Sponzorisano

Samopouzdanje zasnovano na znanju, kreativnosti i sigurnom koraku je pravi put u budućnost

Djeca se rode kao mali istraživači i to je zapravo njihova prva i najveća vrlina. Naša obaveza je da ih ne sputavamo već da im pokažemo put i otvorimo oči kako bi široko gledali na svaku životnu situaciju. Mladi roditelji…

Žana Gauk

Djeca se rode kao mali istraživači i to je zapravo njihova prva i najveća vrlina. Naša obaveza je da ih ne sputavamo već da im pokažemo put i otvorimo oči kako bi široko gledali na svaku životnu situaciju. Mladi roditelji bi trebali da, dok pokazuju taj put, uvijek polaze od principa “pomozi mi da uradim sam”.

Nezavisnost, odgovornost, poštovanje reda, uspjeh… Ovo je sve što želimo da naše dijete dobije kroz vaspitanje. Zvuči kao nauka? Ne – zvuči kao ljubav iz koje se rodio čitav sistem odgoja, vaspitanja i učenja. Svijet zvan Montessori svijet!

Montessori11

U centru ove izvanredne ideje je upravo dijete kojem je omogućeno obrazovanje kako bi samo pronašlo svoju ulogu, mjesto i cilj postojanja, jer život će mu svakako ponuditi mogućnosti da to i ostvari. Nezavisnost je drugo ime Montessorija, jer dijete teži da bude što samostalnije u toku razvoja. Pratite svoje mališane i uvjerićete se da je ovo istina. Kada pomislimo na vaspitača u vrtiću svakako ne želimo zamjensku majku i upravo zato Montessori vaspitač nije ta vrsta zaštitnika već pažljivo prati djetetove potrebe te priprema prostor koji mu odgovara. Uvijek je na raspolaganju mališanu i čeka da mu se sam obrati kada za to ima potrebu.

Postoje li granice? Naravno!

Jer, ovo ne znači da je djetetu dozvoljeno da radi šta hoće, ali mora da spozna i da je sam svoj gospodar.

Saznaje šta je disciplina, poštovanje reda, odgovornost… Zapravo, granica djetetove slobode je sloboda drugih. U ovom šarenom svijetu okolina je pažljivo prilagođena mališanu kako bi se fizički, umno i duševno razvijao.

Učenje kroz igru ili igra kroz učenje – svejedno. Važno je da je igra itekako zastupljena. Didaktički materijali su s ljubavlju pravljeni. Oni podstiču aktivnost i kreativnost. I greške su dozvoljene, ali dijete ih samo uoči… Pravi red u svojoj spoznaji svijeta, od jednostavnijeg ka složenijem, od konkretnog prema apstraktnom. Razvija se i uči da misli svojom glavom.

Preschooler playing

Sve ovo, srećom, nije nam nedostupno. Montessori dječiji svijet postoji i u Banjaluci. Djeca vrijeme s radošću provode u njemu, u Grčkoj ulici na broju sedam. Taj mali, šareni svijet ušuškan je ljubavlju koja će naše dijete pripremiti za polazak u školu, dati mu slobodu da mašta i gradi, da se igra i uči, da upoznaje okolinu i spremi se da sigurno i bez zadrške napravi prvi korak u svijet odraslih.

Samopouzdanje zasnovano na znanju, kreativnosti i sigurnom koraku je pravi put u budućnost.

Lola bira Montessori!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije