DogađajiRadoznala Lola

Da li biste dali pet feninga za očuvanje okoline?

Prateći primjere Škotske, Velsa, Sjeverne Irske, Engleska je postala još jedna u nizu država koje će uvesti naplaćivanje plastičnih kesica za nošenje namirnica. Pod novim pravilom, koje je stupilo na snagu u oktobru 2015. godine, svaki trgovac koji zapošljava 250…

Sara Velaga

Prateći primjere Škotske, Velsa, Sjeverne Irske, Engleska je postala još jedna u nizu država koje će uvesti naplaćivanje plastičnih kesica za nošenje namirnica. Pod novim pravilom, koje je stupilo na snagu u oktobru 2015. godine, svaki trgovac koji zapošljava 250 radnika treba naplaćivati pet feninga za svaku plastičnu kesiicu koju kupci koriste. Nakon gotovo godinu dana rezultati su sljedeći:

U 2014. godini bilo je više od sedam biliona plastičnih kesica korištenih u prodavnicama širom Amerike. Međutim, taj broj je pao na 640 miliona za samo pola godine otkako je uvedeno plaćanje plastičnih kesica. To su impresivni podaci, koji pokazuju da se ljudi mogu osvijestiti i sa samo pet feninga. Svako može ponijeti sa sobom ceker ili torbu u koju će staviti namirnice nakon kupovine.

plasticOvaj trend su pratili i ostali, zato je opao broj korištenih kesica za 71% u Sjevernoj Irskoj, 76% u Velsu i 80% u Škotskoj nakon što je uveden režim cijene kesice od pet feninga. To je ujedno omogućilo i skupljanje novca u dobrotvorne svrhe, ekološki održive ideje i razvoje zajednica. Novi korak bi mogao biti prebacivanje fokusa sa supermarketa na manje radnje u kojima će se takođe primijeniti isti metod sankcionisanja.

Iz svjetskih ekoloških organizacija nadaju se da će ovo pomoći smanjenju upotrebe plastičnih kesa, a ujedno i očuvanju okoline, jer je primjetno odlaganje smeća u rijeke i druge vodene površine.

Pretpostavlja se da godišnje 8 miliona tona plastičnog otpada završi u okeanima.

Proizvodnja i potrošnja plastičnih kesa odavno predstavlja veliki problem za cijelo čovječanstvo. Glavni razlog za to je njihova razgradnja koja traje od 400 do 1000 godina, a razgrađene hemikalije i nakon toga zagađuju životnu sredinu.

Stručnjaci ističu da se godišnje u svijetu koristi oko 500 milijardi plastičnih kesa, a za njihovu je proizvodnju potrebno 60 miliona barela nafte.

Na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini potroši se milijarda plastičnih kesa, koje većinom završavaju kao otpad u prirodi. U 2014. godini usvojena je Uredba o naknadi na tanke plastične kese od Vlade FBiH. Ono što svako od nas može uraditi jeste ponijeti ceker, koji osim što štedi novac, ujedno postane i dobar modni dodatak. Budite ekološki osviješteni i budite in.

cegeri

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije