Hrabra LolaLoliteti

LOLITET: Svet staklenih perli, mjesto za sve koji žele nešto drugačije

Lola je pronašla pravu inspiraciju, a ona se krije u svijetu staklenih perli. Ksenija Đurica, koja je idejni tvorac ovog svijeta, odvela nas je tamo i objasnila nam tehniku lampworking, koja podrazumijeva pravljenje perli i nakita od stakla. Na njenoj…

Sara Velaga

Lola je pronašla pravu inspiraciju, a ona se krije u svijetu staklenih perli. Ksenija Đurica, koja je idejni tvorac ovog svijeta, odvela nas je tamo i objasnila nam tehniku lampworking, koja podrazumijeva pravljenje perli i nakita od stakla. Na njenoj fejsbuk stranici možete pronaći detalje i naručiti nakit, koji će vas izdvojiti među ostalima, baš kao što je i Kseniju izdvojio među našim lolitetima.

Kada i kako je nastala ideja i otkrivena ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti?

Oduvek sam volela da stvaram, ali za to godinama nisam nalazila vremena, bar ne u onolikoj meri koliko bih volela. Uvek sam volela da slikam, vajam, što je i logično s obzirom na moje formalno obrazovanje. Tokom godina, ova vrsta kreativnog izražavanja mi je sve više nedostajala.

S obzirom na to da radim kao grafički dizajner i da je to posao vezan isključivo za kompjuter, onda možete i da pretpostavite da tu ipak nemam dovoljno prostora da se umetnički izrazim.

U februaru 2012. godine mi je pod ruke došla knjiga “Rođena u vatri”, Nore Roberts. Spisateljica me je, čitajući njenu knjigu, podsetila na taj stvaralački osećaj koji sam ja negde, nažalost bila usput zagubila. Uz ovo delo, zajedno sam stvarala umetnička dela sa glavnom junakinjom, osećala “leptiriće u stomaku” i to je to. Posle nije bilo povratka.

Sad možete da pretpostavite da je glavna junakinja radila sa staklom. Tako sam krenula da istražujem i prosto se zaljubila u lampwork tehniku, pravljenja staklenih perli. Sada, posle četiri godine rada i učenja mogu da kažem da sam uspela da naučim puno o staklu i kako raditi sa njim. Mada imam još puno toga da naučim, jer postoji dosta tehnika u kreiranju staklenih perli.

LP267Ko je zapravo Ksenija i šta je inspiriše, usrećuje i pokreće na rad?

Ksenija je majka dva predivna dečaka, supruga, grafički dizajner, a sada i lampworkerka.

Inspiriše me duh stavaraštva, sreća, boje, muzuka, učenje i napredak koji vidim svaki dan u mom radu. Takođe i podrška mojih najbližih i sada već dosta dama koje kupuju za sebe ili daruju svojim dragim osobama.

Šta konkretno ova tehnika podrazumijeva, koliko je zahtjevno raditi sa staklenim perlama?

Lampwork tehnika je tehnika pravljenja staklenih perli na otvorenom plamenu. Stakleni stapovi u boji se tope na breneru i formira se perla. Od stakla koristim najvise Effetre staklo, italijansko staklo, sa ostrva Murano. Zatim se perle stavljaju u peć za staklo i u peći provode nekoliko sati do potpunog hlađenja. Staklo je vrlo specifično za rad, topi se na 800 do 1000 stepeni i zato je potrebno biti veoma koncentrisan i pažljiv u toku rada.

prsten1U „svijetu staklenih perli“ šta predstavlja najveći izazov koji može „slomiti“ trud i zalaganje umjetnika?

Kada se savladaju sve prepreke oko nabavke materijala za lampwork tehniku, najveći izazov je naravno prodaja i odgovor na pitanje da li zapravo možemo živeti od umetnosti.

Jeste li zadovoljni reakcijom javnosti i gdje možemo pronaći i kupiti vaše unikate?

Prezadovoljna sam reakcijom javnosti, mada je našim ljudima potrebno objasniti šta zapravo radim i da to nisu tek kupljene perle, ali u inostranstvu je priča potpuno drugačija.

Trenutno se moje perle prodaju širom sveta, od Amerike, preko Evrope pa do Australije!

Nakit trenutno može da se poruči preko moje FB strane, a uskoro ću imati i online prodavnicu na Etsy-ju.

lk273d-1Koliko okvirno vremena treba za jednu ogrlicu i kako teče postupak?

Pravo pitanje koliko je potrebno vremena da se napravi jedna perla 🙂

Stvaranje ideje o izgledu  budućeg nakita ponekad traje danima. Odabir pravog stakla pa izrada staklenih perli, što je i najzahtevniji deo stvaranja mog nakita. Na primer za pet jednostavnijih perli od kojih bi mogla da se izradi ogrlica, potrebno je oko sat vremena, mada zavisno od složenosti izrade, za određene perle je potrebno i više od sat vremena po jednoj perli. Ponekad jedan par ruku nije dovoljan pa mora još jedna osoba da asistira u predgrevanju stakla. Zatim se u peći za staklo, tokom noći, perle postepeno hlade. Sutradan, kada se perle ohlade, dolazi na red čišćenje perli i na kraju pravljenje nakita za koje je potrebno oko trideset minuta.

m271Kako bi opisali ženu koja nosi „staklene perle“? Po čemu se ona, a ujedno i njen nakit razlikuju od ostalih?

Žena koja nosi staklene perle je hrabra, drugačija, jedinstvena, unikatna.

ns170

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije