PorodicaPraktična Lola

Soliti dječiju hranu: DA ili NE?

Brinete li se i vi oko toga trebate li dodatno posoliti dječiju hranu? Ako niste sigurni, pronašli smo odgovor za vas, a on glasi ovako: So je potrebna dječijem organizmu, ali u određenoj mjeri. Dodatak soli može biti koristan alat…

Priredila Sara Velaga

Brinete li se i vi oko toga trebate li dodatno posoliti dječiju hranu? Ako niste sigurni, pronašli smo odgovor za vas, a on glasi ovako: So je potrebna dječijem organizmu, ali u određenoj mjeri. Dodatak soli može biti koristan alat za privlačenje pažnje na namirnice koje inače djeca možda ne bi željela ni probati, kao što su brokule ili karfiol. Džuli Menela, biologinja iz Filadelfije navodi kako so doprinosi poboljšanju okusa i čini namirnice poželjnima na našem meniju pa savjetuje upotrebu soli, u određenim količinama.

Ono što doktorica Menela dodaje, jeste da se dodatkom soli namirnicima poput brokula ili karfiola djeluje dugoročno. Dijete će tokom odrastanja naučiti da jede te iste namirnice i bez dodatnog soljenja, jer će imati sliku slanih namirnica, kakve je prvobitno probalo. Veliki značaj u ishrani ima jod, koji je sastavni dio jodirane kuhinjske soli. Neophodan je za proizvodnju hormona štitne žlijezde, a učestvuje i u metaboličkim procesima. So je neopodna i za regulisanje tekućine u tijelu, kao i za kvalitetno funkcionisanje nervnog sistema.

salt

Međutim, kao i u svemu, potrebno je imati mjeru, jer previše soli može povećati rizik od povišenog tlaka, a iz Američke Zdravstvene Asocijacije preporučuju da se unos soli ograniči na maksimalno pet grama dnevno. Ipak, djeca obično unose više od toga, naročito u restoranima gdje dobijete već posoljenu hranu. Doktor Vilijam Dik navodi kako unos soli u naše organizme zahtjeva kontrolu i mjerenje količine unosa. Roditelji bi trebali prije pripremanja jela čitati sastojke i nutritivne vrijednosti sa etiketa, kako bi našli balans za dodavanje soli.

Ono što je najvažniji faktor u cijeloj priči jeste da ne mijenjate značajno meni djeteta od vašeg. Ako inače dodajete malo soli, navikavajte i dijete, ali u određenim količinima. Nastojte pokazati prednosti zdravih namirnica bez dodataka aditiva, kako bi i oni sami kasnije znali i voljeli iste. Informišite se o značaju soli, kako je ne biste dodavali samo zato što hrana ima bolji okus, već što uviđate potrebu temeljenu na stvarnim podacima.

Ako želite zamjenu za so u vašim jelima, koristite više prirodnih začina kao što su: bijeli luk, origano, limunov sok, koji će hrani dati novi ukus. To će ujedno biti i zdravije, a i korisnije za vaše dijete od unosa same soli u hranu.

SaltHrana se uvijek soli na kraju kuhanja (i zbog očuvanja koncentracije joda u njoj), a već pripremljenu hranu ne treba dosoljavati. Studije su pokazale da smanjen unos soli kroz osam do dvanaest sedmica može povoljno uticati na promjenu prehrambenih navika i hedonističkog osjećaja za slanom hranom.

Ako se odlučite da ne solite hranu za vašu djecu, nećete napraviti veliku grešku, jer sudeći prema istraživanjima ona ni ne primijete razliku. Ipak, shvatanjem važnosti unosa svih aditiva i namirnica možete učestvovati u očuvanju zdravlja. Zlatno pravilo je: pronaći mjeru. Malo soli ne može naškoditi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije