LjudiRadoznala Lola

Fadumo Dejib: Žena koja je rizikovala sve kako bi postala prva predsjednica Somalije

Ulozi su visoki, ali ova žena je spremna na sve.

Priredila Sara Velaga

Afriku ne samo da su zadesili ratovi, politička nestabilnost, već se smatra i najopasnijim kontinentom za žene na svijetu.

Bivša somalijska ministrica Merijan Kasim složila se i izjavila kako bi na pitanje gdje je najopasnije na svijetu za žene odgovorila sa: “U Somaliji”. A najgore što se ženama ovdje može dogoditi jeste da zatrudne. Fadumo Dejib je žena koja želi promijeniti sve to.

Nisam političarka, zapravo sam običan laik. Osoba sam koja vjeruje da je moralna obaveza mijenjati naše društvo. To je građanska dužnost svih nas.

Prije nego je odlučila da postane predsjednica, Fadumo se suočila sa mnogim izazovima. Rođena je u Keniji, a njena porodica je bila prisiljena preseliti se u Somaliju za vrijeme ogromnih tenzija između susjednih država, dok je ona bila mlada. Kada je izbio građanski rat, izbjegli su u Finsku. Tu je tek sa četrnaest godina naučila da piše i čita.

Fadum Q

Završila je medicinu, a nakon toga otišla na master studije na Harvard, nakon čega se zaposlila i radila nekoliko godina kao specijalista zdravstvene njege u organizacijama kao što su UN i UNICEF. Trenutno radi na doktoratu, fokusirajući se na učešće žena u vlasti i njihovom osnaživanju u postkonfliktnim zajednicama.

Uprkos tome što je izgradila život sebi i svojoj porodici u Finskoj, ona još uvijek osjeća obavezu prema svojoj državi iz koje potiče. Za vrijeme rada u UN-u shvatila je da treba da preuzme ulogu liderke i ubrza proces promjena u Somaliji. Kada je započela svoj doktorat, shvatila je da ne postoji lider koji radi na pitanjima koja se tiču nje i naroda. Pomislila je:

Možda sam ja osoba koju tražim.

Tada je shvatila da se treba vratiti kući i preduzeti nešto. Njena zemlja nije bila dom gdje se divno vratiti, ali je odlučila da je učini takvom. Svi se žele vratiti kući, a kako bi kuća postala dom, ona je istrajala u toj ideji. Međutim, nisu svi spremni da prihvate ženu na vodećoj poziciji u Somaliji. Ona smatra kako su izazovi sa kojim se ona suočava jednaki onima sa kojima se istovremeno suočava Hilari Klinton u Americi.

Dejb

Kada žena odlučiti kročiti na teritoriju koja je dominantno muška, čudne stvari se događaju. Prva od njih je strah, a druga je otpor.

Njena kampanja zasnovana je na sigurnosti i ekonomskom prosperitetu, gdje poentira razlike između politike u Somaliji i Americi. U Americi je, kako navodi, sistem stare demokratije koji se pokazao u Obaminom slučaju i koji će se vjerovatno pokazati i u Hilarinom. To, međutim, nije slučaj u Somaliji.

Ona vjeruje kako je dašak svježeg vazduha u regularnoj politici u Somaliji. Ono što je čini drugačijom od ostalih osamnaest kandidata je, kako ističe, to što nije ranije bila uključena u rad nijedne stranke. Nije bila silovana, ukradena, optužena za korupciju, upletena u kriminalne radnje, povezana sa religioznim grupama i organizacijama. Zato je potpuno čista i nezavisna. Vjeruje kako će država to prepoznati.

DejibPrijetili su joj smrću tokom njene kampanje i pripremili je na moguće posljedice njene kandidature. Međutim, ona to doživljava kao izazov s kojim se treba suočiti. Vjeruje kako su prijetnje koje dobija pokazatelj da radi pravu stvar i da to, očito, smeta onima koji učestvuju u nepravdi. Ostaje uporna u svojoj borbi da omogući ženama ravnopravnost i pokaže svima koji joj prijete da se ne boji i da su oni zapravo kukavice.

Trenutni predsjednik Somalije je Hasan Šeik Mohamu, koji je na poziciji od 2012. godine. Za vrijeme njegovog mandata, država se suočila sa mnogim poteškoćama. Zadesile su je prirodne katastrofe, nestabilnost vlade i ekonomska kriza. Ali ona vjeruje kako su potrebni maleni koraci kako bi se obnovila ekonomija i unaprijedila administracija.

Izbori su zakazani za kraj ovog mjeseca, ali su vladajuće partije odlučile prolongirati ih do januara iduće godine, što će prema riječima Dejib značiti mjesece anarhije. Međutim, ona ne gubi nadu da će nakon svega uspjeti.

Možemo biti samo optimistični i vjerovati da će dobro pobjediti sve. Ništa nam drugo ne preostaje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije