Praktična LolaŽivot

Foto priča o surogat majkama, onima koje rađaju za druge

Pogledajte ove fotografije.

Pogledajte malo bolje.

Na prvi pogled vjerovatno vidite majku koja drži svoje dijete preplavljena emocijama.

Priredila Sara Velaga

Ali onda, primjećujete drugu majku, koja uzima dijete od one koja ga je rodila. Njihova povezanost i izrazi lica neopisivi su. Zato je nastala priča koja se nalazi iza ovih fotografija, duboko u srži. Ženeviv Džordžot, blogerka koja je pokrenula priču zvanu “Fifteen: Fifty-One Photography”, objašnjava šta je željela prikazati.

baby-julie.blog_.08

Za neke je put do sreće prepun prepreka i krivudav. Nekima se desi da lako i brzo dođu do svoje sreće, a drugi čekaju godinama. Radost roditeljstva spada u takvu kategoriju. Zato je upravo odlučila da snimi i prikaže putovanje djece od ruku surogat majki do onih koje ih žele odgajati, a ne mogu roditi. Jedna od njih je Helga. Ona je sa suprugom Kristijanom odlučila dobiti dijete na ovaj način, jer nikada nije mogla zamisliti da će je rak jajnika u tome spriječiti. Međutim, upoznala se sa Ejmi koja je pristala roditi joj dijete.

baby-julie.blog_.01

Ejmi je majka dvoje djece, a samim tim je bila svjesna koliko je važno i lijepo iskustvo biti roditelj. Zato je to odlučila dati drugoj porodici. U trenutku porođaja osjećale su se kao da su dvije potpune strankinje, ali veoma povezane djetetom koje je odjednom postalo čitav njihov svijet. Nisu mogle vjerovati da su to ostvarile zajedno. Ženeviv je odlučila dokumentovati ovu priču, jer je Ejmi u protekle tri godine nosila čak pet beba za tri porodice. A njima je rodila malenu djevojčicu imenom Džuli.

baby-julie.blog_.13

Ljubav je život. To je ono što se pokušava prenijeti ovim fotografijama, jer bez obzira na okolnosti, dijete je dar s neba i ono je sve. Jednostavno je, bez obzira da li ga rodile, usvojile ili postale surogat majke, osjećaj držanja malenog stvorenja u naručju neopisiv je. Zato su obje majke, kako Ejmi tako i Helga, osjetile istinsku radost rađanjem Džuli. To je slavlje koje je povezalo ljude koji se možda nikada ne bi sreli, ali ljubav je napravila put. A možda je čak i sama ona zapravo taj put.

baby-julie.blog_.14

Bez obzira da li ste se lako porodile ili ne.

Rodile biološkim putem ili pomoću surogat majke dobile dijete.

Dugo godina čekale ili ostvarile to brzo.

Bez obzira kako, kad, gdje ili zašto je vaše dijete ovdje, ono je ovdje.

A svaki roditelj zna da to postane najvažnija stvar na svijetu.

Sada i ovdje. Ništa drugo nije važno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije