PorodicaPraktična Lola

Administrativno veselje: Šta vas čeka ako odlučite da promijenite prezime?

Sve je spremno za svadbu. O, kako ste dugo čekale taj dan. Vjenčanica je divna, boje šampanjca. Odijelo mu savršeno pristaje. Za idealan meni odavno ste se pobrinuli, muzika je tu, gosti stižu… Biće ovo savršen dan. Matičar čita dijelove…

Žana Gauk Žana Gauk

Sve je spremno za svadbu. O, kako ste dugo čekale taj dan. Vjenčanica je divna, boje šampanjca. Odijelo mu savršeno pristaje. Za idealan meni odavno ste se pobrinuli, muzika je tu, gosti stižu… Biće ovo savršen dan.

Matičar čita dijelove Porodičnog zakona. Kaže da su tako dozvoljene sve varijante sa prezimenima, što znači da mlada može da uzme prezime muža, da zadrži svoje i doda muževo, da muževom doda svoje. Isto vrijedi i za mladoženju. Odavno ste se dogovorili da svom prezimenu dodate njegovo. Lijepo se slaže. Izgleda veselo.

Ali, tu počinje drugo veselje. Ono administrativno, za koje ni ne slutite kako izgleda.

Banjalučanka Maja Isović Dobrijević (bez crtice, kako je naglasila) upravo prolazi kroz tu zavrzlamu.

“Da li vas je iko upozorio na tu komplikovanu proceduru? Ako jeste, a vi ste ipak odlučili da promijenite prezime, onda ste veoma hrabra žena. Ako nije, pa ste kao ja naivno pomislili da je riječ samo o promjeni ličnih dokumenata, onda ste naivna žena. U svojoj naivnosti odlučila sam da dodam prezime muža, bez crtice, pa sam sad Isović Dobrijević, a komplikacije nakon udaje i administrativne procedure još traju. Veliki dan udaje desio se 7. maja, a do današnjeg dana papirologija oko promjene prezimena nije završena”, žali se Maja.

brak 03

Prije nego što donesete konačnu odluku o promjeni prezimena, ovo je dio onoga što vas očekuje.

“Prvo, nakon vjenčanja morate sačekati nekoliko dana i u opštinu trebate otići po vjenčani list, sa njim idete da vadite novi rodni list, taksa po pet KM za oba dokumenta. Naravno gužve su u opštini, pripremite se na čekanje. Sa tim lagano do CIPS-a po nove dokumente. Standardno ovdje su uvijek redovi pa nakon dužeg čekanja idete da se prijavite za novu ličnu kartu. Za to vam trebaju novi rodni i vjenčani list. Cijena oko 20 KM. Međutim, isti dan ne možete da predate dokumente za vozačku dozvolu, već morate sačekati 20 dana da vam se izradi nova lična karta. Kad odete da preuzmete ličnu kartu lagano ponovo stanite u red da biste predali podatke za novu vozačku kartu, cijena nešto manje od 70 KM, sa taksom. Opet čekanje 15 dana pa u red na podizanje nove lične”, prepričava Maja administrativnu dramu.

Novi pasoš, kaže, još nije izvadila, jer su zaista velike gužve, a i zasad putovanja nisu u planu.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka sve pravdaju zakonskim procedurama, pa tako i višednevna čekanja u redovima. Napominju da onaj ko mijenja dokumente, kroz cijeli proces mora da prođe lično i da tu nema izuzetaka.

Ponovo su nas proveli kroz zavrzlamu od koje zaista zaboli glava.

“Uz zahtjev za zamjenu lične karte, potrebno je da se priloži izvod iz matične knjige rođenih, na prezime kojim će se ubuduće koristiti u pravnom saobraćaju u BiH, kao i dokaz o uplati u iznosu od 18 KM te kao dokaz o identitetu predoči važeća lična karta”, objasnila je Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

Ipak, u CJB tvrde da se, po podnošenju zahtjeva za zamjenu lične karte, odmah može podnijeti zahtjev za vozačku dozvolu na novo ime i uz isti se plaća 60 KM, kao i administrativna taksa  od pet KM. Ponesite i staru vozačku dozvolu, ali i još nešto novca u novčaniku za slučaj da niste vidjeli neki saobraćajni znak ili ste malo jače stisnuli papučicu gasa.

Nego, da ne dužimo. “Lola” vas vodi korak po korak.

  • Vjenčani list (Izdaje se u opštini. Administrativna taksa košta pet KM)
  • Rodni list sa novim prezimenom (Izdaje se u opštini. Administrativna taksa košta pet KM)
  • Zahtjev za izdavanje nove lične karte, novi rodni list i važeća lična karta (CIPS, košta 18 KM)
  • Zahtjev za novu vozačku dozvolu, stara vozačka dozvola i dokaz o plaćenim ranijim kaznama (CIPS, 60 KM i pet KM administrativne takse)

U ovo nismo uračunale čekanje u redovima!

brak

Ako ste riješili sve ove probleme sa ličnim dokumentima, nemojte prerano da se radujete. Potrebna vam je promjena i u onima koje možete da pokažete u pojedinim ustanovama. Nova zdravstvena knjižica iziskuje novo vrijeme. Dakle, kupite novu knjižicu, otiđite u Poresku upravu RS, gdje će vam službenice promijeniti prezime u sistemu, a onda, sa potvrdom, plako do svog radnog mjesta gdje ćete dobiti pečat firme.  Slijedi odlazak do šaltera Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a tu će vam sve nove podatke upisati hemijskom olovkom.

Ni ovdje nije kraj. Promjena imena na bankovnim karticama i računima je još jedna stepenica kroz ovu priču.

Administracija je čudo. U BiH pogotovo. Nećemo vam reći da dva puta razmislite prije promjene prezimena. Sve je to život i to onaj lijepi dio. Ali ne zaboravite da, gdje prestaje logika, počinje Bosna i Hercegovina! I naoružajte se strpljenjem, trebaće vam.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije