Hrabra LolaLoliteti

LOLITETI: Ivana Ćirković: “Borba između polova je neravnopravna, jer žene imaju organ vlasti”

Kada pomislite na Organ vlasti, sigurno vam prva asocijacija budu nadležne institucije. Međutim, to nije slučaj u našoj priči. Ovdje je on na štiklama, nudeći prostor za savremenu ženu koja želi da sazna više. Ne samo o “tipičnim ženskim temama”…

Sara Velaga

Kada pomislite na Organ vlasti, sigurno vam prva asocijacija budu nadležne institucije. Međutim, to nije slučaj u našoj priči. Ovdje je on na štiklama, nudeći prostor za savremenu ženu koja želi da sazna više. Ne samo o “tipičnim ženskim temama” nego i svemu ostalom što je zanima, uključujući i tehnologiju. Upravo zbog toga razgovarali smo sa glavnom i odgovornom za ovaj portal, Ivanom Ćirković.

 

Organ Vlasti, portal na štiklama. Kako je došlo do ove kombinacije imena i slogana portala i kada je nastao?

U vreme kada se rađala ideja da pokrenem nešto svoje i drugačije od onoga što je bilo na domaćem tržištu, suprug mi je (kao i uvek) bio velika pomoć i podrška pa je tako bilo i sa samim imenom i sloganom portala. Nakon dosta premišljanja i ideja, odluka je pala na to da iskoristim upravo njegov aforizam kao osnovu portala: “Borba između polova je neravnopravna, jer žene imaju organ vlasti”. A kako neko ne bi pomislio (iako se to i danas dešava) da je u pitanju neki politički sajt, dodala sam slogan Portal na štiklama, kako bi jasno definisao o kakvom tipu sajta je reč.

Šta je primarni cilj Organa Vlasti i jeste li zadovoljni rezultatima i učinkom u društvu?

Osnovni cilj portala je bio i ostao da ponudi sadržaj koji nije kao i svi drugi, sadržaj koji će – pored zabave, da edukuje, informiše i pomogne čitateljkama pa i čitaocima sajta. Danas, nakon skoro devet godina postojanja, mogu reći da jesam zadovoljna rezultatima koji se ogledaju u stabilnoj redovnoj poseti, stalnim čitateljkama, mailovima podrške i zahvalnosti, ali naravno da uvek može i biće još bolje.

IV

U dobu moderne tehnologije i sve većeg okretanja ka online medijima, javlja se konkurentnost među sličnim sadržajima. Šta je ono što izdvaja Vaš portal među svim ženskim portalima?

Pre svega ostalog, rekla bih da je u pitanju personalizacija. Tokom svih ovih godina i pored toga što sada imam tim koji piše i uređuje Organ Vlasti, portal je bio i ostao sinonim mene i ja njega. Celu sebe sam dala tom svom hobiju koji je prerastao u ozbiljan posao i deo profesije kojom se danas bavim; svoje brige, probleme koji su me mučili, izazovi kroz koje sam prolazila pa i neke lepe stvari, pretvarala sam u tekstove koji i danas stižu do žena i muškaraca koji u njima pronalaze odgovore na neka svoja, slična, pitanja. Ta humanizacija i lični pečat su ono nešto po čemu je Organ Vlasti, između ostalog, jedinstven i drugačiji.

Ono što je uobičajeno „Muška rubrika“, tehnologija i gadžeti, kod Vas stoji odmah pored ljubavi. Postoji li ženska publika kojoj je ovaj dio klikabilan i namijenjen?

Današnja žena voli i želi da je informisana pa i u pogledu tehnologije i gadžeta. Potreba za tom kategorijom učvrstila se samom činjenicom da žene zanima mnogo više od toga koji je telefon dobar za selfije ili koja aplikacija može bolje da ih ulepša pa tako na portalu postoje tekstovi koji informišu po pitanju korisnih opcija modela telefona i raznih korisnih gadžeta, preko novina iz oblasti računara, multimedije, društvenih mreža pa sve do ženskog IT preduzetništva, saveta o prisustvu i ponašanju na internetu i slično.

IĆ

Šta je Ivana Ćirković bila na putu do Organa Vlasti, odnosno kako je izgledao razvojni put Vaše karijere?

Na početku svog razvojnog puta, nisam ni slutila da će ovo biti pravac kojim ću ići i nešto što ću raditi, znala sam samo da želim da radim sa ljudima i da radim dobro. Internet je oduvek bio sfera koja me je privlačila i u kojoj sam se pronašla, još iz vremena dial-up konekcije i kao da sam čekala momenat kada ću se u toj sferi iskazati u najboljem svetlu. Od 2008. godine pa do danas, od hobija sam napravila profesiju, pisanje bloga zamenila sam pokretanjem portala iz kojeg su kasnije proistekli sajtovi poput Roze Trasa, Uradi Sama, blog Ivana Ćirković pa i Web Ordinacija, eDijeta i još neki; unapređivala sam svoje znanje iz oblasti online marketinga, društvenih mreža i PR-a – koje danas, uz praćenje trendova i novina, prenosim drugima kroz treninge i konsultacije; imala prilike da radim sa poznatim i priznatim državnim institucijama, kompanijama i nevladinim organizacijama i mogu reći da je iz svega toga proizašla kruna mog rada – agencija za digitalni marketing i PR, KickStart.rs, koju sam pokrenula prošle godine.

Kako i kada je nastao Food Revolution s obzirom na to da ste prvi na našim prostorima to počeli?

Food Revolution je globalna inicijativa britanskog kuvara Jamiea Olivera koju pratim bukvlno od prvog dana njenog nastanka 2012. godine. Kao neko ko se i inače trudi da pravi zdrave izbore hrane i zdravo hrani sebe i porodicu, bilo mi je važno da postanem deo te inspirativne priče, isprva prateći smernice i savete koje daje, kuvajući po njegovim receptima, a kasnije i još konkretnijim angažmanom. Prošle godine sam saznala da im je potrebno još globalnih ambasadora koji će širiti svest o važnosti zdrave ishrane kod dece i o svemu što ideja Food Revolution zastupa, prijavila sam se i krajem maja dobila odgovor da su me primili u zajednicu, nakon čega sam postala i zvanični Food Revolution ambasador. Ideja je da svako od nas svojim ličnim primerom i načinima na koje može, utiče na to da menja svest kod ljudi, podstiče razgovor na temu zdrave ishrane i prevencije dijabetesa kod dece, radi na edukaciji, traži i pravi promene… Koliko ko može. Malim koracima do velikih promena. Ove godine, Beograd i Srbija su po prvi put obeležili Food Revolution Day zajedno sa ostatkom sveta i to je, na neki način, početak priče koja će se tek razvijati.

Posmatrajući medijsku scenu, šta izdvajate kao dobar primjer koji na određeni način pratite u poslovanju?

Primera ima, ali ne mogu reći da bilo koji od njih na bilo koji način sledim u načinu na koji poslujem. Trudim se da ne pratim pomno domaću medijsku scenu baš iz tog razloga – da ne budemo svi uniformisani i slični pa sam tako okrenuta svetskim sajtovima, pratim teme koje zanimaju čitateljke portala i mene lično, razgovaram sa prijateljicama i saradnicima, proučavam Google Trends i iz svega toga proizilaze teme kojima se na portalu bavimo.

Ćirković

Šta su Vaši savjeti ženama za pokretanje biznisa?

Pre svega, da budu odlučne i istrajne u nameri da pokrenu sopstveni posao, ma šta to bilo. Pored dobre ideje i želje, za uspeh u svakom poslu – pa tako i sopstvenom – neophodni su posvećenost, mnogo rada i istrajnost, kao i spoznaja da uspeh ne dolazi preko noći. Dalje, da se okruže ljudima koji su bolji od njih samih, u onim sferama koje ne znaju ili ne razumeju, jer – niko od nas ne zna sve o svemu. Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati i nemati pouzdane ljude na koje se možeš osloniti.

Žene danas. Gdje su i kakav je njihov položaj?

Vrlo kompleksna tema koja nema jednostavan i jedini ispravan odgovor. U neku ruku, žena danas je tamo gde je samu sebe postavila – da li zbog ustaljenih navika, predrasuda, sopstvenih očekivanja, okolnosti pod kojima živi.. Činjenica je da današnja žena živi jedan komplikovan i opterećen život, rastrzana zbog one večite polne borbe između porodice i karijere, toliko da često zaboravi da postoji i ona sama, sa ličnim željama i snovima. Odmakle smo daleko od perioda kada smo bile tretirane kao niža bića, bez prava glasa i bilo kakvih potreba; ali je neophodno još mnogo rada – kako na sebi tako i edukaciji čitavog društva, kako bi se stege, kojima smo okovane, olabavile pa i prekinule. Još nismo iskazale svoj potpuni potencijal, na tome tek treba raditi.

Koje biste žene izdvojili kao inspirativne i vrijedne pažnje?

Inspirativne su mi sve žene koje prave promene, koje utiču na okolinu i društvo u celini čine boljim. Inspirativna mi je moja majka, koja je godinu dana svog života posvetila 24-časovnoj nezi svog teško bolesnog oca – do njegovog poslednjeg dana, umesto da ga prepusti gerontološkom centru ili staračkom domu. Inspirativna mi je Bojana Marković, mlada žena koja je čitav svoj život posvetila borbi protiv dijabetesa i edukaciji o merama prevencije, načinima lečenja i pomoći koju oboleli od dijabetesa mogu da dobiju. Inspirativna mi je Ivana Filipović, glavna urednica Bazara, časopisa iz vremena naših mama koji je danas jednako kvalitetan – ako ne i bolji, zahvaljujući njenom dobrom vođstvu. Te i mnoge druge žene su one koje me inspirišu, koje me pokreću i zbog kojih i sama želim da budem još bolja.

Vi ste majka, a izgledate sjajno. U čemu je tajna i kako balansirate obaveze?

Kao da jedno isključuje drugo 😀 Živimo u vremenu u kojem je ženama nametnuto ekstremno mnogo obaveza, predrasuda, očekivanja. Jedna od tih je i da izgledamo sjajno, uprkos i nasuprot svemu. Za mene, pojam izgledati sjajno jednak je osećati se sjajno. Biti zadovoljna sobom, mestu na kojem sam, onim što jesam – to je ono što čini da izgledam sjajno. Tajna mog izgleda? Majka priroda, geni u kombinaciji sa uopštenim svakodnevnim sekiracijama i životom na našem podneblju.

Što se tiče balansiranja obaveza, dugo vremena sam se mučila sa tim, u nekim momentima još uvek. Ljudi smo i grešimo, uvek će biti situacija kad nešto ne uspevamo da uradimo, stignemo, završimo. Ključ je ne nervirati se oko onoga što ne možemo promeniti. Napraviti plan, držati ga se koliko možemo, a za sve drugo – misliću o tome sutra 🙂 Šalu na stranu, balansiram tako što – ako nešto treba da sačeka – biram uvek da to bude kuća i povremeni haos, nego da porodica ili posao trpe 🙂

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije