KulturaRadoznala Lola

Lola najavljuje: Neka ove jeseni vaše omiljeno mjesto bude pozorište

Ljeto je na izmaku, a sa njim i sve bezbrižne aktivnosti na otvorenom. Zato nam sada svima preostaje tražiti kreativnost u sebi i zatvorenim objektima. A gdje je bolje i ljepše nego u pozorištu? Banjaluka iz godine u godinu nudi sadržaje…

Sara Velaga

Ljeto je na izmaku, a sa njim i sve bezbrižne aktivnosti na otvorenom. Zato nam sada svima preostaje tražiti kreativnost u sebi i zatvorenim objektima. A gdje je bolje i ljepše nego u pozorištu? Banjaluka iz godine u godinu nudi sadržaje za sve uzraste i trudi se zadovoljiti potrebe publike, koja svojim dolaskom i u narednoj sezoni može dati svoj doprinos i podržati umjetnike i umjetnost. Naša prva stanica bilo je Narodno pozorište Republike Srpske. Jelena Trninić Miličević, marketing organizator, najavila nam je 87. sezonu 2016/2017.

Narodno pozorište Republike Srpske nakon uspešno završene 86. sezone radi uveliko na pripremi naredne sezone u kojoj našu publiku očekuje bogat repertoar i tri premijere na Velikoj Sceni i jedna premijera na našoj sceni „Petar Kočić“.

Repertoar za septembar objavljen je web stranici, a rad i dinamiku pozorišta možete pratiti i na fejsbuk stranici kao i na tviter nalogu.

„Nije krivo ogledalo“ je slogan 87. sezone i prva premijera koju najavljuju za osamnaesti oktobar, a koja će biti na Velikoj sceni NPRS. Radni naziv predstave je „Crno sunce Petra Kočića“, pisca Vule Žurića, a režiser ove predstave je Nebojša Bradić. Radom na ovoj predstavi NPRS će obilježiti 100 godina od smrti Petra Kočića.

nprsIz pozorišta najavljuju premijeru predstave “Viktimološka priča”, režisera Nikole Pejakovića, pisca pod pseudonimom Leona Kopkea (u pitanju je Milivoje Stojanović, direktor pozorišnog muzeja Srbije). To je predstava koja će se raditi na sceni „Petar Kočić“, a premijera će se desiti petnaestog decembra.

Na blagajni Narodnog pozoriša možete kupiti karte za predstave, koje su na njihovom redovnom repertoaru po prošlogodišnjoj ceni od šest konvertibilnih maraka. Popuste možete ostvariti između ostalog i kupovinom već dobro poznatog paketa TETROFIL, koji je takođe već u prodaji.

Pred NPRS su brojni festivali i put u Francusku sa predstavom „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima“. To je turneja na koju su jako ponosni i koja će trajati od tridesetog  oktobra do desetog novembra. U međuvremenu, u Gradskom pozorištu Jazavac uveliko se priprema naredna sezona, u kojoj slave deseti rođendan.

jazavac

Foto: Velibor Tripić

Organizator Gradskog pozorišta Jazavac, Ljubiša Savanović ističe kako se trude obezbijediti sredstva za nesmetan rad i realizaciju svih aktivnosti koje su planirali. Početak sezone im je krajem septembra, a ujedno počinju i rad na novoj predstavi na Večernjoj sceni “Malo blago” u režiji Slađane Kilibarde, Međunarodnom festivalu mladog glumca ZAPLET 08 koji će se desiti krajem oktobra, a u pripremi je i štampanje monografije o deset godina rada ovog pozorišta.

Krajem septembra odigraćemo skoro sve predstave sa našeg repertoara, a cijena ulaznice će biti tri konvertibilne marke. To će biti poklon našoj vjernoj publici na početku sezone. Ovih dana završava se upis u Studio Jazavac i početkom septembra počinju predavanja za najmlađe glumce u gradu.

Ljubiša dodaje kako će i ove godine banjalučka publika imati priliku da vidi najbolje mlade glumce i odlične predstave iz regiona i to iz Banjaluke, Beograda, Zagreba, Zenice i Novog Sada na Međunarodnom festivalu mladog glumca ZAPLET 08. Nada se da će uspjeti zatvoriti i finansijsku konstrukciju za ovu sezonu i imati preko dvadeset i šest hiljada posjetilaca na njihovim predstavama koliko su imali u prošloj. A mi dodajemo da se nadamo da će ih biti barem 30 hiljada.

Ujedno se spremaju i za gostovanje predstave “Pustolovine Boleta Komete” na Lutakrskom bijenalu u Bugojnu te na sarajevskom festivalu MESS. Ljubiša dodaje kako je ova predstava na Festivalu ekološkog teatra u Bačkoj palanci prije nekoliko dana proglašena najboljom od strane stručnog žirija kao i od dječijeg žirija. Pored toga, predstava “Bračni par(astos)” gostovala je na Festivalu duodrame u Topoli u Srbiji četvrtog septembra.

Sa ponosom ističemo da je ovo koprodukcija dva najmlađa banjalučka pozorišta NEVID TEATRA i Gradskog pozorišta Jazavac.

Ljubiša vas poziva sve da posjetite i provedete kvalitetno vrijeme u Gradskom pozorištu Jazavac. Isto tako, poziva sve one koji su spremni da im pomognu i sarađuju sa njima da se jave i olakšaju im rad.

A Lola vas poziva da zajedno sa nama podržite rad oba pozorišta tako što ćete otići na neku od predstava i prenijeti svoje utiske. Mi se radujemo početku nove sezone i pratićemo ih, kao i pisati svoje recenzije. Neka jesenje večeri počnu. U svoje kalendare upišite ove datume:

NPRS

  • premijera “Crno sunce Petra Kočića” Nebojša Bradić, osamnaesti oktobar
  • premijera “Viktimološka priča” Nikola Pejaković, petnaesti decembar

GJP Jazavac

  • kraj septembra, “Malo blago” Slađana Kilibarda
  • Međunarodni festival mladog glumca ZAPLET 08, kraj oktobra

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije