Praktična LolaŽivot

Muška priča: zašto varamo i kako da prestanemo?

Ovo je posvećeno muškarcima koji iskreno žele da se u potpunosti posvete svojim ženama dok se bore s izazovima savremenog svijeta prepunog mogućnosti za povezivanje. E, sad, žene koje čitaju gore napisano možda će zatresti glavom pitajući se kako bi…

Priredila Maja Mihajlović

Ovo je posvećeno muškarcima koji iskreno žele da se u potpunosti posvete svojim ženama dok se bore s izazovima savremenog svijeta prepunog mogućnosti za povezivanje.

E, sad, žene koje čitaju gore napisano možda će zatresti glavom pitajući se kako bi se “posvećen” muškarac mogao boriti s tim. Ali, kao muškarac koji se sretao sa ovim izazovima, mogu da vam kažem da je to moguće i da odanost i iskušenje ne isključuju jedno drugo.

Ima toliko dobrih muškaraca koji istinski žele da prodube vezu sa ženama kojima su se predali, ali sav njihov trud i napor biva osujećen zbog nevjerovatne snage koju stvara želja.

Dopustite mi da pojasnim jednu stvar: ja pod varanjem ne smataram samo fizički čin seksa već i bilo koju misao, osjećaj ili ponašanje koje je u suprotnosti sa odanošću odabranom partneru.

Znam, znam. Čitateljke navijaju za ovu posljednju izjavu, a muškarci se udaraju po glavi, pitajući se kako muškarac uopšte može reći takvu stvar.

Jer, rekli bi oni, šta ima loše u gledanju menija, ako nećete jesti, zar ne?

Cheating-HusbandPa, nema ništa loše u tome, ali to je nešto što će zauvijek zadržati dobre muškarce daleko od iskustva koje najviše žele – prave ljubavi i bliskost u vezi sa ženama u koje su istinski zaljubljeni.

Vrlo malo muškaraca veže svoju seksualnost za srce, a to je upravo razlog zašto čak i neki od najzaljubljenijih prevare svoju ženu. Velika moć seksualne želje ih tjera da uvijek žude za nekom drugom i, bez obzira koliko se trudili da kontrolišu ovu moćnu zvijer, oni to ne uspijevaju. I sve dok se njihova seksualnost ne ujedinini sa njihovim srcem, oni će uzbuđenju zbog “dobre” žene i “sočne” veze davati prednost nad onom koju vole.

Ovo ne pričam tek tako, napamet. Pričam, jer sam to sve iskusio iz prve ruke. Iako sam spavao samo s djevojkom s kojom sam u vezi, uvijek sam gladno, potajno, sve vrijeme gledao druge. Tako sam bio uvučen u nevine “veze” sa drugim ženama, dok sam bio opčinjen ljubavlju one jedne, a negirao sam bilo kakav grijeh, ako bi se ikad postavilo pitanje.

Ove žene su, zapravo, bile samo moje “prijateljice”, na kraju krajeva.

Sve vrijeme sam se zavaravao, ne shvatajući da me to “bezopasno” ponašanje odvaja od osobe koju sam istinski volio i od intimnosti koju sam najviše želio. Tek kada sam počeo posmatrati svoju vezu i “bezgrešnu” vjernost kao iskušenje kroz koje sam morao proći da bih mogao doći u dublju harmoniju sa sobom, počeo sam razumijevati šta to stvarno znači voljeti.

Izabrati jednu ženu za sva vremena nije mala stvar.

Ne zanima me koliko čovjek voli svoju ženu, ako on još uvijek žudi za drugim ženama na bilo koji način, on ima posla koji treba da obavi. Ono što treba razumjeti je da kroz posvećivanje jednoj ženi svim svojim bićem, muškarac napokon kreće na put dubokog sjedinjenja sa samim sobom.

looking-at-other-womenSamo kroz predanost, muškarac može rekonfigurisati svoju seksualnost tako da ona teče kroz njegovo srce. To je jedino pouzdano rješenje za varanje i to je jedini način na koji muškarac može doživjeti istinsku intimnost u svom životu. I ne samo to, to je jedini način koji muškarca može dovesti do istinski dobrog života, jer dok mu seksualnost ne krene kroz srce, njegova kreativna energija će biti upropaštena požudom.

Muškarci se sada možda pitaju: “Kako se riješiti ovog protivrječnog ponašanja tako da mogu uživati u boljem odnosu i boljem životu?” E, to je moguće samo kroz naše žene, prijatelji moji.

Žene se sada, možda, osjećaju da su dobile više nego što su tražile i razumijem ih. Ali, želim da znaju da postoji nešto što mogu učiniti kako bi podržale svoje muškarce u nastojanju da održe posvećenost njima, njihovom odnosu i njima samima.

Umjesto da ga osuđujete, kažnjavate ili okrivljujete zbog toga što ga privlače druge žene, napravite bezbijedan kutak u kojem može podijeliti sa vama svoj strah, svoje iskušenje i da može preispitati zašto se to događa. Muškarac ne može prevazići taj nevjerovatan izazov bez podrške, a žena koja stalno prigovara zato što ga privlače druge, puca samoj sebi u nogu.

Znam da to neće biti lako i da nije ugodno čitati bilo šta od ovoga, ali sad kad su karte već na stolu, žene mogu birati da slave svoje muškarce zbog njihove posvećenosti i napretka u svjetlu ogromnih izazova ili da im postavljaju nemoguće standarde.

couple-kissing-1149677_960_720Muškarci i žene su u ovome zajedno i ako želimo da pomjerimo naprijed ovu dinamiku i napravimo nešto čistije i sa više ljubavi, to će zahtijevati da se obje strane založe u potpunosti. To će zahtijevati da se obje strane pomire sa zvijeri, tako da zajedno mogu raditi na nečemu boljem.

Znam da je za mene to bilo nešto s čim sam se uhvatio u koštac već u prvoj vezi koju sam imao sa petnaest godina. Još od tad sam čeznuo za ženom koja bi razumijela da, iako je volim, ne željeti druge predstavlja izazov.

Prečesto su dobri muškarci ili ostavljeni na ledu od strane svojih žena ili pribjegavaju sramnom skrivanju svoje borbe. A to više ne mora biti slučaj.

Sve što trebamo učiniti je zajedno se sočiti s izazovom. Tada možemo napraviti svoj put u nešto novo – mjesto gdje svi možemo napokon uživati u intimi kojoj težimo, u odanosti onima koje najviše volimo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije