PorodicaPraktična Lola

Spremanje djece za školu investicija veća od plate

Počela je nova školska godina, a nastavile se stare brige. Vaše dijete želi novi ruksak, pernicu i školski pribor, a možda će čak trebati i nove knjige. Vi naravno iz želje da mu pružite najbolje kupićete sve što mu treba,…

Sara Velaga

Počela je nova školska godina, a nastavile se stare brige. Vaše dijete želi novi ruksak, pernicu i školski pribor, a možda će čak trebati i nove knjige. Vi naravno iz želje da mu pružite najbolje kupićete sve što mu treba, ali koliko će vas to koštati?

Šta ako spremate dvoje ili troje djece u školu ove godine?

Možemo reći da ste izuzetno dobri u ekonomiji, jer vama ekonomisanje predstavlja svakodnevicu. Nova školska godina donosi zaista dugu listu potrebnih stvari, ali ne i odgovor na pitanje: Kako ćete sve to platiti?

Prije nego smo se zaputile u knjižare, htjele smo provjeriti to od onih koje to najbolje znaju. Majke, koje spremaju svoje velike i male u neki od razreda osnovne ili srednje škole. Mame Banja Luka su kao i uvijek rado pomogle, ali na žalost čini se da u finansiranju svega potrebnog njihovoj djeci njima pomoći nema.

  • Danijela Kotur-Račić spremila je jedno dijete za treći razred, za šta je izdvojila oko 230 KM, od čega 100 KM na knjige, a ostatak za školski pribor i torbu za drugo dijete koje kreće u prvi razred. U to nije uračunala patike i čarape koje su na sniženju četrdeset konvertibilnih maraka.

school books

  • Sandra Jelić izdvojila je 15o KM za knjige i sveske za četvrti razred, dok torbu čuva od drugog razreda. Ni ona nije računala dodatno odjeću i obuću, za šta izdvaja barem još 200 KM.
  • U isti razred “polazi” i majka Svjetlana Stojaković, koja je dobila knjige od rodice, a kupila radne listove. Dodatno će morati kupiti i knjigu iz vjeronauke, jer se svake godine mijenja, kao što je slučaj i sa engleskim jezikom, koji je neodgovarajući onome koji ima. Knjige za jezike su po komadu pet i po i sedam i po što daje računicu od trinaest konvertibilnih maraka za jezik. Mnogo joj olakšava i to što učiteljica ne zahtjeva novi pribor, jer u konačnici važno je da nauči od dobrog predavača, nevezano iz kakvih knjiga.
  • Za šesti razred Snježani Todorović Novaković za pribor, knjige i sveske, zajedno sa torbom trebalo je 350 konvertibilnih maraka.
  • Dijana Lolić Grubor za treći razred izdvojila je 100 KM za knjige, 50 KM za torbu, dvadeset KM za pernicu, sveske i 50 za ostali pribor. Za drugo dijete, koje sprema u prvi razred za torbu je izdvojila 45 KM, za pernicu petnaest konvertibilnih maraka i dvadeset za ostali pribor.
  • Sabina Spahić spremila je takođe ćerku u treći razred i do sada je za knjige dala 90 KM, za torbu 50 KM, za pernicu dvadeset konvertibilnih maraka i za garderobu 150 KM.
  • Senada Ožegović Agović ove godine ima dvoje srednjoškolaca koji kreću u prvi i drugi razred, za čiju autobusnu kartu ne zna kako će, dok će knjige fotokopirati. Dodala je samo: “Bože pomozi za djecu, jer iduće godine polazi i treće i četvrto dijete”.

Mother Saying Goodbye To Children As They Leave For School; Shutterstock ID 184691876; PO: Photo request for TODAY moms

U knjižarama smo došli do okvirne računice potrebne za polazak u školu, koju vam predstavljamo tabelarno:

POTREBNO CIJENE
KNJIGE ZA TREĆI RAZRED 67 KM + ENGLESKI JEZIK
KNJIGE ZA ČETVRTI I PETI RAZRED 70-80 KM + ENGLESKI JEZIK
KNJIGE ZA ŠESTI RAZRED 135 KM + ENGLESKI JEZIK
KNJIGE ZA SEDMI I OSMI RAZRED 120-145 KM + ENGLESKI JEZIK
KNJIGE ZA DEVETI RAZRED 140 KM + ENGLESKI JEZIK
PERNICA 3.20 KM-30 KM
RUKSAK 23 KM-65 KM
TROUGLOVI 1.30 KM-4.10 KM
PAKET DRVENIH BOJICA 1.50 KM-7 KM
PAKET OBIČNIH OLOVAKA 1 KM-3 KM
SVESKE MALE TANKIH KORICA 0.50 KM- 1.70 KM
SVESKE MALE DEBELIH KORICA 2.90 KM-4 KM
SVESKE VELIKE TANKIH KORICA 1.50 KM-3 KM
SVESKE VELIKE DEBELIH KORICA 3.50 KM-5 KM

Ipak, ne treba vam sve ono što vas u knjižarama nude. Zato je najviše pažnje izazvala Slavica Rosić, nastavnica matematike, koja se u grupi obratila majkama na temu školskog pribora od šestog do devetog razreda. “Za knjige ne znam sta da kažem, jer obično se kupuju u paketu pa ću reći samo da preporučujem polovne. Jako su lošeg kvaliteta, kada izađe novo izdanje čak ni gramatičke greške ne isprave, samo godinu izdanja promjene i pola onih radnih sveski i ne treba, ali eto uporno guraju u komplet. Za strane jezike je stvarno po meni jako ružna situacija, izgleda da izdavači sponzorišu nastavnika i on lično odlučuje iz koje knjige će djeca da uče”.

Ona dodaje i kako uvijek kada krene školska godina djeca što se tiče njenog predmeta matematike, kupe najmanje četiri sveske, po dvije sa kockicama i prazne, za domaći i za školski rad i jednu praznu za geometriju. Djeca kupuju raznorazne trouglove, uglomjere, šestare, pernice pune svega i svačega. To je po njenom mišljenju nepotrebno. Ona redovno daje zadaću i jako puno radi na času i rijetko se desi da neki učenik potroši više od jedne velike sveske, od čega jedna strana bude za školu a druga za domaći rad. Dva trougla, jedan sa uglovima od po četrdeset i pet stepeni i drugi sa trideset i šestar. Ne misli na šestar od dvadeset konvertibilnih maraka, nego na one do pet konvertibilnih maraka. Olovka, hemijska, gumica i par bojica. Ovo sve ide isto i za fiziku. I ovaj pribor prema riječima Slavice treba da traje cijelu školu.

Ja još uvijek imam mapedov šestar koji koristim od petog razreda. E sada što nastavnici zahtjevaju nešto što nije lijepo od njih, recimo da djeca imaju samo sveske sa tvrdim koricama. Najnovije što sam čula da nastavnik fizičkog traži od djece bijele majice i da mu na početku školske godine pokažu etiketu, jer majice moraju biti nove. Jako ružno.

Ona se srela sa učenikom koji nije imao za šestar i ona mu ga je kupila, jer na žalost bez njega ne može da prati nastavu. A nastavnici se rijetko pitaju da li mogu djeca sebi to sve da priušte što oni smatraju da im treba za nastavu. Ona im čak kaže da im za njen predmet i ne trebaju knjige, jer sve što im je bitno biće na tabli i to sve moraju da prepišu, a za zadaću dobiju po par zadataka iz knjige za koji im je potrebno od dvije do tri minute da ga prepišu.

Početak nove školske godine i početak starih briga. Koliko novca čovjek treba imati da bi školovao djecu za neizvjesnu budućnost? Ima li nastavnika kao što je Slavica, koji će zaista pomoći djetetu, jer se znanje i na taj način prenosi. Ono ne mora da bude u skupim knjigama, koje postaju luksuz u našem društvu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije