AktivizamHrabra Lola

Ako pitate Google, promiskuitet, glupost i kućni poslovi su ženskog roda

Niko nema savršen vokabular, ali ono što se svakodnevno nađe na Guglovim servisima, nije ni blizu onoga što očekujete kada upišete riječ u pretraživač. Naime, nekoliko žena došlo je do podataka o seksizmu koji je rasprostranjen na Gugl prevodiocu, kada…

Priredila Sara Velaga

Niko nema savršen vokabular, ali ono što se svakodnevno nađe na Guglovim servisima, nije ni blizu onoga što očekujete kada upišete riječ u pretraživač. Naime, nekoliko žena došlo je do podataka o seksizmu koji je rasprostranjen na Gugl prevodiocu, kada se upišu riječi kao što su promiskuitet, glupost i kućni poslovi. Definicija svih navedenih pojmova degradira žene, koje su očito jedini mogući rezultat pretrage ovakvih pojmova. Nakon što su shvatile kakvo je stanje, Džordžia Peč i Kija Nikolas pokrenule su kampanju pod nazivom #RedefineWomen sa ciljem redefinisanja pojmova, koji će biti rodno neutralni.

“Primijetile smo da Gugl postupa veoma seksistički naglašavajući kako je djevojka za provod i druženje sinonim za promiskuitet”, ističe Džordžia. Ovakvi stavovi su nedopustivi u bilo kojem vremenu, a naročito danas, kada se radi na edukaciji, emancipaciji i ravnopravnom učešću žena u svim sferama društva.

Ova kampanja je povezana sa još nekoliko feminističkih kampanja u proteklih par godina, kao što su  #EverydaySexism, #RapeCultureIsWhen pa sve do one za slobodu bradavicama #FreeTheNipple.

U sklopu ove kampanje nastoji se skrenuti pažnja na sve tekstove koji na bilo koji način degradiraju žene, bilo da se radi o naslovima, fotografijama ili definicijama u riječnicima. Više o samoj kampanji i njenim ciljevima možete pronaći na zvaničnim Instagram ili Twitter nalozima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije