SimpatičnoZabavna Lola

Lovily u gostima: Šta će vas danas oduševiti?

Došla je nova nedjelja, a meni u glavi toliko preporuka da jedva dočekah da ih stavim na papir i podijelim na Loli. Ali…kako izabrati samo pet? Težak je to zadatak bio, što znači da su ovdje zaista samo najdraže i…

Ljiljana Šipragić

Došla je nova nedjelja, a meni u glavi toliko preporuka da jedva dočekah da ih stavim na papir i podijelim na Loli. Ali…kako izabrati samo pet? Težak je to zadatak bio, što znači da su ovdje zaista samo najdraže i najbolje stavke. Nadam se da ćete uživati u njima kao i ja.

Muzika: Ibrahim Maalouf – Red & Black Light

Ovaj čovjek ne stvara muziku, on stvara magiju. Ovaj čovjek ne svira muziku, on živi i diše muziku.  Ovaj čovjek ne nastupa, on se pretvori u nastup i stopi sa publikom. Nekoliko godina unazad, slušala sam ga uživo u Sarajevu i sa sigurnošću mogu reći da mi je to najljepše muzičko iskustvo koje sam doživjela (i koje ću ikad doživjeti). Svaki put kada čujem „True Sorry“ naježim se od glave do pete, osjetim nalet uzbuđenja i bujicu emocija. Danas, dvije godine kasnije, osjetih istu količinu uzbuđenja gledajući njegov posljednji nastup na YouTube-u, a ko to još tako uspješno može preko videa da ti prenese energiju? Očigledno da on može. Odavno mi se „Red & Black Light“ sa novog albuma vrti u plejeru, ali sa ovim nastupom je zabetonirao prve pozicije na svim listima kod mene. Poslušajte. Odvojite svih 11 minuta za ovo. Nemojte prekinuti nakon 3, jer u nastavku slijedi još slojeva koje ne biste očekivali ni u snu. Garantujem da ćete osjetiti jezu baš kao i ja tog novembra u Sarajevu ili ovog septembarskog dana dok liječim glavobolju njegovom muzikom.

P.S. Na Lovily blogu sam pisala o tom nastupu u Sarajevu i Ibrahimu uopšte, pa ako vas zanima nešto više, zavirite tamo.

Članak: Love in Translation

Volim „The New Yorker“ iz mnoštva razloga, ali najviše jer odudara od svega kada su u pitanju magazini i pisani mediji. Krši sva pravila i hrabro opstaje bez obzira na sve. Iako sam ga nekada redovnije čitala, u posljednje vrijeme se to prorijedilo. Srećom, na njegovu ljepotu u pravo vrijeme podsjetila me prijateljeva preporuka jednog članka. U pitanju je intimna i iskrena priča Lauren Collins o životnim lekcijama koje je učila sa svojim mužem, a koje se tiču fenomenalne kombinacije kulture, jezika, ljubavi i odnosa. Zašto mislim da je vrijedna čitanja? Jer sam nakon nje poželjela i da budem zaljubljena, i da budem izgubljena, i da učim novi jezik, i da odem na putovanje, i da lutam svijetom, i da radim, i da učim, i da – sve.

A i spominje se Banja Luka. 🙂

http://www.newyorker.com/magazine/2016/08/08/lauren-collins-learns-to-love-in-french

Talenti: Kod Tetke

„Kod Tetke“ je jedan mali brend ručno rađenih i ručno vezenih jastuka, dekoracija, girlandi, posteljina i ogradica za krevetac. Iza njega stoji Biljana Boranijašević, diplomirani socijalni radnik sa dvogodišnjim stažom Tetke, koja je, ostavši bez posla, pobjegla u svijet kreative i ubrzo stvorila sama sebi zaposlenje. Njuškajući internetom naišla sam na Tetku i toliko se oduševila da smo vrlo brzo dogovorile mali razgovor iz kojeg je proizašla cijela jedna priča na blogu. Zato nisam mogla odoljeti da je i vama preporučim ovdje, a najbolje objašnjenje za sve ljepote koje Tetka stvara su fotografije koje možete vidjeti u nastavku. Biće vam sve jasno. Usput, Tetku možete pronaći na Facebook-u i Instagram-u, pa joj za sve informacije i narudžbe pišite u inbox.

rucno-radjeni-jastuk-oblak-980x654 Dekoracije-za-krevetac

Video: Look Around You

Pročitah nedavno komentar kako su 360° video klipovi precijenjeni, kako je malo kvalitetnih i smislenih i kako još nismo stigli do željenog nivoa kvaliteta snimanja i prikazivanja tog tipa videa. Svedeno u nekoliko riječi – nemoguće je u njima uživati na pravi način i dalje. A meni je uglavi samo odzvanjala rečenica “Look Aroung You”. Odzavanjala mi sjajna naracija i ljudi koje sam vidjela nekoliko mjeseci ranije u videu kod jednog veoma dragog jutjubera imena Ben Brown. Suštinski, morate ga pogledati. Oduzeće vam samo 3 minute, ali neće biti protraćene. Mnogo lijepih, značajnih i sjajno prenesenih poruka nosi sa sobom.

 

Napomena: Gledati na telefonu. Gledati sa svih strana. Uživati.

Look around you. What do you see?

 

 

Moda: Barbas & Zacári

Mnogo sam željela Daniel Wellington sat godinama unazad. Željela, skupljala pare i nikad ga kupila. U međuvremenu, on je postao toliki trend da mi se smučio. Pogotovo jer je dostupan za kupovinu i kod nas. A onda sam naišla na još mnoštvo drugih brendova koji nude suštinski isto to šta tražim kod sata – minimalizam, eleganciju i jednostavnost. Jedan od njih je i Barbas & Zacári koji potiče iz Australije i koji oduševljava ljepotom dizajna i svojom pričom, a uz to i košta manje od DW. Fotografije i pogled na njihov online shop će vam biti najbolje mjerilo, ali prije toga imajte na umu tehničke podatke: dostava je besplatna svuda u svijetu, od svakog prodatog sata 5$ doniraju zajednici, a zbog bloga su omogućili i 15% popusta na kupovinu tako što ćete iskoristiti kod “THELOVILY” prilikom popunjavanja podataka. Ne može bolje, ako mene pitate.

Barbas and Zacari satovi

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije