Hrabra LolaLoliteti

LOLITETI: Magdalena K: U moje štikle ćete se zaljubiti

Sanjajte velike snove i ostvarujte ih. Sve ono što ste radili kao malena djevojčica može postati stvarnost, ako vjerujete, radite i trudite se. To je prepoznala naša sagovornica Magdalena Klašnja, žena koju je vrijedilo čekati da lansira novu kolekciju, pokrene…

Sara Velaga

Sanjajte velike snove i ostvarujte ih. Sve ono što ste radili kao malena djevojčica može postati stvarnost, ako vjerujete, radite i trudite se. To je prepoznala naša sagovornica Magdalena Klašnja, žena koju je vrijedilo čekati da lansira novu kolekciju, pokrene novi sajt, sa Lolama podijeli tajne uspjeha brenda Magdalena K. i otkrije tajnu elegancije na štiklama.

 

Magdalena Klašnja. Žena koja stoji iza štiklastog brenda Magdalena K. Kako je nastala ideja i počeo angažman?  

Ideja je postojala oduvek, ali nije bio pravi momentum za takvu odluku. Tačnije, ranije bi to uvek delovalo kao odluka, novi početak. Poznajući sebe, znala sam da će doći trenutak kada će moja potreba postati toliko jaka da mi taj početak neće predstavljati odluku ili neki novi korak već samo sledeću stvar koju ću uraditi tog dana. Desilo se vrlo prirodno, u tom periodu sam imala vrlo lep posao o kome sam sanjala kao dete i student, ali ta unutrašnja potreba mi je stvarala osećaj da nešto nedostaje i da treba da se više posvetim pravljenju obuće.

Otputovala sam u Beograd na odmor i, za kratko vreme, uradila sam “test kolekciju”. Test, jer nisam imala za cilj da tu kolekciju ponudim već da kroz nju analiziram sve faze i probleme koji bi se kasnije javili sa pravom kolekcijom. Ponela sam uzorke sa sobom u Njujork. Ne znam tačno zbog čega, ali sam pred spavanje odlučila da postavim fotografije kolekcije na fejsbuk. Ujutru se pojavio veliki broj komentara i porudžbina i pomislila sam: “Što da ne?” Vratila sam se tog proleća u Beograd i izradila modele za sve koji su za njih bili zainteresovani i to je možda najjasniji početak – kada su moje cipele počele da hodaju ulicama. Brend se prvo zvao, jednostavno, Magdalena Klašnja, a onda sam ubrzo krenula da prodajem cipele u inostranstvu i morala sam da prihvatim savet i skratim u Magdalena K.

mk

Film, moda, teatar, televizija. Koliki su bili uticaji različitih vrsta umjetnosti na sam proces stvaralaštva?

Kao i mnoga deca (i pretpostavljam većina dizanera odeće) šila sam odeću za Barbike. Kao vrlo mala sam razumela da oblačenjem različite garderobe i obuće imam tu moć da kreiram situaciju, mogućnosti i stanje igračaka koje glume da su ljudi. Ta igra me je ponela da vrlo rano naušim da šijem i osvestim da želim i da se igram kroz svoj posao. Studije scenskog kostima i prethodne studije dizajna obuće su mi pomogle da shvatim kolika je moć i čarolija stvaranja odevnih predmeta i pojasnilo mi se koliko sam ostala bliska toj detinjoj igri.

Kao dizajner/kostimograf, uvek krećem od lika za koga stvaram, bez obzira da li je u pitanju scena ili moda. Kroz scenski kostim imate uvek tekst koji vam daje odrednice kakav lik reditelj želi da stvori, a na vama kao kostimografu je da gledaocu stvorite taj lik uverljivim i vizuelno prikažete nekoga ko je u tekstu možda samo naznačen. Sa modom je slično, treba da stvorite lik koji vas kao dizajnera zanima, da definišete ko je vaša ciljna grupa, kome se obraćate i da pokušate da učinite svoj proizvod primamljivim toj grupi kojoj se obraćate. U početku sam imala prilike da upoznam devojke, žene koje su želele da imaju moje modele, povremeno mi se ta prilika ponovo pruži. Srećna sam, jer znam da sam uspela da privučem baš te devojke kojima sam se svojim cipeama i obratila.

mkfoxy

Na stranici navodiš kako se hod u štiklama ne osjeti, jer su toliko udobne da ih zovemo najboljim drugaricama. U čemu je tajna prijateljstva štikli i žena?

Obuća je posebno moćan deo garderobe, jer najbrže i najjače određuje kako ćemo se u kojoj prilici ponašati. Ne možete isto hodati u tenisicama i štiklama od 11 cm. Ma koliko vam bile udobne i jedne i druge, vaš hod će biti drugačiji, jer ćete se svakako osećati zavodljivije u štiklama, jer mislili o tome ili ne, vaša figura je izduženija za 11 cm. Pri tome ne morate menjati garderobu da bi se osećaj i utisak koji ostavljate drastično promenio. Ako žurite i morate se presvući zbog drugačije prilike, mnogo je brže da zamenite samo obuću nego celu kombinaciju. Sigurno će se promeniti vaš stav i izgled.

Važno je da cipele budu udobne. Patnju sa neudobnom obućom svakako ne možete sakriti, a vi ćete se sigurno manje osećati lepo. Svako ima svoju satnicu koliko fizički može izdržati na visokoj štikli i niko vam to ne može garantovati, jer zavisi samo od vas. Ja sam kao vrlo mala zavolela štikle i moja stopala su navikla da dugo budu u tom položaju. Trudim se da produžim to vreme, da svakome produžim taj lični rekord na štiklama. Uvek uradim test model, neko vreme ga sama nosim i primenim na kalupu sve što smatram da treba. Prilikom konstrukcije oblika kalupa, trudim se da pojačam krivinu ispod stopala, da tom krivinom rasporedim težinu na celu površinu stopala i na taj način rasteretim pritisak na prednji deo stopala i pojačam oslonac na petu.

metalšti

Je li za eleganciju i ženstvenost presudno imati nešto na petu?

Mnogo volim da nosim štikle, prijaju mi više nego ravna obuća. Prve štiklice su bile nanule koje sam strašno želela da nosim, tada sam imala dve godine i ta ljubav prema štiklama će trajati zauvek. Elegancija i ženstvenost su nešto što izbija iz nas i toga koliko se zapravo dobro osećamo u svojoj koži. To se na fotografiji možda može bolje odglumiti, ali uživo vrlo teško. Morate se osećati dobro, makar bez fizičkog bola, da biste izgledali dobro. Mislim da nije presudno da nosite potpeticu, ali je presudno da vam obuća bude prijatna da bi vam stajala lepo. Visoke potpetice će vam odrediti kretanje koje zasigurno mora biti gracioznije nego u patikama.

Pre nego što sam pokrenula Magdalena K, nisam toliku pažnju posvećivala ravnoj obući, smatrala sam je privremenom, dok mi se stopalo ne odmori za štikle. Radeći ravnu obuću, imala sam za cilj da uradim ravne cipele koje bi se mogle nositi i u svečanijim prilikama, jer ne vole ili ne mogu svi da nose štikle. To mi je bio izazov.

bronza

Koji model ti je najdraži i koliko vremena treba da se od šarene ideje na papiru dođe do opipljive forme na ženskoj nozi?

Od samog pošetka sam imala tu sreću da sam radila samo ono što se meni dopada, tj. nisam morala da brinem o tome da li će se nekome dopasti. Ta prva kolekcija, koja je bila kao test, zapravo je izašla direktno iz mene i nisam nimalo razmišljala o tome, jer nije bila namenjena za prodaju. Veće mi je iznenađenje bilo koliko je bila dobra reakcija. To mi dalje stvara osećaj da ako mi neki model nije 100% omiljen, onda ga nećemo ni raditi. Veliko je olakšanje kada, kao dizajner, nemate još tri nivoa senior dizajnera, kreativnih i marketing direktora koji moraju da odobre ili preoblikuju vašu ideju. Ovako, sa ovom linijom sve ide direktno od mene do kupca i to je veliki luksuz koji izuzetno poštujem.

Ne bi trebalo da je tako, ali ja nosim uvek samo probne modele ili ako neke cipele nisu prošle kontrolu kvaliteta, a broj su 37.

Imam sreću da je sve moje obrazovanje i tehničko usavršavanje bilo pravolinijski i dopunjavalo se, tako da veliki deo operacija znam sama da uradim. Na taj način znam da skratim vreme od ideje do realizacije. Naravno imam sjajnu tehničku pomoć od mojih saradnika koji imaju veliko iskustvo sa svakom operacijom koju rade i to mi pomaže da izvođenje može da prati tok mojih ideja. Naravno, uvek bih želela da sve ide mnogo brže. Najsporije je porušivanje materijala i komponenti, ali kada je sve tu može se uraditi novi model i za dan, dva.

alexro

Je li cijena mjerilo kvaliteta i na koji način savjetuješ ženama da biraju dobre štikle?

Ne znam da dam tačan odgovor na to pitanje cene i kvaliteta. Sa proizvodne strane znam da neke materijale plaćam daleko skuplje nego veće firme, jer radim manje količine nego oni. Pri tome nabavljamo isti materijal od istog proizvođača, a njihove cene na kraju budu veće po nekoliko puta.

Najvažnije je da vam cipele budu udobne, da se u njima osećate lepo i da možete da procenite da su kvalitetne. Ako su skuplje, a zadovoljavaju te uslove, nemojte žaliti za novcem ako ga imate, jer će se sigurno isplatiti. Naučila sam sebe da gledam “upotrebnu vrednost” i to mi je mnogo bolje merilo nego cena. Ako ću nešto kupiti, a neću ga nositi ili koristiti, bačen je novac bez obzira da li je iznos mali ili veliki. Svaku stvar koju imam, počev od nameštaja, nakita ili garderobe, pažljivo sam birala imajući tu “upotrebnu vrednost” u vidu. Nikada nisam kupila nešto samo zato što je jeftino ili kvalitetno, a da mi je pri tome nezanimljivo. Bitno mi je to ushićenje kada ulovim to nešto što mi se dopada i saznanje da ću se tako obradovati svaki put kada budem to koristila.

Moje cipele vam neće biti neophodne poput gumenih čizmi za kišu ili patika za trčanje. U moje cipele se ili zaljubljujete ili ne. To sam i želela da postignem, jer samo nešto u šta ste zaljubljeni ćete voleti i voleti da nosite i neće vam dosaditi.

galacica no                                                                                        

Tvoje štikle su u rasponu od pet do devet centimetara visine. Je li sve više previše i na koji način biraš visinu pete?

Radim i ravnu obuću i sa petom od 2,5-9,5/10 cm. Dodala sam malo niže pete u asortiman, kako je rasla potreba za većom ponudom. Meni plato nije ženstven, nije mi lepa linija prstiju i zato sam birala da se zaustavim na najvećoj visini koja bi bila udobna bez platoa. Uvek me je malko žalostilo kada žene pokušavaju da koriguju svoju visinu obućom. Nema ništa ružno u tome da žena bude viša od muškarca ako nosi štikle niti da obavezno niske devojke moraju nositi štikle. Meni je uvek makar mala štikla bila udobnija od ravne obuće, ali to zaista nema veze sa tim koje sam visine.

tokyoPosao iz snova. Radiš li upravo takav trenutno i jesi li oduvijek maštala o svojim cipelicama iz izvora kreativnosti?

Nijedan posao nije 100% dream job i svaki nosi sa sobom svoje probleme. Jedino je pitanje u kom poslu toliko uživate da je ta ljubav jača od problema koji on nosi sa sobom. Postoji velki deo mog posla koji bih najradije menjala sa nekim, ali znam da je to nemoguće, jer to moram raditi samo ja. Za mene je veliko zadovoljstvo i potreba da napravim nešto opipljivo i trodimenzionalno. Zahvalna sam na svakom danu što imam priliku da to radim.

Oduvek sam imala sreću da sam radila samo poslove koji su bili i meni zaniljivi, čak i kada sam radila za druge. Kreativan posao je vrlo nezahvalan, jer morate imati uslove da ga radite i velika je borba imati mogućnost da ga radite.

Možda je najteže prodati neki proizvod. Imate veliki broj dizajnera koji iza sebe imaju čitave timove ljudi koji im pomažu u marketingu i prodaji i na kraju verujete da je to što rade dobro. Nasuprot njima, imate sjajne dizajnere koji rade fantastišne stvari, ali nisu našli načina da se iskažu ili upoznaju svoju oklinu sa svojim radom. Ja sam imala veliku sreću da je baš u pravom trenutku moj rad video veliki broj ljudi koji je bio spreman da izdvoji novac i kupi moje modele i na taj način mi omogućio da organski i lagano razvijam svoje poslovanje.

venice bluse

Iz ugla žene koja stvara nešto što je totalni must have ženama, šta je ono što im savjetuješ da je neophodno za ključ dobrog izgleda?

Kao kostimograf sam se bavila proučavanjem ljudske građe i uticajem odabira garderobe i obuće. Znam da možete učiniti nekoga privlačnim i lepim, bez obzira na fizičku predispoziciju.

Dobar izgled i dobar osećaj kreću iz balansa sa samim sobom. Bitno je da razumete, prihvatite i zavolite svoje telo takvo kakvo jeste i kakvim vam ga je priroda dala. Naravno, možete uticati da, na primer, fizičkom aktivnošću ulepšate tonus, ako ste srećni bićete i lepši i tako dalje, ali da biste znali da sebe obučete i obujete treba da prepoznate i istaknete lepote svoga tela. Treba prihvatiti i razumeti svoju građu, sve prednosti i nedostatke i naučiti da ih volite i prikažete na najlepši način. Samo ona prava, iskrena, verzija nas samih ujedno je i najlepša verzija.

Obuća nam uvek pomaže da se ponašamo i izgledamo spram prilike za koju ih nosimo, ali najvažnije je da su nam udobne, da u njima možemo da radimo sve što smo za tu priliku smislili. Bitno je da kupujemo samo one stvari koje nam se dopadaju i koje nam zaista lepo stoje. Devojke često vode računa o tome da, ako su visoke, ne treba da nose štikle ili ako su malene da ne nose ravno. Ako nemaju grudi da nose deble brushaltere, ako su punije da ne nose kratke suknje i tako dalje. To je pogrešno, svako je lep kada je srećan i zadovoljan i treba naučiti da budemo zadovoljni sa onim što nam je priroda dala, jer je naše.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije