FantastičnoZabavna Lola

Moderna verzija bontona: Maniri i ostale zaboravljene stvari savremenog doba

Gdje su nestali maniri? Zašto se danas više nego ikada čudimo kada nam neko pridrži kaput ili otvori vrata automobila ili restorana? Možda zato što evolucija nije uspješno završila započeti posao vaspitanja ljudske vrste. Osnovna pravila su veoma jednostavna. Riječ…

Sara Velaga

Gdje su nestali maniri? Zašto se danas više nego ikada čudimo kada nam neko pridrži kaput ili otvori vrata automobila ili restorana? Možda zato što evolucija nije uspješno završila započeti posao vaspitanja ljudske vrste. Osnovna pravila su veoma jednostavna. Riječ je o kulturi govora, prilagođavanju situacijama i manirima. Međutim, čak i ako ste na njih zaboravili ili vam prosto treba podsjetnik, pročitajte tekst do kraja.

 • Ako nekoga pozovete na piće, to znači da vi plaćate. Ako kažete idemo vani, možete doći do dogovora da svako plaća sebi, ali ako pozovete osobu i naglasite joj da je pozivate, red je da vi platite. Muškarci nekada preuzmu ulogu onih koji trebaju plaćati, ali žene znaju da mogu i trebaju platiti kad je to potrebno.
 • Nemojte dolaziti nepozvani ljudima na vrata. Jednostavno obrnite situaciju i zamislite da vam usred vašeg popodnevnog ljenčarenja i odmaranja neko bane. Možda ste goli, možda vam je neko već u gostima, možda je to vaše vrijeme za dnevni seks. Zgodna metoda je da, čim neko pozvoni, obujete cipele i uzmete torbu. Ako niste htjeli vidjeti tu osobu danas, lako možete reći da ste upravo krenuli negdje.

 • Ostavite mobilni u torbi. Zaista, ako ste već izašli na tu kafu ili večeru sa dragim ljudima, posvetite im se. Na taj način ćete pokazati da vam je stalo do njih i do onoga što vam govore. Ako konstantno “visite” na Instagramu, odgovarate na poruke ili skrolujete naslovnicu na Fejsu, onda definitivno treba da odete kući.
 • Naučite se nositi sa uvredama. Napad nije najbolja odbrana, jer se spuštate na nivo osobe koja vam je to uradila. Nasmijte se i pokažite da ste iznad situacije i da vas to ne dotiče (čak i ako vam se srce kida).
 • U kinu ili pozorištu, prođite licem okrenuti prema ljudima koji sjede. Niko nije željan vaše pozadine.
 • Muškarci, nikada ne dodirujte ženu bez njene dozvole. To znači da je ne hvatate za ruku, ne dodirujete “slučajno” tokom razgovora ili čuvate leđa dok prelazi ulicu. Sposobne su same da uoče ide li automobil i kada mogu preći.

touchleg

 • Imajte mjeru u svemu, a naročito u nanošenju parfema. Ako naveče još uvijek osjetite miris, vrlo vjerovatno je bio previše intenzivan za sve prisutne u vašem okruženju tokom dana.
 • Bez obzira jeste li akademici, direktori, stariji ili mlađi, ako ulazite u prostoriju, vaš je red da pozdravite prvi.
 • Poštujte tuđu privatnost, a pod tuđom mislimo i na vaše partnere. Baš kao što nije bilo fer da vam roditelji čitaju dnevnik kad ste bili mali, nije u redu da vi čitate partnerove poruke, tražite po njegovim džepovima, računaru ili automobilu. Ako postoji sumnja, razgovor je rješenje.
 • Nemojte slijepo pratiti modne trendove. Bolje je obući se lijepo, čak i ako to nije po posljednjoj modi, ali se osjećati ugodno, nego izgledati očajno u posljednjim modnim trendovima.
 • Ako ste dobili oproštenje od nekoga, nemojte ponovo uznemiravati duhove. Pokušajte ne spominjati svađu ili problem zbog kojeg ste se izvinili. Samo nastojte ne ponavljati greške.

Style: "Mad Men" January Jones (Betty Draper) and Don Draper (Jon Hamm)

 • Nema potrebe da urličete u kafiću. Kako u razgovoru, tako i sa smijanjem. Osim što je nepristojno, stvarno nije zanimljivo sjediti u društvu nekoga koga ste mogli tako čuti i sa deset metara udaljenosti.
 • Ne zaboravite se zahvaljivati. Svakodnevno za male i velike stvari. Svojim voljenima, prijateljima, saradnicima. Cijenite njihov trud i zalaganje.

Za kraj zapamtite poruku Džeka Nikolsona:

Pustite damu da prođe. Ne otvarajte vrata bez kucanja. Ne dovikujte se i budite decentni. To su jednostavna pravila koja čine život ljepšim i boljim. Maniri znače i govore umjesto vas. Pokazuju međusobno uvažavanje i poštovanje. Ono što očekujete od drugih, dajte im.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije