AktivizamHrabra Lola

Djevojčice, djevojke, žene, trčimo za Sigurnu kuću. Trčimo za sve nas!

Nasilje u porodici, nasilje nad ženom, nasilje nad djecom… Sve ovo, na žalost, postalo je naša svakodnevica. Ali, žrtvama koje su prošle kroz torturu na sve načine društvo bi trebalo da pokaže da nisu same. Da se iz svakog problema…

Žana Gauk

Nasilje u porodici, nasilje nad ženom, nasilje nad djecom… Sve ovo, na žalost, postalo je naša svakodnevica. Ali, žrtvama koje su prošle kroz torturu na sve načine društvo bi trebalo da pokaže da nisu same. Da se iz svakog problema može izaći još jači, da se još snažnije može koračati.

Upravo ovo je ideja akcije “Znam da postoji Sigurna kuća” iza koje stoje sarajevski multipleks “Cinema City”, projekat “Ladies Night”, magazin “Ljepota i zdravlje” i kompanija “Tosama BiH”. “Djevojke na trčanju”  je trka koja poziva sve žene, djevojke i djevojčice da trčanjem podrže zdrav način života i daju podršku zdravlju, ove godine s ciljem da podrži žene žrtve nasilja.

Zabilježite u svojim kalendarima datum 11. septembar  i dođite u Sarajevo na trku za bolje sutra onih kojima je podrška potrebna. Trka počinje u 10 časova, registracija već u 8.30, a cijena učešća je sedam KM. To nije sve, jer će aktivistkinje, po cijeni od deset KM, prodavati majice sa ispisanim brojevima telefona u Republici Srpskoj i Federaciji BiH na koje žrtve u svako doba mogu da se obrate za pomoć. Ako ne možete da učestvujete u trci dugoj tri kilometra, a želite da podržite akciju, možete donirati novac kupovinom vaučera koji je simbolična podrška akciji.

“Ove godine, humanom akcijom, želimo da skrenemo pažnju na sve prisutnije nasilje u porodici i nad ženama. Sav novac biće uplaćen na račun Lokalne demokratije pod čijim okriljem radi Sigurna kuća. Voljeli bismo kada bi tog dana s nama bile i žrtve nasilja, one koje žive ili su prošle kroz Sigurnu kuću. Njihova imena niko neće znati, ali će njima svkako biti jasno da nisu same. I tu nije kraj. Nastavićemo da pomažemo. Ideja je da djevojkama i djevojčicama koje se najduže zadržavaju u Sigurnoj kući omogućimo dobru edukaciju i dalje školovanje, a ne bi bilo loše kada bi njihov životni prostor bio bogatiji za novu računarsku opremu”, kaže Andrea Vujošević, izvršna direktorica Cinema City-a.

akcija

Dio ove priče 11. septembra biće i Jelena Joksimović, glavna i odgovorna urednica magazina “Ljepota i zdravlje”. Za trku se uveliko priprema i nada se da će ta tri kilometra pretrčati za dvadesetak minuta. A kako “LjiZ” pruža podršku ideji, onda će se, kaže, potruditi da bar prepješači zadanu rutu.

“Dijete sam iz porodice u kojoj je bilo nasilja. Priče žrtava uvijek me pogode i zbog toga sam rado dio ovakvih ideja. Na ovaj načiun činim nešto i za svoju majku koja je prošla kroz cijelu ovu tešku priču”, kaže nam Jelena.

Ne preostaje ništa drugo nego da upamtimo – 11. septembar, trčimo za sigurnu kuću, trčimo za žrtve, za njihove bolje dane! Jer, nasilje je tu, svuda oko nas. Uprimo prstom u njega!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije