PojaveRadoznala Lola

Lolina plejlista: Da je feminizam muzički žanr, koji bi žanr bio?

Ako tražite žanr muzike koji je refleksija feminizma, onda je to pank. Buntovan, snažan i energičan. Otvorio je vrata umjetnosti ženama, koje su nezavisne, hrabre i uporne. To su žene koje su prvenstveno naučile svirati na gitarama svojih momaka, a…

Priredila Sara Velaga

Ako tražite žanr muzike koji je refleksija feminizma, onda je to pank. Buntovan, snažan i energičan. Otvorio je vrata umjetnosti ženama, koje su nezavisne, hrabre i uporne. To su žene koje su prvenstveno naučile svirati na gitarama svojih momaka, a nakon toga uspješno zavladale scenom.

Mnogo toga je izdvajalo pankerke koje su istinski bile feministkinje. Nije to bio samo nastup, kao današnji od Bijonse, već je to bio životni stil. Sloboda, sposobnost i energija na jednom mjestu u Lolinih top deset pank pjesama za žene.

 

Patti Smith – “Land”


Peti je bila žena koja suvereno vlada scenom, a Land je bila njena motivacija za pokret. Prvobitna ideja ove pjesme je bila prikazivanje života Džonija, koji je silovan i ostavljen da umre, međutim, naknadno se radilo na jačanju poruke o dizanju svoga glasa, čak i kad niko ne vidi mogućnosti i prilike. Za rane pank heroine, to je bilo dovoljno da je zavole.

 

Survive – “The bags”

Ova grupa je dokaz da žene mogu pomijerati granice u muzičkom svijetu. Pjevaju o različitim oblicima nepravde u svijetu i pokazuju da feministička umjetnost može napraviti promjene, uticati na muškarce, jednako kao i na žene. Nekada je upravo najteže preživjeti u vremenu i svijetu u kojem živimo, a ova pjesma je govorila u tadašnjem kontekstu, ostavljajući traga i kasnije decenijama.

 

The Slits – “Typical girls”

U vrijeme kad su svi čekali heroje o kojima bi pjevali, ova grupa je formirana čisto iz zabave i užitka. A onda su vješto pomiješali pank, dab, rege i dodali zvuke klavira i gitare. Poenta pjesme je naglašena već u njenom samom srcu, riječima: “Ko je izmislio tipičnu djevojku?” Uprkos tome što su htjeli izbjeći etiketu feminizma, oni su uspjeli postaviti pravo pitanje i djelovati društveno odgovorno, preispitivajući ulogu žene u društvu.

 

The Brat – “Attitudes”


Možda su oni izdali samo jedan album prije svog velikog ostvarenja, ali ponudili su nešto inovativno u vremenu kada su se pojavili. Podigli su pank scenu na noge i pokazali prednosti izlaženja iz okvira društva. Njihova pjesma slavi žene koje se bore za svoj put u svijetu, uprkos ekstremnim dvostrukim standardima. Naglasili su da je teško biti žena u vremenu u kojem se, sve što ona uradi, čini pogrešnim.

 

The Raincoasts – “No one’s little girl”


Ova pjesma je napisana 1977. godine, ali nije puštena sve do 1982. Ujedno je i prva pjesma koju je napisala basistkinja Džina Birč, govoreći o ženama, silovanjima i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju. Ovo je priča o ženi koja je na početku svoje životne avanture, u svijetu koji ne želi da žena ima slobodan, nesputan duh.

 

Mecca Normal – “Man thinks woman”

Kršenja pravila, kao da nikada nisu ni postojala. Ovaj duo je anarhični, feministički i konstantno eksperimentalni ritmični par koji pjeva o svemu što ih zanima. Njihova himna, puštena 1987. godine, uticala je na kreiranje slike o društvu i rodnim normama. Svaki put kad žena uradi nešto pogrešno, muškarac pomisli: “Ah pa to je samo žena. Tipično za nju.” Upravo o tome pjesma govori.

 

Bikini Kill – “Feels blind”


Kako biste razumijeli moć muzike, trebate prepoznati šta publika želi i na koji način možete uticati. Ova pjesma je postala potpis grupe pozivajući na solidarnost, ravnopravnost i istinske vrijednosti. Svaki dio pjesme predviđen je prema mišljenju autora da podstakne ljude da razmišljaju, sačuvaju bezvremenske dijelove za sebe i prepuste se.

 

PJ Harvey – “Rid of me”


Prije nego je postala poznata u svijetu kao fantastična, inovativna i energična vokalistkinja koja vješto svira više instrumenata, ona je uticala na promjenu rok patrijarhata kroz različite pjesme. Ovom pjesmom je definitivno stavila karte na sto i zanemarila svoje muzičke idole, kojima je prethodno posvećivala pjesme. Ova pjesma je bila posvećena svima koji žele izaći iz okvira i prihvatiti feminizam.

 

Le Tigre – “Hot topic”


Ovaj bend je dens parti za feministkinje, koji kroz sve to upućuje kritiku društvu. Nijedna njihova pjesma ne pokazuje više bunt koji iskazuju. Ovo je ujedno i pjesma koja slavi kvir umjetnike i feministe, što je učinilo da traje decenijama za sve one koji su ljubitelji ovog benda, ali i sve one koji podržavaju feministički pokret i žele dati svoj doprinos.

 

The Runaways – “Cherry Bomb”


Žene koje nikada nisu pravile od sebe žrtve, jadnice, zavodnice i očajnice. Manifest inteligenciji, bijesu i ljutnji koji se nalaze unutar svake žene. One pjevaju o svojoj seksualnosti, jednako kao i o muškarcima. Kasnih sedamdesetih, one su bile liderke pank scene u Americi i učestvovale u promjenama rodne ravnopravnosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije