LjudiRadoznala Lola

Danijela Risović, direktorica Siti Mola: Zašto dovoditi strane kompanije da prave domaći proizvod?

Ako biste pitali Lolu kako najbolje opisati Danijelu Risović, onda bi to stalo u jedno, jedino: “Usudi se!” Nakon završenog studija Žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Banjaluci shvatila je da, ma koliko divan taj poziv bio, ipak nije za nju….

Redakcija

Ako biste pitali Lolu kako najbolje opisati Danijelu Risović, onda bi to stalo u jedno, jedino: “Usudi se!”

Nakon završenog studija Žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Banjaluci shvatila je da, ma koliko divan taj poziv bio, ipak nije za nju. Spakovala je kofere i otišla na master studij u London, u potpuno drugom, privrednom i poduzetničkom pravcu. Nakon nekoliko godina provedenih na vodećoj, direktorskoj poziciji, u velikoj bosansko-hercegovačkoj kompaniji shvatila je da je postigla sve što je htjela, stisnula pesnice i zube i opet se usudila upustiti u nešto novo, još veće. City mall – prvi veliki šoping centar u srcu Banja Luke, rame uz rame sa svjetski poznatim centrima.

Danijela Risovic 1

“Prije svega, želim građanima Banjaluke, ali i okoline pokazati šta to znači vjerovati. Ja iskreno vjerujem u ovaj ogromni, milionski projekat, jer je nešto novo i osvježavajuće za naš grad, ali i širu regiju. Ne, nismo jedini centar takve vrste, ali ćemo dati sve od sebe da budemo jedinstveni i prepoznatljivi. Banja Luka je zanimljiv i živ organizam koji raste iz dana u dan i treba nove sadržaje. Ne mogu reći da nema negativnih, ali nas ipak pozitivni komentari i reakcije na ovaj projekat tjeraju dalje. Ja ne sumnjam u uspjeh, da sumnjam ne bih se ni sama usudila doći na tako odgovornu poziciju kao što je biti direktorica” kaže Danijela i dodaje kako je Banja Luka ogroman, ali neiskorišten potencijal. Čvrsto vjeruje da će ovaj centar uskoro postati svratište mnogobrojnih putnika i turista koji prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu, a kroz par godina da će se čak i namjenski dolaziti u Banjaluku, baš kao što to trenutno rade građani Bosne i Hercegovine odlazeći u velike evropske gradove da bi kupili nešto što im je u našoj državi nedostupno.

“Iako je završetak radova na City mall-u planiran za kraj 2018. godine, mi već sad vrijedno radimo i pripremamo teren da bismo, kada dođe taj trenutak mogli svim klijentima i mušterijama da pružimo što raznovrsniji sadržaj koji će ih motivisati da nam se vraćaju. Čak i pri samoj izgradnji centra, odlučili smo da želimo pružiti priliku domaćim operativcima. Zašto dovoditi strane kompanije da prave domaći proizvod?”

CMBL inside

Da, možda će da bude malo sporije nego inače, ali ja kao direktorica sa cijelim svojim timom iskreno vjerujem u domaće snage i sgurna sam da niko neće da nas iznevjeri, jer izabrali smo najbolje”.

City mall će biti šoping centar koji će sa punim pravom moći da stane rame uz rame za europskim centrima. Previđena je izgradnja prostora od 55.000 kvadratnih metara, od čega će čak 20.000 biti namijenjeno kao prodajni prostor. Od četiri predviđena niova, dva su namijenjena prodajnim objektima dok su druga dva rezervisana za prodajno-zabavni karakter, a koji će uključivati ugostiteljske objekte. Izgradnja ovakvog šoping centra će imati višestruku korist za grad Banjaluku, ali i regiju koja će napokon dobiti prostor za kupovinu, ali i novo mjesto za okupljanje i zabavu.

Osim što je uspješna u korporativnom, biznis svijetu i može da stane na crtu bilo kojem muškarcu iz branše, stisnula je zube i donijela u Banjaluku još nešto novo – Montessori vrtić! Lola je već u nekoliko tekstova pisala šta je to Montesori način vaspitanja, iako je takav vid vaspitanja u Bosni i Hercegovini još uvijek nedovoljno zastupljen. Nakon što je postala majka, a uz sve poslovne obaveze, Danijela je odlučila da potraži nešto novo, drugačije. U stvari, htjela je najbolje za svoje dijete, a u njenoj glavi krcati vrtići sa premalo vaspitača to nisu bili. Korak po korak i samostalnim istraživanjem je otkrila upravo Montesori i odlučila da to jednostavno mora da postoji i u Banjaluci. Iako postoji tek nekoliko godina i tek treba da se razvije, Danijela kaže da je najviše ponosna na činjenicu kako su mladi roditelji spremno i pozitivno dočekali ovu priču.

19

“Posebno sam ponosna na roditelje djece koja pohađaju naš vrtić. To su mahom mlade mame i tate koji nisu došli samo da svom djetetu pruže nešto novo što se pojavilo, već zato što zaista vjeruju u takav sistem obrazovanja, informisani su i prepuni podrške i želje da učestvuju, što je više moguće”.

Danijela dodaje i koliko je bitan upravo predškolski dio odgoja u kojem se djeca uče osnovnim stvarima i postavljaju postulate za budućnost. Dijete i um se razvijaju do šeste godine života i to je najkritičniji period u kojem je djeci potrebno pružiti svu pažnju, ali ih u isto vrijeme naučiti kako da djeluju samostalno. Prije samog pokretanja vrtića, uložili su vrijeme i resurse u obuku stručnog kadra koji radi sa djecom, jer Montesori vaspitač nije klasični vaspitač već je potrebno dosta učenja i spoznaje različitih informacija da bi se što bolje pristupilo procesu odgoja i brige o djeci

Danijela svakodnevno ulaže vrijeme, novac i puno ljubavi u sve što radi i smatra da je to osnovni pokretač i preduslov dobro obavljenog posla.

“Jako je bitno da volite i vjerujete, čak i kad  se čini baš teško. Rezultate bilo čega je nerealno očekivati preko noći, jer ništa ne može da se sagradi bez uloženog truda i vremena. Bilo da je riječ o poslu ili odgoju djeteta, i jedno i drugo zahtjeva svakodnevnu, dugogodišnju pažnju da bi se primjetili rezultati”.

Lola vjeruje da upravo žene kao Danijela mogu i mijenjaju svijet. Na bolje!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije