PorodicaPraktična Lola

Kako da od rođenog djeteta ne napravite totalnog idiota – edicija “Brdoviti Balkan”

10 jednostavnih pravila.

Bloginja

1. Ne tretiraj ga kao „uradi sam“ projekat.

Desnu ruku na srce, lijevu na mozak, ljudsko biće se donosi na ovaj svijet putem dvostrukog „uradi sam“ projekta. Uzevši taj fakt u obzir, jasno je da tvorac jedinke ima pravo, a i slobodu, da svoj „projekat“, svog sisara, oblikuje i razvija u skladu sa svojim ličnim uvjerenjima i poimanjima valjanog sisara.

Ipak, čovjek, koje god da je forme, kakvog god da je opisa i koliko god godina da ima, nije i ne smije da bude bilo čiji projekat, osim sam svoj. Ljudsko biće je individua koju možeš da usmjeravaš, ali ne i da u potpunosti definišeš.

2. Nauči ga da se promaje bojati mora.

Jer ako ti dijete na brdovitom Balkanu ne shvata i ne poštuje koncept promaje, a i ‘ladnog betona, kukala mu mater, a Boga mi i ćaća. Promajne vrijednosti se prenose sa koljena na koljeno, a zasigurno je da ne želiš da se tradicija na tvom koljenu prelomi.

3. Istjeraj ga iz kuće, čim napuni 18 godina.

Nismo mi Švabe pa da djecu od petnaeste godine učimo da privređuju za sebe te da cijene svaki dinar kao da su za njega sopstvenu kožu oderali, ali ako ih ne izbaciš iz kuće kad zakuca punoljetstvo, ozbiljno rizikuješ da ti ostane pod krovom do svadbe, a i poslije svadbe. Plus, platićeš tu svadbu.

kako-da-od-rođenog-djeteta-ne-napravite-totalnog-idiota-edicija-brdoviti-balkan-odlazak-iz-roditeljske-kuće

Foto – rantlifestyle.com

4. Ne daj mu sve i odmah.

Jedinac, mezimac ili najmlađi, dijete koje bude naučeno da uvijek dobija sve i odmah je na sigurnom putu do stanice totalnog idiotizma. Jeste da živimo u društvu u kojem se mora samo umrijeti i imati štela u državnim institucijama, učenje ideje da se za, kako istinske, tako i materijalne vrijednosti, treba boriti i izboriti je pod moranje, ako ne želiš da ti dijete nosi etiektu „tatinog sina“ i „mamine princeze“.

Te sintagme nisu komplimenti, ma koliko god simpatično zvučale.

5. Ne brani mu da bude malo mlad. Brani mu da bude mnogo lud.

Kako kaže baka Bosiljka: „U životu se sve mora proUbati“. Sve osim teških boja teških droga, dodala bi jedna sasvim obična Jelena. A kako veli ona motivaciono-inspirativna mantra? Nemoj da te starost pita gdje ti je bila mladost?

Ipak, učini sve što je u tvojoj moći da ti dijete, željno otkrivanja sebe i svijeta oko sebe, ne otkrije sebe u ubodu igle, u šmrkanju praha i prodavanju sebe i svojeg „ja“ za novac i sitne životne luksuze.

6. Ne daj mu da izađe iz kuće mokre glave, golog tijela ili praznog mozga.

Tačka.

Foto - Shutterstock

Foto – Shutterstock

7. Ne udaraj po glavi.

Osnovno pravilo roditeljstva na Balkanu je da je batina iz raja izašla. Batina – da. Ubijanje Boga Oca i Svete Trojice u ljudskom biću, a naročito u svom djetetu, zakonski je kažnjivo djelo. Sjećam se, evo, kao da je juče bilo kada sam išla sa sestrom da berem grančice jorgovana kako bi mama imala čime da nas vaspita.

Lijepa su to sjećanja, kada ih dijete posmatra iz retrospektive. A i sigurno je da uče. Loša djela bivaju kažnjena. Ipak, nikad za nikad, ne udaraj dijete po glavi. Blagi potres tijela je vrlo vjerovatno iz raja izašao, ali blagi potres mozga ni čika anđeo ne odobrava.

8. Nauči ga pravljenju kajgane, pranju gaća i brisanju dupeta.

Ove tri radnje sumiraju samostalnost.

9. Ne radi ono što ne želiš da ono radi.

Roditelji pušači koji propovijedaju zabranjeno pušenje su licemjeri nivoa „go pro“. Roditelji psovači koji propovijedaju da je kultura psovanja nekulturna su licemjeri nivoa „go pro“.

Naročito u ranom stadijumu, djeca uče putem posmatranja, prostog gledanja prostog svijeta oko prostog sebe. Nivo učenja – „go pro“.

kako-da-od-rođenog-djeteta-ne-napravite-totalnog-idiota-edicija-brdoviti-balkan-pušenje-pred-djecom

Foto – Getty Images/Richard Clark

10. Ne tretiraj ga kao zlatnu medalju, ali ni kao bronzano govno.

Jer realno, dijete ti je vrlo vjerovatno samo srebrni prosjek, što je za srebrni život i više nego dovoljno.

Zapamti da se kultura i bonton, mozak i zdrav razum te čista duša iz kuće nose.

Naslovna fotografija – Jill Greenberg

Tekst originalno objavljen na etrafika

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije