Praktična LolaŽivot

Može li dječiji puder izazvati rak?

Kozmetički gigant, Džonson i Džonson, bio je primoran da isplati sedamdeset i dva miliona američkih dolara porodici žene koja je umrla od raka jajnika. Naime, uzrok bolesti povezan je sa višegodišnjim korištenjem bejbi pudera ove kompanije pa je kompanija bila…

Priredila Sara Velaga

Kozmetički gigant, Džonson i Džonson, bio je primoran da isplati sedamdeset i dva miliona američkih dolara porodici žene koja je umrla od raka jajnika. Naime, uzrok bolesti povezan je sa višegodišnjim korištenjem bejbi pudera ove kompanije pa je kompanija bila optužena za namjerno izostavljanje upozorenja o mogućim posljedicama. Evo šta se zapravo desilo.

Bez obzira na to koliko zastrašujuće izgledalo, ovakvi slučajevi nisu novost, jer je i od ranije poznata povezanost sa uzrocima ove bolesti. Bejbi puder sadrži mineralne supstance koje dolaze iz zemlje. Prilikom vađenja talka koji je jedan od glavnih minerala, dolazi do vađenja i azbesta koji je kancerogeni mineral. Postoje vjerovatnoće da se izvuče i čist talk, ali nerijetko se dešava da se izvuče oboje. Potrebno je uraditi prečišćavanje minerala, što često nije slučaj.

Dobro je poznato da udisanje talka koji sadrži azbest prouzrokuje rak pluća. Ljudi su počeli preispitivati korištenje bejbi pudera već 1960. godine, vjerujući kako može da prouzrokuje i druge oblike raka, kao što je i rak jajnika.

baby powderHipotetički se navodi da korištenjem bejbi pudera u vaginalnom predjelu može doći do penetracije kancerogenih supstanci u jajne ćelije, što može izazvati rak. Doktorica Meri Džejn Minkin, profesorica na medicinskom fakultetu na Jejlu, naglasila je kako postoji određena veza između supstanci u bejbi puderu i uzroka raka, ali da se to ne odnosi na sve pudere. Međutim, dalja istraživanja nisu mogla stopostotno potvrditi da su supstance iz pudera glavni uzroci raka. To zavisi od raznih faktora. Primjer su gojazne žene koje koriste puder u predjelu bedara, kako bi smanjile trenje. Ako bi došlo do raka jajnika kod njih, to bi moglo upućivati na talk u puderu, ali istovremeno bi moglo upućivati i na samu gojaznost koja može biti uzrok.

Nakon mnogobrojnih istraživanja, nije se moglo utvrditi da li je talk zaista uzrok raka jajnika. Ono što su ginekolozi, međutim, preporučili jeste smanjeno korištenje bejbi pudera u intimnom području. Talk se nalazi u raznim proizvodima pa je važno otkriti na vrijeme da li povećava rizik od raka – zato su naučnici nastavili vršiti istraživanja.

Testirana su trideset i četiri proizvoda, uključujući i bejbi puder kompanije Džonson i Džonson, ali nijedan nije pokazao tragove azbesta. Drugim riječima, ne sadrže kancerogene supstance. To ipak nije značilo da kompanija neće snositi odgovornost, jer u periodu kada je žena umrla prethodno koristeći njihov puder nisu sprovedena nikakva analiziranja. Mnoge je to iznenadilo i šokiralo, ali i naučilo ih lekciju za ubuduće.

uterus

Iz kompanije su naglasili kako pažljivo biraju sastojke, visoke kvalitete, koji zadovoljavaju standarde. S obzirom na presudu koja je donesena u slučaju žene koja je imala rak jajnika, podignute su mnogobrojne optužbe protiv Džonson i Džonson kompanije. U Nju Džerziju sto trideset i jedna, a čak hiljadu u Mizuriju.

Ono što eksperti savjetuju, u svakom slučaju, jeste da ne eksperimentišete sa bilo kakvim proizvodima u intimnom predjelu.

Ako zaista želite koristiti puder i brinete se oko sastojaka koji se nalaze unutra, tražite one koji nisu u prahu. Čitajte sastojke, budite oprezne i nemojte brinuti unaprijed o mogućim nuspojavama svih proizvoda. Važno je razgovarati sa ginekologom o mogućim štetnostima korištenja bejbi pudera i drugih proizvoda. Potrebno je raditi na analizi istorije bolesti u vašoj porodici, kako bi se otklonile sve sumnje po pitanju bolesti. Osim toga, korištenje kontracepcijskih pilula povećava rizik od oboljenja pa budite oprezne.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije