Praktična LolaŽivot

Vježba koja može pomoći svima, a svi je mogu uraditi svaki dan

Djeca se rađaju sa 100 biliona moždanih ćelija, milion dole ili gore. Mozak je čovjekov najbitniji i najkomplikovaniji dio – kod odraslih ljudi, skoro pa 300 miliona neurona radi samo da bi percepcija između desne i lijeve strane funkcionisala kako…

Priredila Redakcija

Djeca se rađaju sa 100 biliona moždanih ćelija, milion dole ili gore. Mozak je čovjekov najbitniji i najkomplikovaniji dio – kod odraslih ljudi, skoro pa 300 miliona neurona radi samo da bi percepcija između desne i lijeve strane funkcionisala kako treba. Da bi sve radilo kako treba i svojim maksimalnim kapacitetom mozak treba pravilnu njegu, ali i vježbu. Joga za mozak je nova i jednostavna tehnika čiji korijeni potiču iz Indije. Ova vrsta praktikovanja joge pomaže sinhronizaciji desne i lijeve hemisfere i redovno “treniranje” moždanih ćelija.


 Ovu vrstu joge potrebno je uvrstiti u svakodnevni život, uvesti kao ritual onoliko često koliko želite da trenirate mozak i držite ga u dobroj formi. Ne oduzima puno vremena, a daje toliko toga. O čemu je u stvari riječ i kako se ova vježba pravilno izvodi?
Jako je jednostavno.
Ispravite se, stanite ravno i neka noge budu razmaknute toliko da prate širinu ramena.
Oba stopala čvrsto na tlo.
Lijevom rukom idete prema desnom, a desnom lijevom uhu, odnosno ušnoj resici.
Palac je na vanjskoj stranici resice, a kažiprst na unutrašnjoj.
Ruke trebaju da budu ukrštene naprijed i u takvom položaju uradite duboki čučanj.
Udahnite na nos dok se spuštate i izdahnite na usta prilikom vraćanja u prvobitni položaj.
Prilikom izvođenja čučnja, spustite se što više možete, ali leđa moraju da budu ravna.
Stisnite mišiće guze prilikom izvođenja čučnja što je više moguće.
Ponovite vježbu, koliko god možete.
Jednom, dva ili trideset i dva puta – do vas je.
Ova vježba, osim što ubrzava rad mozga, djeluje pozitivno i na tijelo.
Za najbolje rezultate, ponovite je barem deset do četrnaest puta u toku dana, ali ma koliko puta uspjeli, bitno je da je ipak uradite.
superjoga

Kako djeluje?

Istraživači i doktori širom svijeta tvrde da je ova vježba idealan način za pokretanje neurona u mozgu i povećanu aktivnost. Doktor Erik Robins iz Los Anđelesa tvrdi da posječan student može ovom vježbom da utiče na brzinu pamćenja, ali i na činjenicu da kratkoročno pretvara u dugoročno znanje, odnosno da uči sa više razumjevanja i bolje pamti. Deniz Pik, učiteljica iz Malibua tvrdi da je u radu sa djecom primjetila poboljanje kod nekoliko učenika i da je razlika osjetna u njihovim ocjenama ako se uporedi period prije i poslije redovnog praktikovanja “joge za mozak”.

superjoga1

Ova tehnika bi mogla da bude ključna u razumijevanju i razvijanju mozga i poboljšanju aktivnosti. Jedna od najvažnijih stvari je što može da se radi bilo kada, bilo gdje, ne oduzima puno vremena i ne uključuje korištenje hemijskih supstanci. Jednostavno, pravilno izvedena vježba podstiče mozak na veću aktvnost, a sve je igra neurona i veza među njima. Terapeuti tvrdi da ova vježba pomaže i pacijentima kod kojih je utvrđena anksioznost, disleksija ili su emotivno nestabilni. Pored toga, pokazalo se i kao dobra vježba za smirenje djece koja imaju autizam, a koja često ispoljavaju bijes.

Osim što može da izgleda smiješno, ova vježba na bilo koji način ne mož da vam našteti pa, zašto ne probati?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije