LjudiRadoznala Lola

Priča o Lori Medoks, groupie djevojci Dejvida Bouvija

Smrt Dejvida Bouvija značila je veliki gubitak za čovječanstvo. Bio je to jedan od najdinamičnijih muzičara dvadesetog vijeka. Pomjerao je granice na više nivoa, izgradio sebe u pop kulturi ne samo kao muzičara, već i kao jednog od prvih ljudi…

Priredila Sara Velaga

Smrt Dejvida Bouvija značila je veliki gubitak za čovječanstvo. Bio je to jedan od najdinamičnijih muzičara dvadesetog vijeka. Pomjerao je granice na više nivoa, izgradio sebe u pop kulturi ne samo kao muzičara, već i kao jednog od prvih ljudi koji je izašao u javnost kao biseksualna i androgina osoba.

Neuporedivo moćna zvijezda, koju je bilo nemoguće nadmašiti. Međutim, kao i većina rok zvijezdi tog vremena, ni Bouvi nije ostao imun na poroke, a to se odrazilo na njegov odnos prema ženama, koje su ga pratile na njegovim turnejama.

Popularno zvane “grupi djevojke” pratile su Bouvija na svim njegovim turnejama, a jedna od njih se dugo godina i viđala sa njim. Riječ je o Lori Madoks, koja je vrdila kako je izgubila svoju nevinost sa Dejvidom. Do toga je došlo, jer su prema njenim riječima nametnute uloge muzičkih ikona, kao i grupi djevojaka. Madoks je imala četrnaest godina kada je upoznala Bouvija, a petnaest kada je navodno izgubila nevinost s njim.

lori

Mogućnost da je Medoks izgubila nevinost sa ovakvim likom nije nevjerovatna. Medoks i njena drugarica Sejbl Star bile su primjer grupi djevojaka sedamdesetih, do te mjere da su ujedno bile i inspiracija za film Almost Famous. Maloljetna Medoks prisjetila se svog prvog susreta sa Bouvijem, nakon što je izašla iz kluba u Los Enđelusu sa Sejbl. Tada je Bouvi bio na svojoj turneji Spiders from Mars. Ona je izjavila kako je on pozvao u svoju hotelsku sobu, na druženje i razgovor.

Uprkos tome što joj je njegova mističnost bila privlačna, nije bila spremna na nešto više, jer je bila djevica. Do vremena kada su se ponovo sreli nakon godinu dana, osjećala se drugačije. Tada je on poslao svog tjelohranitelja da je pronađe i pozove da dođe na večeru. Pristala je, ali je htjela povesti i drugaricu Sejbl, koja je “umirala od želje” za Bouvijem. U tom periodu Sejbl i njena sestra Koral izlazile su sa Igijem Popom.

U toku večeri, pridružili su im se Džon Lenon i Joko Ono da ih pozdrave. Nakon večere Bouvi i Medoks su otišli do njegovog apartmana na Beverli Hiltonu, gdje se htio presvući. Tada joj je rekao da želi da ostane sa njim, a ona je bez pogovora pristala.

dejvid-bouvi

To je bila noć u kojoj je izgubila nevinost. Nekoliko sati kasnije, Medoks je to ispričala Sejbl, koja je bila šokirana i razočarana. Medoks se vratila Bouviju da mu saopšti kako se osjeća loše zbog drugarice, na šta je on odgovorio: “Dovedi i nju”. Nakon toga su imali seks u troje. Sljedeću deceniju ili više, Bouvi je posjećivao Medoks kada je bio u gradu, a taj odnos je bio obostrano zadovoljstvo i užitak.

Kada su je kasnije pitali osjeća li se čudno zbog toga što tako moćan čovjek ima seksualnu moć nad njom, mladom djevojkom, odgovorila je kako nije smatrala da je Bouvi iskorištava. Nije se smatrala ni maloljetnom, jer je njegov odnos prema njoj bio zreo i drugačiji, zato ga je doživljavala drugačije. Uzevši u obzir količinu opijata koju su konzumirale, upitno je koliko je toga zapravo mislila, kao i to kako se zaista odnosio prema njoj.

Medoks je izjavila kako se stvari uopšte nisu promijenile ni danas. Kao primjer je navela Kardašijanke, koje su moderna verzija grupi djevojaka. Razlika između nekadašnjih i današnjih je u tome što ih je internet uzdignuo i omogućio im da zarade bogatstvo. A onda su tu i brojni slavni koji su partijali već sa petnaest godina. Sve je isto, samo su drugačiji načini. Lori Medoks i Sejbls Star bile su dvije djevojke koje su postale poznate upravo zbog toga što su bile sa slavnim muškarcima. Nijedna od njih nikada nije rekla da su se osjećale iskorišteno. Međutim, druge žene jesu.

db

U nastavku priče, 1987. godine pojavljuje se Vanda Nikols. Ona je tužila Dejvida Bouvija za silovanje i potencijalno prenošenje HIV virusa. Nikols je rekla kako je bila sa Bouvijem na zabavi u njegovom hotelu osmog oktobra kada je on održavao koncert u Dalasu. Izjavila je kako je on iznenada napao i ugrizao za vrat, govoreći joj kako joj je upravo prenio HIV virus. Međutim, u obzir je neophodno uzeti i to kako su grupi djevojke zapravo radile sve kako bi bile što bliže svojim idolima. Sud je odbacio optužbe protiv Bouvija i priča je ostala nejasna, kao i većina njegovih seksualnih odnosa. Mnogima je bilo teško odvojiti njegovu muzičku karijeru od privatnog života i podržavati njegov rad uprkos mogućnosti da je nekoga silovao.

Istovremeno je nemoguće govoriti o bilo kojoj rok zvijezdi sedamdesetih ne povezujući seksualne egzibicije koje su vjerovatno uticale i na njihovo kreativno stvaranje. Svako od njih je imao zavidnu poziciju koja im je omogućavala seksualne privilegije. Imajući na umu njihove kriminalne dosjee, ne možemo zaboraviti njihov muzički doprinos, naravno. Istovremeno dobro je poznato da su grupi djevojke često u delirijumu, kada uopšte dobiju mogućnost susreta sa nekim od svojih omiljenih izvođača, a pogotovo ako se desi nešto više. Većina ih upravo i ističe kako je svjesno ušlo u priču i kako se nije osjećalo iskorišteno.

Međutim, to ne znači da djevojke koje su stvarno bile žrtve seksualnog ili fizičkog nasilja, trebaju da ćute. Razvijena je kultura grupi djevojaka koja podrazumijeva romantične i zanesene djevojke, koje će uraditi sve kako bi se našle u blizini izvođača. Od Bouvija i drugih, nekada se stvara i kult ličnosti, koji čak i ako siluju, zapravo daju “veći doprinos žrtvama, nego što su one njima”. Drugim riječima, one postaju poznate zbog njih pa je cijena toga nevažna?

Ma kako se činilo da su drugačiji, nedodirljivi ili uzvišeni, rok zvijezde i umjetnici su takođe ljudi.  Jedno je sigurno, bili i ne bili svjesni toga, oni su zauvijek promijenili živote grupi djevojaka. Ono što je potrebno prihvatiti jeste kako ta promjena nije uvijek bila na bolje. Ali isto tako i da ih ne možemo i ne trebamo okriviti na osnovu nečijih priča. U konačnici ostaje dilema. Jesu li željele slavu ili su željele njega?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije