, to je značajan pokazatelj bračnog statusa Cholita.

Ako su slobodne, nose ga na stranu, ako su udate na sredini i nagnut nazad ako je komplikovano. Navodno, britanski polucilindar je prvi put došao u Boliviju zbog željezničkih inženjera, ali kada je trgovac slučajno naručio pošiljku kapa koje su bile premale za njegove muške klijente, on je odlučio da se nakloni Cholitama. Trend nošenja se zadržao, a priča je počela.

09_Flying_Cholitas

Njihov stil kombinovan sa borbenim duhom je nešto što zaista zaslužuje mjesto u ringu. Borba i dalje traje, a one to rade sa stilom.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije