Praktična LolaŽivot

Spisak stvari koje će vam trebati prilikom ležanja u bolnici

Odlazak doktoru i boravak u bolnici dovoljno je stresna situacija sama po sebi, ali kad na sve to još morate misliti o tuširanju, pranju kose i održavanju osnovne higijene – padne vam mrak na oči. Nakon početnog šoka, postale ste…

Redakcija

Odlazak doktoru i boravak u bolnici dovoljno je stresna situacija sama po sebi, ali kad na sve to još morate misliti o tuširanju, pranju kose i održavanju osnovne higijene – padne vam mrak na oči.

Nakon početnog šoka, postale ste svjesne ozbiljnosti i neizbježnosti situacije i vrijeme je za pakovanje. Lola vam donosi nekoliko praktičnih savjeta šta biste trebale ponijeti na to nesrećno i neplanirano putovanje.

Bolnice su često, ma koliko to ne bi smjele da budu, jako neuredna mjesta i sigurno nisu nešto što biste izabrale svojevoljno za boravak, ali – što se mora nije teško. Svaki doktor ili doktorica, a u zavisnosti od toga zbog čega ste tu gdje jeste, može vam reći koliko dugo ćete se i zadržati, a vi na osnovu toga planirajte i pakujte.


Šta u neseser?

Tuširanje i pranje kose je isključeno kao opcija. Rijetko kada ćete naići na bolnicu sa uređenim prostorom za održavanje higijene, a često su tuširanja i zabranjena (operativni zahvati). Drogerije sada nude veliki broj proizvoda u mini pakovanju pa vam to i preporučujemo. Gel za tuširanje, sapun za ruke, četkica za zube sa poklopcem i pasta za zube nešto je bez čega ne smijete ni pomisliti da odete. Pronađite veliki neseser, jer trebaće vam toaletni papir, vlažne i suve maramice, tuferi, štapići za uši i sredstvo za dezinfekciju ruku. Deo stik i sprej bi trebali biti nezaobilazan dio pri pakovanju, ali parfeme zaobiđite!

Duga kosa i neredovno pranje može da zadaje ogromne muke. Potencijalna rješenja su kupovina suvog šampona ili bejbi pudera iako vam preporučujemo da dugu kosu obuzdate sitnim pletenicama – zadavaće vam najmanje problema tokom ležanja, ali i spriječiti trošenje živaca pri pogledu na neurednu i masnu kosu.

pletenice

U bolnicu biste trebale ići bez umjetnih noktiju i laka na prirodnim, a svakako imajte i gumicu za kosu negdje pri ruci. Korisno je imati i bočicu sa raspršivačem, a u koju ćete sipati razblaženi medicinski alkohol – očistite krevet i prostor oko sebe makar malo.
 

Pidžama

Pidžama je vaša jedina modna kombinacija. Pripremite lagane i pamučne od kojih se nećete dodatno znojiti i koje su udobne za nošenje, budući da ćete u njima biti sve vrijeme boravka u bolnici. Bilo bi dobro da za svaka dva dana boravka u bolnici ponesete barem jednu. Možda vam se čini previše, ali može biti pretoplo pa vam je potrebno da se presvučete, možete se uflekati hranom ili krvlju – postoje različiti scenariji, a od viška glava ne boli. Bolnice znaju biti mjesta na kojima je jako hladno pa ponesite i topli ogrtač ili džemper koji može da vas ugrije. Ukoliko vam i ne zatreba za oblačenje, možda vam jastuk neće odgovarati pa će vam ovo doći dobro kao dopuna.
 

Čarape i papuče

Papuče sa gumenim ili plastičnim đonom ne smijete zaboraviti, jer meke pape ne dolaze u obzir na prljavim bolničkim podovima. Preporučujemo da ponesete dva para, opet vodeći se logikom da je bolje da skupljaju prašinu nekoliko dana nego da vam zatrebaju, a nisu tu. Ista situacija je i sa čarapama – ponesite dovoljno, bez obzira na vremenske uslove.
 

Donji veš i peškiri

I kada mislite da ste spakovale dovoljno – niste – ponesite još. Donji veš je ključan u održavanju intimne higijene i treba da u svakom trenutku razmišljate o tome. Obezbijedite dovoljan broj udobnih komada donjeg veša i olakšajte sebi dan(e). Ponesite svoje peškire, trebaće vam. Ukoliko znate da nećete biti u stanju da se tuširate, spremite dovoljno peškira manjih dimenzija. Iako bolnice imaju i daju pacijentima peškire, vama će biti lakše ako ponesete svoje. Možda ne bi bilo loše da spremite i poneku jastučnicu ako vam je koža lica osjetljiva – bolnička posteljina se ne mijenja toliko često, treba da traje dok se vidno ne zaprlja.


Možda nije uobičajna pojava, ali dosta žena pri odlasku u bolnicu nosi cijeli “arsenal” proizvoda iz vlastitog doma – i to je u redu! Ako ste se dogovorili sa medicinskim osobljem i to što nosite neće da stvara neki problem, nemojte da vam bude neugodno. Ponesite svoju plastičnu čašu, tanku dekicu ili jastučić. Dovoljno je stresna situacija u kojoj se nalazite, nema potrebe za dodatnim gubljenjem živaca. Bitno je da sebi u takvim trenucima što više olakšate.

Boravak u bolnici nije ugodan, ali postane još neugodniji kada nemate priliku da na pravi način vodite računa o održavanju higijene tijela. Sve je to privremena situacija i nadamo se da se u istoj nećete naći, ali ako već dođe do toga – olakšajte sebi. Nema na čemu.

A za zabavu, ako vas ne boli mnogo ili ako nećete većinu vremena biti uspavane, ponesite neko lako štivo, slušalice (obavezno) i možda ukrštene riječi. A možda je dovoljna sveska i prazan list, olovka i misli koje već dugo čekaju da ostanete nasamo.

Sve u svemu, držimo fige da izađete što prije!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije