SimpatičnoZabavna Lola

Da li vegani spašavaju ili uništavaju prirodu?

Koristeći bifozičku stimulaciju na modelima i poredeći deset različitih načina ishrane, tim nezavisnih istraživača je došao do zanimljivih podataka u vezi vegana. Ispostavilo se da apsolutno izbacivanje namirnica koje su na bilo koji način povezane sa životinjama i nije toliko…

Priredila Redakcija

Koristeći bifozičku stimulaciju na modelima i poredeći deset različitih načina ishrane, tim nezavisnih istraživača je došao do zanimljivih podataka u vezi vegana. Ispostavilo se da apsolutno izbacivanje namirnica koje su na bilo koji način povezane sa životinjama i nije toliko “prijateljska ideja” prema prirodi i drugim živima bićima. Iako vegani često znaju reći da tako štite životinje od ubijanja i istrebljenja te da ne žele da koriste namirnice koje su životinjskog porijekla, jer nisu iskonski tome namijenjene, istina je možda malo drugačija.

Na osnovu ispitanika koji su bili podvrgnuti različitim načinima ishrane, utvrđeno je da odricanje od namirnica kojih se vegani odriču ne stvaraju apsolutno nikakvo poboljšanje sistema. Odricanjem od mesa, odnosno životinjskih proizvoda, a na globalnom nivou – ne rade ništa. Prateći ideju iskoristivosti obradivog zemljišta, vegani u stvari štete sitemu, jer zauzimaju prostor za sadnju i uzgajanje voća i povrća, a takav prostor bi se mogao efikasnije iskoristiti za ishranu sitne i krupne stoke, a koja dugoročno može da se bolje iskoristi i nahrani više ljudi. U praksi bi to značilo da je više koristi od četiri krave nego dva dunuma paradajza.

vegani2

Ne, ne pokušavamo reći da je nešto bolje ili gore, samo se bavimo matematikom, a na osnovu stručnih istraživanja. Vegan, u prosjeku, zahtijeva oko dva hektara obradivog zemljišta da bi uspio da zasadi, obradi i iskoristi to voće i povrće dok se taj broj značajno smanjuje neveganskom ishranom. Za to vrijeme, vegetarijancu u prosjeku treba tek pola hektara zemljišta za uzgoj i konzumaciju određenog bilja, a što ostavlja dva hektara razlike koji mogu da se iskoriste za sadnju i “nahrane” više vegetarijanaca.

Očuvanje životinjskog svijeta – da, ali prirodnih površina nikako ne, tako da teorija o tome da se više ljudi može nahraniti, odnosno da bi globalno vegansto bilo dobra priča kao temelj za iskorjenjivanje gladi ipak nije utemeljena na realnim činjenicama. Vegani više troše dragocjenu zemlju nego što je iskorištavaju u svrhu smanjenja broja gladnih.

Naravno da je ovo jedno u nizu istraživanja i da ga svakako ne treba odmah uzeti zdravo za gotovo.

Jedite šta mislite da treba i od čega se osjećate sito, zdravo i ispunjeno, ali u ovom slučaju brojevi jednostavno nisu na strani vegana.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije