Hrabra LolaLoliteti

Lolitet: Kako pravilno odgajati dijete? Odgovore smo potražili u Porodičnom centru Odrastanje

Svim roditeljima je ponekad potrebna pomoć. Bilo da se radi o onoj od baka i djedova ili centara i organizacija. Jedan sjajan primjer pronašli smo u Novom Sadu. Riječ je o Porodičnom centru Odrastanje, pokrenutom prošle godine. Njegov cilj je…

Sara Velaga

Svim roditeljima je ponekad potrebna pomoć. Bilo da se radi o onoj od baka i djedova ili centara i organizacija. Jedan sjajan primjer pronašli smo u Novom Sadu. Riječ je o Porodičnom centru Odrastanje, pokrenutom prošle godine. Njegov cilj je pomaganje roditeljima da pronađu pouzdanu i edukovanu dadilju za svoje dijete. Zato smo odlučili razgovarati sa direktoricom centra Milanom Jovančić. Iako su mladi, rade veoma kontinuirano i posvećeno kako bi djeci omogućili što bolju brigu.

“Centar organizuje psihološka testiranja za potencijalne dadilje kao i edukacije iz prve pomoći, uloge dadilje u porodici i osnove razvoja deteta. Pored pronalaženja osobe za čuvanje dece, Centar roditeljima nudi mogućnost savetovanja sa pedagogom ili psihologom kao i pravljenje individualnog plana rada za dete.”

Roditeljstvo je veoma odgovoran i ozbiljan zadatak pa u narednom periodu pripremaju različite radionice usmjerene ka podršci roditeljima.

“U narednom periodu biće pokrenut ciklus radionica, sa ciljem osnaživanja roditelja kako bi sa što manjim stresom usvojili novu ulogu pred kojom se nalaze. Radiće se na prenatalnoj pripremi roditelja, ali i na pružanju znanja novopečenim roditeljima koji osećaju potrebu za podrškom u ovom novom razvojnom periodu punom lepih iskustava, ali i izazova”, ističe Milana.

centar za odrastanje

Foto: Centar za odrastanje

Preporuka roditeljima je da podstiču samostalnost kod dece, da realno sagledavaju njihove razvojne mogućnosti, da se potrude da im izgrade zdravo samopouzdanje koje se zasniva na stvarnim postignućima.

Zanimalo nas je koji su savjeti za pomaganje djetetu prilikom razvoja. Iz Centra ističu da je odlična metoda što prije uključiti upotrebu pribora za jelo. Potrebno je strpljenja, ali vremenom će doći do nivoa samostalnosti i onda će se to strpljenje isplatiti. Milana izdvaja i misao psihoterapeuta koji je rekao:

Ako deci ne date ono što im treba, tražiće vam mnogo onoga što im ne treba i dalje neće biti zadovoljni.

Međutim, ono što naglašava jeste kako se ovdje misli na stvarnu pažnju, vrijeme, emotivnu podršku i povezanost, razumijevanje, prihvatanje i pripadanje, sigurnu bazu nasuprot gomilanja materijalnih stvari. “Da se ne shvati pogrešno, materijalne stvari su potrebne, ali ne mogu biti zamena za odnos. Ne postoji recept za uspešno odgajanje dece, svako dete je poseban svet. Važno je osluškivati ih i biti u odnosu sa njima.”

Ljubav prema djeci, psihička i emotivna stabilnost, preduslovi su da se bude dadilja, prema Milaninom mišljenju. Svako vrijeme nosi određeni sistem vrijednosti, zato ne pravi razliku između ispravnog i pogrešnog sistema, jer su prema njenom mišljenju svi sistemi, koji za rezultat imaju zdravu, odgovornu i zadovoljnu djecu, ispravni.

odrastanje

Dadilje ovog centra prolaze psihološki i situacioni intervju, psihološko testiranje, kao i razne vrste obuke. Sve to s ciljem što boljeg odnosa prema djeci. Centar za odrastanje zaista nastoji ponuditi odrastanje koje uključuje odgoj, brigu i obrazovanje sa maksimalnom posvećenošću svih koji rade. Ono što oni rade nije posao već proces u kojem su tek prva karika u lancu. Lancu odrastanja i formiranja jedne osobe.

Zato su, shodno potrebama roditelja, osmislili i različite vrste brige za njihovu djecu. Sve sa ciljem što bolje i uspješnije komunikacije i razvoja odnosa roditelj-dijete. Za one koji se odluče da svoje dijete dovedu na svakodnevno čuvanje, program obuhvata pripremu hrane za dijete, održavanje lične higijene djeteta, šetnje, oblačenje i presvlačenje. Osim toga, fokus im je na kreativno-edukativnom radu, koji podstiče rast i razvoj dječije mašte.

Ako vam je, međutim, potrebno povremeno čuvanje djeteta, dogovorom sa dadiljom postižete osmišljanje posebnog programa, kreiranom prema potrebama vašeg djeteta. Zvuči sjajno, zar ne? Ali tu priča o pogodnostima ne prestaje. Ako ste konačno uspjele dogovoriti onaj dugoočekivani izlazak sa drugaricama ili podsjetiti se na romantične trenutke sa svojim suprugom, postoji opcija noćnog čuvanja u periodu od osam uveče do sedam ujutro. Vaše dijete će biti pripremljeno za spavanje i uspavljivanje, imaće svoju večeru i biti zbrinuto kao da ste vi tu.

Poseban program, osmišljen s vama, moguć je i za vrijeme praznika ili vikendom. Zaista, Centar je mislio na sve. Bez obzira što postoji tek godinu dana, pred njim je, čini se, dugogodišnji uspješan rad, jer onog trenutka kada unesete emocije u svoj posao, on to prestaje biti. Žene iz Centra definitivno uživaju, a ne rade. Podijelite svoju ljubav s njima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije