SimpatičnoZabavna Lola

Budi kao Fu, nemoj koristiti menstruaciju kao izgovor

Žene kao da nisu svjesne da menstrucija nije bolest ni posebno stanje koje treba da ih spriječi u bilo čemu pa im je trebala Fu Juanhej da u sred održavanja Olimpijade otvoreno priča kako upravo tad ima menstruaciju. Vauu – pa…

Priredila Redakcija

Žene kao da nisu svjesne da menstrucija nije bolest ni posebno stanje koje treba da ih spriječi u bilo čemu pa im je trebala Fu Juanhej da u sred održavanja Olimpijade otvoreno priča kako upravo tad ima menstruaciju. Vauu – pa kako? Kako to da živi sasvim normalno kao i u dane kad je nema? Da, bila je potrebna Fu da otvori oči milionima žena.

Novinari su primijetili da se Fu, nakon izlaska iz bazena, grčevito drži za stomak kao da je u bolovima i pitali je da li je sve OK, na šta im je odgovorila da je sve OK, samo ima menstrualne grčeve. Na dalja pitanja novinara odgovorila je da se osjeća slabo i kao da je izdala svoju ekipu, jer su osvojili četvrto mjesto, ali niti u jednom trenutku menstrualne grčeve nije iskoristila kao izgovor.

Kineskinja se na Olimpijskim igrama plasirala na četvrto mjesto u kategoriji 4×100 metara kombinovano. I samo tako, Fu je jednostavno odlučila da razbije tabu o tome kako se i ne treba pričati o menstruaciji. Treba, zašto ne bismo pričali? Zašto je menstruacija toliko škakljiva tema, a prirodna pojava? Svojim plivanjem i rezultatom je dokazala da menstruacija nije i ne može da bude tačka slabosti i tako jednom za sva vremena pobila i priču Heder Votson, britanske teniserke koja je 2015. godine izjavila kako je izgubila meč na Australian Open-u baš zbog toga što je taj dan imala menstruaciju.

Da, neke žene imaju ogromne bolove koji ih sprečavaju u obavljanju normalnih, dnevnih aktivnosti tokom menstruacije. Ali da, postoje i žene koje te dane pretvaraju u slabu tačku i koriste kao izgovor i ne, nećemo se tako izboriti za ravnopravnost. Apsolutno niko ne kaže da nemate pravo da se osjećate loše i bolno, ali svakako da ne biste trebali imati takve izgovore samo kad nešto treba uraditi ili kad pokušavate pronaći izgovor za podbačaj. Tako se za ravnopravnost nećemo izboriti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije