MjestaRadoznala Lola

Lola istražuje: Koje su države svijeta najbolje za studiranje?

Studiranje u inostranstvu je odličan način da razvijete društvene, akademske i jezičke vještine. Postajete bogatiji za nova iskustva i dodajete mnoštvo dobrih preporuka u svoj CV. U prednosti ste za razliku od osoba koje se boje napustiti svoju državu, jer…

Sara Velaga

Studiranje u inostranstvu je odličan način da razvijete društvene, akademske i jezičke vještine. Postajete bogatiji za nova iskustva i dodajete mnoštvo dobrih preporuka u svoj CV. U prednosti ste za razliku od osoba koje se boje napustiti svoju državu, jer budućim poslodavcima pokazujete da ste spremni da širite vidike, putujete, usavršavate se. Ako ste diplomirali, to ne znači da trebate stati sa izgradnjom. Naprotiv, to je proces koji vječno traje. Upravo za sve vas koji to shvatate, istražili smo koje su to najbolje države za ovaj korak u životu. Mnoge vas za sigurno upravo studentski dani podsjećaju na one najbolje. Pa neka potraju.

 

Sjedinjene Američke Države

xf78kwfbb9ze3qrxo9to

Izbor univerziteta u Americi je ogroman. Od internacionalnih tradicionalnih instituta do inovativnih i modernih, za šta god da se odlučite, imaćete mogućnost da svoj život obogatite posebnim iskustvom. Preko 750 000 međunarodnih studenata pohađa studije u Americi svake godine, a uprkos visokim školarinama, studenti obožavaju život u Bostonu i Sen Francisku, što ova dva grada čini najpoželjnijim studentskim gradovima. Ukoliko niste sigurni šta je ono što želite studirati, ovdje je sasvim uobičajeno da se u toku studiranja promijeni smjer pa čak i univerzitet. Paleta mogućnosti vam to dopušta.

 

Njemačka

germany

 

Kao jedna od ekonomskih sila Evrope, Njemačka ima mnogo više od Oktobarfesta. Takođe, ovo je jedno od najboljih mjesta za studiranje, jer su školarine ili veoma niske ili ih nema. Zato je ovo država sa najvećim brojem međunarodnih studenata. Minhen je odlično mjesto za visoko kvalifikovane univerzitete, dok je Berlin mjesto kulture i zabave, kao i izvor neiscrpne energije i inspiracije.

 

Kanada

Toronto je jedan od najpoželjnijih gradova za studente, a nalazi se u top petnaest gradova za studiranje. Stoga ne čudi da je 6.5% međunarodnih studenata upisano na neki od univerziteta u Torontu. Kanada nudi mnogo toga za istraživanje, ima bogat kulturni život, zadivljujuće prirodno okruženje i bogatu paletu opcija za sve koji žele saznati više o njihovoj tradiciji.

 

Tajvan

Fotografija govori više od hiljadu riječi. Treba li vam tekst? Školarine su niske, a kvalitet školovanja visok. Obrazovanje ovdje je odličan izbor. Naučite više o lokalnoj istoriji i poltiic, kao i doživljaju života u novoj kulturi. Ovdje se novo i staro spajaju u savršenu simfoniju.

 

Argentina

Studenti u Argentini uživaju u besplatnom školovanju, dok studenti iz inostranstva plaćaju minimalne školarine. Univerzitet Belgrano posebno se izdvaja, kao moderni i dobro opremljeni univerzitet nedaleko od centra Buenos Ajresa. Uzmite vrijeme za sebe i usavršiti svoj španjolski ili naučite plesati tango.

Francuska

CoupleWalkingHoldingHandsInPark-850x400

Romantični Pariz je oduvijek na top listi gradova za studente. Odličan noćni život, uspješna kulturna scena, staze za šetanje uz lijevu obalu Sene, kao i gotovo nepostojanje školarine, čine ovaj grad odličnim izborom. Većina postdiplomskih studija je dostupna na engleskom, što olakšava studiranje. Osim toga, nudi vam se bezbroj mogućnosti da naučite francuski, jezik ljubavi i da doživite francusku čaroliju.

 

Australia

Australija je jedno od najpoznatijih svjetskih mjesta za studente. Zamislite pješčane plaže, sunčano vrijeme tokom cijele godine i opušteni životni stil. Ko bi odolio? Univerziteti su dobro opremljeni i pripremljeni za davanje podrške novim studentim aiz inostranstva. Iako ima relativno mali broj stanovnika, Australija ima neobično visok broj institucija, koje je čine jednod od top sto mjesta za studiranje. Zabava, uspjeh i opuštenost na jednom mjestu.

 

Južna Koreja

Opa Gangnam stajl. Psaj se nalazi upravo ovdje, a nemoguće je da za njega niste čuli u proteklih nekoliko godina. Međutim, ukoliko niste oduševljeni pop kulturom, ovdje možete obići čak četrnaest međunarodnih kvalifikovanih univerziteta. Izađite iz svoje zone komfora i naučite o njihovoj nevjerovatnoj kulturi. Usavršićete svoje vještine i napuniti CV.

 

Britanija

Britanija vam nudi širom dijapazon mogućnosti na nekom od visokokvalifikovanih univerziteta. Školarine su visoke, ali uvijek možete aplicirati za stipendije. Studenti često rade kako bi plaćali svoje školovanje pa se ovdje nude mogućnosti i za part-time poslove. Od seoskih idila do veoma modernih mjesta, ovdje je mnoštvo mogućnosti koje će učiniti vaše studiranje nezaboravnim.

 

Danska

Ukoliko dolazite iz Evrope postoji mogućnost da dobijete besplatno školovanje. Ako želite pohađati doktoratske studije, postoje čak opcije da zarađujete platu a da pri tome imate besplatno školovanje. Međutim, troškovi stanovanja su jako visoki pa predlažemo da životni prostor dijelite sa nekim.

 

Za koju god opciju da se odlučite, zapamtite da studiranje nije samo period u kojem stičete akademske vještine. Pokazujete znatiželju, organizacijske vještine, ambicije i učite mnogo više od gradiva iz knjiga. Najbolja opcija je da kombinujete posao i studiranje, a ako vam se ideja o godini ili više čini prevelikim izazovom, krenite na ljetne varijante od nekoliko mjeseci. Iskoristite priliku i ulažite u sebe. To je najbolja investicija.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije