Praktična LolaŽivot

Rak ti ne uzme samo zdravlje, već i kosu. Ali ti ne uzme ljepotu.

Suočavanje sa rakom dojke veoma je teško životno iskustvo za svaku ženu. Međutim, ono što im predstavlja čak veći problem od dijagnoze, čekanja, saopštenja porodici i prijateljima pa čak i same operacije, jeste gubitak kose. S obzirom na to da…

Priredila Sara Velaga

Suočavanje sa rakom dojke veoma je teško životno iskustvo za svaku ženu. Međutim, ono što im predstavlja čak veći problem od dijagnoze, čekanja, saopštenja porodici i prijateljima pa čak i same operacije, jeste gubitak kose. S obzirom na to da je posljedica hemoterapije, žene znaju da ih to čeka, ali opet, svaka se ponovo uplaši i zapita: “Hoću li ikada više biti ženstvena i imati kosu?”

Nekima je sam gubitak kose bio teži od činjenice da imaju rak. Ako vam to zvuči nevjerovatno, razmislite još malo. Žene se jednostavno boje gubitka svoje ženstvenosti, a ukoliko dođe do mastektomije i izgube grudi, one žele imati nešto što će ih i dalje podsjećati da su žene. Lijepe, privlačne i ženstvene. Upravo tu ulogu ima kosa. Zato ne čudi podatak da im gubitak kose predstavlja veliki problem.

hair

U Britaniji su došli na sljedeću ideju. Pokrenuli su kampanju “Good Hair Day” sa ciljem prikupljanja novca za oboljele od raka. U saradnji sa Breast Cancer Now snimili su tutorijal, kako bi pomogli ženama da se nose sa gubitkom kose.

Kampanja pod nazivom You Are Not Defined By Your Hair pokazuje grupu žena koje su pobjedile rak dojke, a koje daju savjete o tome kako da prevaziđete nedostatak kose. Daju vam praktične savjete i zanimljive ideje kako da izgledate. Kao što sam naziv kampanje govori, niste određene prema svojoj kosi, a njen gubitak ne znači gubitak ženstvenosti. Naprotiv.

Denis Flet, specijalistkinja i doktorica koja je učestvovala u kampanji naglašava: “Radeći petnaest godina na polju raka dojke, svjedočila sam mnogim poteškoćama pacijentkinja, od čega je jedan od najvećih problema bio gubitak kose”. Kroz ovu kampanju omogućava se podizanje samopouzdanja ženama, koje su pobjedile mnogo teži gubitak od gubitka kose. Zato trebaju da nauče da se nose i sa ovim nedostatkom i nastave živjeti, baš kao ranije.

“Znam da će zdravi ljudi pomisliti kako nama u trenucima bolesti ništa nije važno, osim zdravlja. Ko bi se još zamarao izgledom”, govori Helen Veler, kojoj je dijagnostifikovan rak dojke 2014. godine. Ona dodaje da bez obzira koliko ste bolesni, jednostavno želite izgledati “normalno”.

You Are Not Defined By Your Hair campaign offers tutorials for breast cancer survivors

Ja mogu izgledati dobro, čak i kad se sve u meni raspada. I želim da izgledam.

Indira Jajasurija, nakon dvije operacije dodaje kako se i dalje muči sa tim kako da izgleda kao ranije. Sasvim slučajno došla je na ideju marama i otada ih stalno nosi na mnogo različitih načina. Na taj način se osjeća sigurno, samouvjereno i zaboravlja na nedostatak kose. U svom tom šarenilu boja, kako ne voljeti ovakve marame?

You Are Not Defined By Your Hair campaign offers tutorials for breast cancer survivors

“Tokom terapije prolazite izuzetno težak period, a morate brinuti o raznim stvarima, koje vas šokiraju, uplaše, ali i pokažu koliko možete podnijeti”, ističe Aleks Džouns, koja poput Indire čeka svoju drugu operaciju. Učestvovanjem u ovoj kampanji shvatila je da postoje rješenja, ideje, kao i druge žene kojima je glavni problem gubitak kose. “Manjak samopouzdanja utiče i na anksioznost”, dodaje ona, a upravo iz tog razloga važno je dati značaj i ovim naizgled “nevažnim” stvarima tokom bolesti.

You Are Not Defined By Your Hair campaign offers tutorials for breast cancer survivors

Sju Stenard, kojoj je dijagnostifikovan invazivni duktalni karcinom dodaje kako joj je najteže bilo suočavanje sa gubitkom kose, kao i strah šta će se desiti nakon hemoterapije.

“Imala sam veoma malo sijedih dlaka prije terapije, ali kasnije mi narasla potpuno sijeda kosa. Saznala sam da se to često dešava ženama u ovakvim situacijama. Takođe, normalno je da se desi da naraste kovrdžava i drugačija kosa. Sada učim o tome kako da se nosim sa ovom novom kosom i napravim od nje najbolje moguće frizure. Kosa mi je veoma važna”.

You Are Not Defined By Your Hair campaign offers tutorials for breast cancer survivors

Ono što ove žene, a i mnoge druge širom svijeta nastoje pokazati kroz ovakvu i slične kampanje jeste da ženstvenost nije samo jedan dio vašeg tijela. Kosa vas ne određuje i ne čini ženama, već se vrlo uspješno nadoknađuje i mijenja nečim drugim. Bilo da se radi o načinu šminkanja, maramama, nakitu, perikama ili jednom osmijehu koji će od anksiozne žene napraviti snažnu i samouvjerenu. U konačnici ove žene to i jesu, jer su pobijedile mnogo veću bitku od one sa kosom, pobijedile su bolest.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije