Praktična LolaŽivot

Barem 2 dobra razloga zašto debelim nije mjesto u šortsevima

Od šortsa nema ničeg prijatnijeg za užareni letnji asfalt, ali samo ako ste mladi i vitki. Ovo je citat iz novina, majke mi. Ako se novošću može smatrati podatak da svaka kila van propisanih zaslužuje linč, ovo je zaista citat…

Bloginja

Od šortsa nema ničeg prijatnijeg za užareni letnji asfalt, ali samo ako ste mladi i vitki.

Ovo je citat iz novina, majke mi.

Ako se novošću može smatrati podatak da svaka kila van propisanih zaslužuje linč, ovo je zaista citat iz novina.

Kako smo tačno došli od slavljenja senzualnosti ženskih oblina u barokna doba do linčovanja svakog neželjenog grama – živopisno je prikazano u Ekoovoj „Istoriji ljepote“. Kako je (n)Eko prepustio remek-djelima istorije umjetnosti da izgovore više od hiljadu riječi, stvar se da sumirati suštinskom mišlju iz enciklopedije estetike Zapada:

Ljepota nikad nije bila apsolutna i postojana. Radije je poprimala drugačije vidove u zavisnosti od istorijskog perioda i zemlje. Ljepota je u oku posmatrača.

bloginja-rubens-venera-pred-ogledalom

Peter Paul Rubens – Venera pred ogledalom, 1615.  (foto – commons.wikimedia.org)

Mogao je veliki Umberto komotno kliše da preskoči, ali Bog da mu dušu prosti, nije mašio poentu onog što manje-više svi znamo, ali nekako odbijamo da prihvatimo.

Ljepota nije konstanta pa da se može kvantifikovati, al’ opet Jovo nanovo biramo najljepše osobe planete.

(Jer se na Marsu valjda koriste drugačije jedinice proporcionalnosti.)

Ljepota je u oku posmatrača, al’ nekako vazdan završi u oku osuđivača.

Ljepota nije ista u Americi i Aziji, al’ džaba, i dalje se širom svijeta najbolje prodaje ona plave kose, bijelog tena, a mršavog odijela u stilu „grešnica, a cura iz tvog komšiluka“.

victoria-secret-runaway-candice

Victoria’s Secret – Venera pred (o)sudom, 2014. (foto – cambio.com)

Ali, kako će o apsurdnosti sabiranja i oduzimanja brojki ljepote i Džastin Biber uskoro ozbiljno zapjevati, valjalo bi promisliti i o drugoj strani hirurškog noža standarda privlačnosti. Zašto je citat iz novina o limitiranoj upotrebnoj vrijednosti „šortsa na užarenom letnom asfaltu“ zapravo veoma korektan? Zašto bi antivitkim ženama, a vala i muškarcima, trebalo čak i zakonom zabraniti da se osjećaju iole prijatno na užarenom asfaltu života?

Elem, uvod se odužio. Pređimo na stvar.

1. Ako debela osoba postane srećna, vođe svijeta će biti veoma tužne.

I doći će do porasta nezaposlenosti na planeti Zemlji.

Politički je nekorektno ne misliti na elementarne potrebe političara, a i njihovih korporativnih ruka koje na dnevnom nivou ubiru porez na nezadovoljstvu osobe s „onih 5 kila viška“. Kako bi, jadni ne bili, finansirali globalne medijske kampanje za spas svijeta i svog dupeta? Od čega bi ne jedna nego 10-ak komercijalnih industrija živjelo? Da li je, pobogu, ikom ovdje stalo do privredenog rasta?!

Od modne preko prehrambene do industrije „masa je mama, tata je definicija“, svaki duboki džep namiri svoje. Svaki guzonja nahrani svoje dupe na očaju zbog povećeg dupeta. I pomalo hvale vrijedno, bucmaste tvrdice su ujedinjene u svojoj misiji. Za cilj kreiranja generalnog nezadovljstva čovjeka samim sobom, sve se ruke lako slože.

Ovi jedni ti dizajniraju šorts za užareni ljetni asfalt u koji osmomjesečno dijete ne može da stane. Ovi drugi ti kažu da popiješ organski prah i da ćeš odmah juče izgubiti želju za hranom, životom i eventualno smislom istog. A onda te ovi treći krenu driblati da se tijelo k’o s reklame samo u teretani do kraja da isklesati. I da, džaba ti ta teretana ako ne enerdžajzuješ posjete istoj kupovinom suplemenata. Jer 21. je ovo vijek, nemaš ti kad hranom unijeti sve što zdravom tebi treba.

protein-world-ad-are-you-beach-body-ready

Zaplet (foto – kaper.uk.com)

Ukrug, ukrug, igraju valcer propaganda i prodajni drug. Jašta, u igri su uvijek i masovni mediji koji, poput pravih lutkica masona, igraju kako ovi sviraju.

Logično-posljedično, osoba sa „onih 5 kila viška“ počinje da preisputuje sebe i, kao što to inače biva u momentima rovljenja po nutrini, shvati da je skok u depresiju jedino racionalno rješenje. I jednakom logikom, od depresije ili, ako ništa, barem sveopšteg tugovanja, u tili čas stiže do kupovine. Svega što mesaje ljepote na gram mogu da dostave.

herbalife-shop-now

Vrhunac (foto – herbalife.com/shutterstock.com)

I svi problemi nestaju. Svaki „neželjeni“ gram odlazi na užareni asfalt zarade, a debela osoba sva srećna oblači duge hlače u po ljeta. Kad dođe kući,  baca pogled na ona tri šortsa koja je kupila baš za ljetni žar, al’ ne žali. I ne brine. Jer zna da do narednog ljeta Slim Fast/Herba Life/Organska glad/Lavor proteina i kreatina/UN dijeta/Aplikacija za mršavljenje/Brojanje svake kalorije riješiće sve!

Dakle, sistem postoji. I sudeći po trenutnom stanju, stvari sasvim dobro funkcionišu.

E sad, svaku od industrija koje sišu automržnju debelih osoba dobrim dijelom čine sasvim obični građani. Ako debela osoba postane srećna, koliko bi se onda otkaza moralo udijeliti sirotinji? Koliko je to gladnih i nezbrinutih porodica širom planete Zemlje?

Misli li iko, pobogu, na međunarodnu ekonomiju, situacije na berzi, stope (ne)zaposlenosti i vaskolike muke radne snage industrija ljepote?!

 2. Ako debela osoba postane srećna, „debela, pojela si Bambija“ više neće biti fora.

I riječ „debela“ više neće imati penetracijsku snagu da proizvede orgazame automržnje.

Pomisao na svijet u kojem imati i nositi svaki gram svog tijela nije sramota je užasavajuća. Toliko naprosto sjajnih replika bi izgubilo smisao, a da li je neko debo više niko ne bi naročito je*o. Čovječanstvo bi imalo toliko vremena, vremena na pretek da razmišlja o, eto, lomljenju čaša od kristala i tanjira od porcelana, rušenju predrasuda u formi putovanja oko svijeta u 100 dobrih filmova i 100 još boljih knjiga ili, evo, o čišćenju usne duplje voljene osobe.

Groteskno.

protein-world-each-body-is-ready

Preokret (foto – the-pool.com)

Zamislite, al’ samo pokušajte da zamislite, taj svijet u kojem biti “debela” osoba nije sramota? Zamislite, al’ samo pokušajte da zamislite, da vlada svijest o distinkciji između gojaznosti i grama koji se možda baš nešto i ne dopada BMI brojki? Zamislite, al’ samo pokušajte da zamislite, da na užarenom ljetnom asfaltu ne hoda je*eno niko jer je je*eno prevruće, al’ da se zato svih 365 dana asfaltima grada kreću ljudi različitih težina, visina i oblika kojima je skroz okej što su im ćaća i mater podarili funkcionalno ljudsko tijelo? Ne idealno jer ništa nije idealno pa čak ni ideali, al’ zdravo kol’ko se zdrav može biti u GMO doba i pravo kol’ko život sa računarom dopušta.

Eto, zamislite.

Al’ samo pokušajte da zamislite jer, bloga mi moga, dok dođe novi (n)Eko i neka nova istorija ljepote, proćiće još miliona i miliona para, suza i zabranjenih šortseva.

Jer, neće ovaj muški polni organ od pogrešnog sistema vrijednosti još niđe.

P.S.

Varijacije riječi „debela“ ni u jednoj instanci nisu upotrijebljene kao uvreda. Više su korištene kao metafora za ljudsko biće čije mjere se ne utapuju u savremeni kalup ljepote.

Gojaznost je fakat problem, al’ zanimljivo, rijetko kad ima veze s tim šta trpaš u sebe. Al’ ima lijeka. I ne, nije prah. Nije čak ni pilula. A, bogami, nije ni glad. I problem se ne da riješiti kod samoprozvanih nutricionista iz teretana. Tačan odgovor zna ovaj narod što je položio Hipokratovu.

I za kraj, zanimljiv podatak u vezi sa naslovnom fotografijom: Zanosno tijelo koje vidite pripada američkom modelu imena Myla Dalbesio.

Myla je plus-size model.

Kraj (foto - bikiniswimsuitmodels.top)

Kraj (foto – bikiniswimsuitmodels.top)

Naslovna fotografija – doubleor.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije