LjudiRadoznala Lola

Upoznajte muškarca iz Indije koji haljine voli više nego što ih vole žene!

Nekada davno, bilo je normalno da muškarci nose haljine. Ako ništa, gledali ste bar jedan istorijski film ili zaključili to posmatrajući ikone. A tu su i do danas živi škotski kiltovi. I to sve nikome ne djeluje čudno. Ali ako…

Prilagodila Maja Mihajlović

Nekada davno, bilo je normalno da muškarci nose haljine. Ako ništa, gledali ste bar jedan istorijski film ili zaključili to posmatrajući ikone. A tu su i do danas živi škotski kiltovi. I to sve nikome ne djeluje čudno. Ali ako danas vidite muškarca u haljini, to neće proći kao normalno.

Danas vam Lola donosi priču o muškarcu koji je odlučio da kaže da jeste, da su haljine jednako muške koliko i ženske i da ne treba da budu privilegija žena.

sareeman

Foto: Facebook/Saree Man

Posebno ne predivne indijske haljine, takozvani sariji, tkanina koja se omotava oko tijela, spuštajući se niz tijelo od glave do poda. I tu ljepotu Himanšu Verma, poznatiji kao Saree Man ili u prevodu Čovjek u sariju, ne želi da “prepusti” u ženske ruke.

On ima svoju misiju, koja traje već 12 godina, želeći da povrati rodnu neosjetljivost sarija.

sareeman1

Foto: Facebook/ Saree Man

I njegova opčinjenost ne jenjava uprkos godinama koje prolaze, velikim dijelom zahvaljujući i njegovom poslu.

On od 2014. organizuje Festival sarija, na kom promoviše kako tradicionalne, tako i moderne verzije ove odjeće, koju ne smatra ni u kom pogledu ženskom, već univerzalnom.

sareeman4

Foto: Facebook/ Saree Man

Počeo sam da nosim sari kako bih obnovio svhatanje da je to i muška odjeća i istakao njegovo istorijsko mjesto i tradicionalnu vrijednost, vrijeme kada je naglasak bio na samom pokrivanju, lakoći i pokretljivosti ogrtača, a ne na nekoj rodno određenom oblikovanju

sareeman2

Foto: Facebook/ Saree Man

Inače, sari kakav je danas poznat zapravo je jako mlad. Njegov životni vijek je tek 150 godina i zove se Takubari ogrtač ili ogrtač Tagoreovih dama, a dovodi se u vezu i da Parsi Bombajskim ženama.

sareeman6

Foto: Facebook/ Saree Man

Prije toga, sari je bio nošen na bezbroj različitih načina, a muškarci su jednako nosili i dhorti, koji se omotava oko nogu i sari, a ova dva pojma su u nekim dijelovima Indije čak i sinonimi. Ovo je polazište koje Saree Man uzima za presudno i istorija koju želi da oživi.

sareeman5

Foto: Facebook/ Saree Man

Da li će uspjeti u tome? Mi mu, u svakom slučaju, držimo palčeve.

sareeman3

Foto: Facebook/ Saree Man4

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije