LjudiRadoznala Lola

Jeste li guglali: “Slavni koji ne žele djecu”?

Malo šta mijenja život i prioritete kao dijete i zato odluka o roditeljstvu sigurno spada među najveće koje ćete donijeti. Ipak se i danas, još uvijek, nekako podrazumijeva da ćete postati majka ili otac u nekom momentu i da se…

Priredila Maja Mihajlović

Malo šta mijenja život i prioritete kao dijete i zato odluka o roditeljstvu sigurno spada među najveće koje ćete donijeti. Ipak se i danas, još uvijek, nekako podrazumijeva da ćete postati majka ili otac u nekom momentu i da se odlučivanje svodi na vrijeme, a ne na odabir same uloge roditelja. Ali biti majka ili otac nije uloga namijenjena za svakoga.

Spoznavanje sopstvenih želja i mogućnosti je, u velikoj mjeri, pitanje odogovornosti, jer svako dijete zaslužuje najviše i najbolje. Ako ste svjesni da to ne možete da mu pružite ili da niste spremni potpuno posvećivanje, to ne predstavlja sebičnost, kako se često pogrešno tumači. Tako smatraju i neki od najpoznatijih ljudi. Veliki broj najvećih svjetskih zvijezda odlučile su da nemaju djecu, a neke od njih su govorile o svojim odlukama da se odreknu tradicionalno očekivanog roditeljstva kako bi imale više vremena za sebe i kako bi svoju energiju usmjerile na svoje partnere, karijeru i život.
 

Rene Zelveger

Renée Zellweger wallpapers hd (1) (1)Zelveger je na pitanje o majčinstvu kratko i ljubazno odgovorila u jednom intervjuu 2008. godine za London Tajms, tri godine nakon završetka četvoromjesečnog braka sa kantri pjevačem Kenijem Česnijem: “Majčinstvo nikad nije bila moja ambicija. Ne razmišljam na taj način.”
 

Marisa Tomej

Beautiful-Marisa-Tomei-WallpaperJoš jedna glumica koja ne vjeruje u žensku “dužnost” da ima djecu, Marisa Tomej, izjavila je za  Menhetn Magazin 2009. godine : “Ne znam zašto žene moraju da imaju djecu da bi se smatralo da su kompletna ljudska bića.”
 

Rejčel Rej

rachaelray-16_9Slavna kuvarica, Rejčel Rej, jednostavno nema vremena da kuva kod kuće za svoju porodicu i savršeno je zadovoljna da bude majka samo svom kučetu. “Imam četrdeset godina i moram da provedem toliko sati radeći”, rekla je 2009. godine u intervjuu za Salon. “Da bih se osjećala kao dobra majka svojoj djeci, morala bih da imam puno više vremena. Smatram da sam dobra majka svom kučetu i da je i to na granici mojih mogućnosti. Ne mogu ni zamisliti kako bi bilo da je to beba. To ne bi bilo fer, ne samo prema djetetu nego i prema ljudima sa kojima radim.”
 

Glorija Stajnem

landscape-1454620181-elle-gloria-indexSigurno nije preveliki šok da jedna od najpoznatijih svjetskih feministkinja ne smatra da je nužno imati dijete da bi život žene bio ispunjen. “Ja sam u potpunosti zadovoljna što nemam djecu. Mislim, ne mora svako živjeti na isti način. I kao što je neko rekao ‘Kao što ni svako ko ima glasne žice ne mora biti operski pjevač tako ni svako ko ima matericu ne mora imati dijete'”, rekla je prijateljici, koja takođe nema djecu, Čelsi Hendler u emisiji Čelsi.
 

Džon Hem

NEW YORK, NY - MARCH 22: Jon Hamm attends the "Mad Men" New York Special Screening at The Museum of Modern Art on March 22, 2015 in New York City. (Photo by Dave Kotinsky/Getty Images)Hem je izgleda preuzeo identitet lika kojeg je tumačio u seriji Mad Men pa je tako u intervjuu citirao šarmantnog Dona Drejpera: “Bio bih grozan otac!”,  rekao je 2012. godine za Ju-Es Vikli. “Vidim svoje prijatelje koji imaju djecu i pomislim, hej druže, kako uopšte stojiš uspravno i to još ovdje na poslu u šest ujutro”, našalio se, ali sasvim iskreno.
 

Kim Katral

Kim_Cattrall_0024_1600x1200_WallpaperHem nije jedini koji se potpuno pronašao u svojoj filmskoj ulozi. Baš kao i njenom liku, Samanti iz serije i filma Seks i grad, Katral najviše znači njena sloboda. “Kada sam imala pet godina, željela sam da imam stotinu kučića i stotinu djece. Ali sam vremenom shvatila da trpim ogroman pritisak od okruženja, iako sam znala da nisam spremna da zakoračim u majčinstvo. Biti biološka majka jednostavno nije dio mog iskustva na ovom svijetu”, otvoreno je rekla u martovskom izdanju O Magazina, 2003. godine.
 

Margaret Čo

Margaret-ChoKomičarka, Margaret Čo, iskreno je napisala na svom blogu 2012. godine: “Moj strah da imam djecu proističe is toga što, iskreno, ne želim nikog da volim toliko mnogo.”
 

Beti Vajt

betty-white-portrait-ftrMožda smo pomalo razočarani što najdražu baku vidimo na ovoj listi, ali Beti Vajt je priznala za Si-Bi-Es Sandej Morning da nikad nije preispitivala odluku da nema djecu. “Ne, nikad nisam zažalila zbog toga. Ja sam veoma kompulsivna. Da sam ikada ostala u drugom stanju, naravno da bi to bio moj potpuni fokus. Ali sam izabrala da nemam djecu, jer sam fokusirana na svoju karijeru i, ovakva kakva jesam, ne bih mogla postići oboje.”
 

Kondoliza Rajs

2006-10-29-riceBivša državna sekretarka prezauzeta je brinući se za svoju zemlju, da bi imala vremena da se za porodicu: “Neću imati djecu, ali još uvijek mogu da se udam”, rekla 2010. godine za Lejdiz Houm Žurnal. “Ali, smatram da bih imala jednako ispunjen život i da sam se udala i imala djecu. Veoma sam religiozna i na nekom dubokom nivou vjerujem da su se stvari desile baš onako kao što su i trebale. Suština je u tome da čovjek bude otvoren za ono što mu se dešava i cijeni život kakav mu je dat.”
 

Džordž Kluni

Captura-de-ecrã-2014-09-18-às-09.09.29Džordž Kluni odbija da prenese svoje gene na novu generaciju, tvrdeći 2011. godine: “Oduvijek sam znao da očinstvo nije za mene. Podizanje djece je ogromna obaveza i mora da bude vaš prioritet. Moj prioritet je moj posao. Zato se više nikada neću ponovo oženiti.” Tvrdnju da se neće ženiti, Kluni je porekao već u septembru 2014. godine, tako da sad ostaje da vidimo da li će u budućnosti, uz suprugu Amal, stići i prinova.
 

Stivi Niks

1401x788-01_Stevie_Nicks_0170Stivi Niks je rekla jedno odlučno “NE” roditeljskim pitanjima 2002. godine, u intervjuu za Instajl, kako bi ostala dosljedna svojoj karijeri: “Pitanje je sljedeće: da li želite da budete umjetnik i pisac ili supruga i majka? Sa djecom se mijenja vaš fokus. A ja ne želim da idem na roditeljske sastanke.”
 

Elen Dedženeres

635896274632163520-1478087964_ellen-e1393818117657Na pitanje odnosa prema djeci, nje i njene supuge Porše de Rosi, nakon pet godina braka, Elen je odgovrila: “Vjerovatno bismo bile odlični roditelji. Ali to je jedno ljudsko biće i ako ne mislite da imate sve potrebne vještine i nemate potrebu i majčinsku žudnju, to postaje ogroman posao. Ne bih željela da upropastim svoju djecu. Zato mi volimo svoje životinje”, rekla je za Pipl 2014. godine.
 

Porša de Rosi

gty_portia_de_rossi_jc_150513_16x9_992Porša se u potpunosti slaže sa svojom izabranicom Elen i to se vidi iz stava koji je glumica podijelila u intervjuu za Aut 2013. godine, jasno istakavši: “Morate zaista da želite djecu, a nijedna od nas to ne želi. Znači bićemo Elen i ja, bez beba. Ali mi smo najbolje prijateljice i bračni život je sjajan, zaista jeste. Nikada nisam bila srećnija nego što sam sada.”
 

Čelsi Hendler

landscape-1452884744-hbz-chelsea-handler-indexZvijezda tok šoa misli da djeca roditelja koji su u svijetu šou biznisa rijetko imaju fer djetinjstvo. “Definitivno ne želim da imam djecu. Ne mislim da bih bila dobra majka”, priznala je Handler 2013. godine u emisji The Conversation with Amanda De Cadenet. “Ne želim da imam dijete koje će odgojiti njegovateljice, a ja nemam vremena da sama odgajam dijete.”
 

Helen Miren

hero-landscape-helen_mirrenHolivudska kralljica, Helen Miren, dala je dvije strastvene izjave o majčinstvu za britanski Vog 2013. godine: “Nije mi bilo suđeno. Mislila sam da će se desiti, čekala da se desi, ali nikad nije i nije me bilo briga šta ljudi misle. Bio je to samo dosadni stari čovjek koji bi me pitao. I kad god bi me pitali, ‘Šta? Nemaš djecu? Vrijeme ti je da kreneš stara djevojko!’, rekla bih ‘Ne! Odjebi!'”
 

Opra Vinfri

Oprah-WinfreyOpra je svoju majčinsku sposobnost podijelila sa stotinama djevojčica koje su trebale njenu pomoć otvaranjem Opra Vinfri Lideršip Akademije 2007. godine. “Nikada nisam imala djecu, nikada nisam ni razmišljala da imam djecu. Sada imam stotinu pedeset i dvije ćerke i očekujem još sedamdeset i pet sljedeće godine. I to je jedan vid gestacijskog perioda”, rekla je za Ekstra TV.
 

Dženifer Aniston

jennifer-aniston-hd-wallpapersDženifer nikad nije krila činjenicu da ne želi da se uklopi u društveni kalup predviđen za žene. “Nemam listu stvari koje moraju biti urađene pa, ako nisu, onda nisam uspjela da se ostvarim kao feministkinja, žena ili sam izgubila na vrijednosti kao žena. Znate, ja sam izrodila mnogo stvari. Osjećam da sam odnjegovala mnogo stvari i mislim da nije fer staviti toliki pritisak na nekoga”, rekla je za Tudej Šou 2014. godine.
 

Sara Silverman

507249603CC00074_NBC_s_66th“Želim da imam djecu onda kada ništa drugo ne budem željela više”, izjavila je poznata komičarka 2010. godine. Nikad nije bila udata, ali živi sa partnerom Majklom Šinom i čini se kao da ne osjećaju prazninu koju je potrebno ispuniti.
 

Doli Parton

dolly-parton-performs-at-glastonbury-festival-in-june-2014Kantri legenda, Doli Parton, igrala je toliko uloga u životu da majčinstvo i ne mora da bude jedna od njih. 2014. godine, Parton je rekla za Pipl Kantri: “Odrasla sam u velikoj porodici sa osmoro djece mlađe od mene, a nekoliko moje braće i sestara je došlo da živi sa mnom, ubrzo nakon što sam se osamostalila. Volim njihovu djecu kao svoje unuke, a sad već imam i praunučiće! Oni me zovu ‘Baka tetka.’ Sada sam ‘ĐiĐi,’ koja je prabaka. Često mislim da mi nije bilo suđeno da imam svoju, kako bih mogla biti majka svoj ovoj djeci.”
 

Kameron Dijaz

cameron-diaz-short-hairDijaz je jedna od najglasnijih zagovornica trenda nemati djecu i uopšte se ne kaje zbog svoje odluke da ih nema. Ona je o ovoj temi raspravljala u naslovnoj priči za Eskvajer, 2014. godine. “Imati djecu zahtijeva zaista mnogo posla. Nikada nisam mogla da prihvatim da budem odgovorna za nečiji život osim vlastitog. To mi je učinilo život lakšim. Beba – to je posao cijeli dan, svaki dan, osamnaest godina. Nemati djecu mi jeste učinilo život jednostavnijim, ali sigurno nije bila odluka koja se može lako donijeti. Želim da zaštitim ljude, ali nikad nisam imala želju da budem majka. Tako je kako je. To ne znači da život nije težak ponekad. Ja sam to što jesam. Radim na tome što ja jesam. Sada su stvari dobre. Uradila sam mnogo.”

 
Možda nekada nekome djeluju kao razmažene zvijezde, ali odluke o o tome da nemaju djece odluke su zrelih, promišljenih, razumnih ljudi. Neki od njihovih razloga za život koji ne znači roditeljstvo bi sigurno mogli da posluže mnogima kada preispituju svoju spremnost i želju za taj veliki korak, a javno priznanje najpopularnijih možda napokon skine tabu sa teme (ne)imanja djece i postavljanja rođenja djeteta kao uslova za ostvarivanje ličnosti. Niti je kompletna i ispunjena osoba samo ona koja dobije dijete niti je svaka osoba koja dobije dijete kompletna i ispunjena. Vrijedi razmisliti o tome.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije